Permisul de port-armă în România. Cine îl poate obține și în ce condiții

Permis port-armă
Shutterstock

Deținerea, utilizarea și portul unei arme de foc letală, neletală sau de vânătoare este reglementată de legea 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor.

Permisul de port-armă este documentul care îi conferă posesorului dreptul de a deține, și după caz, de a folosi o armă letală, neletală sau de vânătoare supusă autorizării.

De precizat că deținerea permisului de port-armă nu oferă posibilitatea achiziționării unei arme, indiferent de tipul acesteia.

Pentru a face acest lucru este nevoie de o autorizație de procurare, care este valabilă doar în perioadă în care se achiziționează arma respectivă.

Pașii pentru obținerea unei arme

Potrivit legii 295/2004, pentru a procura o armă letală, cetăţenii români sau străinii din România trebuie să depună la Inspectoratul Județean de Poliție de care aparțin sau au reşedinţa, o cerere, care să conțină următoarele:

► datele personale;

► motivul pentru care se solicită această autorizare (autoapărare, scop de vânătoare, antrenament tir etc);

► tipul de armă/ sau arme pentru care se solicită autorizare;

Cererea poate fi descărcată din partea de jos a articolului.

De menționat că cererea poate fi admisă sau respinsă. În cazul în care cererea este respinsă, solicitantul poate contesta decizia la instanța teritorială competentă.

În cazul în care cererea pentru deținerea permisului de port-armă este aprobată, solicitantul va trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă mai multe acte. 

Autorizația pentru procurarea armelor letale sau neletale se eliberează în termen de 30 de zile lucrătoarea și este valabilă 90 de zile, însă se poate prelungi cu încă 90 de zile, după caz.

Acte necesare

► cerere tip conform celei din Hotărârea de Guvern 130/2005;

► actul de identitate al solicitantului (în copie și în original);

► două fotografii color cu dimensiunea 4X5;

► dovada achitării taxelor pentru autorizare;

► certificat de cazier judiciar, cu mențiunea „pentru permis de port armă”;

► un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;

► aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;

► certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens, în original şi copie;

► carnet de antrenor de tir sau biatlon eliberat de Agenţia Naţională pentru Sport sau legitimaţie de sportiv de tir sau biatlon, vizat la zi de Federaţia Română de Tir Sportiv sau de Federaţia Română de Schi şi Biatlon, în original şi copie, pentru arme de tir;

► carnet de membru vânător, în original și în copie, vizat pe anul în curs, eliberat de o organizație vânătorească legal constituită, afiliată la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, pentru arme lungi cu destinația vânătoare sau, după caz, tir sportiv ori biatlon, în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului și folosirii acesteia.

Pașii pentru obținerea armelor neletale

Persoanele care doresc să achiziționeze arme neletale (aer comprimat sau cu bilă de cauciuc) trebuie să depună aceeași cerere ca în cazul celor care doresc să achiziționeze arme letale. După aprobarea cererii, solicitanții trebuie să întocmească un dosar, care să cuprindă următoarele acte:

► actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;

► un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii, care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii, şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;
certificat de cazier judiciar;

► aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;

►două fotografii color cu dimensiunea 4 x 5 cm;

► dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare; aceleaşi ca pentru armele letale;

Cum se obține permisul de port-armă în România

Pentru a obține permisul de port-armă pentru arma cumpărată, solicitantul are la dispoziție doar trei zile lucrătoare, interval în care arma trebuie înscrisă și este eliberat permisul de port armă.

Acte necesare

Pentru a primi permisul de port-armă, solicitantul are nevoie de următoarele acte:

► autorizația de cumpărare a armei contrasemnată de armurierul magazinului de unde a fost cumpărată arma;

► factura de achiziție;

► prezentarea armei cumpărate

De menționat că permisul de port-armă este valabil cinci ani, iar la finalul perioadei acesta trebuie vizat de către Serviciul Arme.

Taxe pentru permisul port-armă

Pentru obținerea unui permis de port-armă, alta decât o armă de vânătoare, este necesar ca solicitantul să urmeze un curs de instruire teoretică și practică. Cursul durează cel puțin 15 zile și este structurat în 80 de ore, din care 20 de ore constând în parte practică.

În funcție de operatorul juridic care organizează cursurile, tarifele variază între 600 și 1.500 de lei.

Pentru a se putea înscrie la curs, solicitanții trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă fișa medicală, avizul psihologic și cazierul judiciar.

După întocmirea dosarului, acesta trebuie depusă cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de începerea cursului, la serviciul de arme.

După verificarea dosarului, solicitanții vor fi anunțați că pot începe cursul.

La finalul cursului, solicitanților li se va elibera un certificat absolvire.

În cazul celor care solicită achiziția unei arme de vânătoare, aceștia trebuie să facă dovada că au parcurs școala de vânători și că au trecut examenul, atât proba practică, cât și cea teoretică.

Taxa de autorizare pentru obținerea primei arme costă 100 de lei, iar pentru a doua armă și următoarele, solicitantul trebuie să plătească 50 de lei. În cazul în care solicitantul dorește să achiziționeze armă în regim de urgență trebuie să plătească 300 de lei.

Taxele de autorizație pentru obținerea armei se plătesc la trezorerie.

Cine poate solicita permis de port-armă

Persoanele fizice care pot solicita eliberarea unui permis de port-armă sunt următoarele:

► persoanele cetățenie română;

►persoanele de altă cetățenie, rezidente în România;

► vânătorii, cu permis de vânătoare și colecționarii de arme;

Armele de apărare și pază pot fi procurate numai de către: demnitari, magistrați, diplomați, militari și polițiști sau alte persoane care justifică necesitatea deținerii unei arme de autoapărare, pe perioada cât sunt în activitate dar și după pensionare, dacă mai este justificat;

De asemenea, armele de apărare pot fi procurate și de către persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe perioada în care au această calitate.

Armele de tir pot fi achiziționate de către sportivii și antrenorii de tir, precum și de către vânătorii și colecționarii de arme.

De menționat că, vânătorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi.

Citește și...
Țeapa „Coletul” face victime în mai multe județe. Superofertă de nerefuzat
Țeapa „Coletul” face victime în mai multe județe. Superofertă de nerefuzat

Țeapa „Coletul” face victime în județele din Transilvania. O firmă trimite produse nesolicitate, profitând de perioada reducerii și a cadourilor, numai că acestea sunt contracost.

Locuitorii unui sat din Spania au pozat nud pentru un calendar umanitar. Un bătrân de 100 de ani, printre
Locuitorii unui sat din Spania au pozat nud pentru un calendar umanitar. Un bătrân de 100 de ani, printre "modele"

Dezinvolți și foarte haioși, locuitorii unui sat din Spania au pozat mai mult sau mai puțin nud.

Rod Stewart este în doliu. A murit Bob, fratele celebrului cântăreț
Rod Stewart este în doliu. A murit Bob, fratele celebrului cântăreț

Rod Stewart a anunțat, miercuri, pe rețelele sociale, că frayele său Bob a murit marți seară, la doar două luni după decesul celuilalt frate, Don, informează Daily Mail.

Recomandări
Elisabeta Lipă, românca de aur a canotajului și ”mama” noii generații de campioni: ”Sunt dovada vie că nu există nu se poate”
Elisabeta Lipă, românca de aur a canotajului și ”mama” noii generații de campioni: ”Sunt dovada vie că nu există nu se poate”

Şase participări la jocurile olimpice, 8 medalii olimpice, zeci de titluri naţionale. Aşa arată un palmares greu de egalat care i-a adus titlul de canotoare a secolului XX Elisabetei Lipă.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum

CM 2022 - Surpriză incredibilă la Mondial! Germania, eliminată încă din grupe
CM 2022 - Surpriză incredibilă la Mondial! Germania, eliminată încă din grupe

CM 2022 | Canada - Maroc & Croația - Belgia, LIVE TEXT. Cine va merge mai departe în Grupa F