Pericolele de pe aplicațiile de dating în 2024. Cum operează escrocii și semnalele care ar trebui să te pună pe gânduri

pericolele aplicatiilor de dating
Shutterstock

Găsirea iubirii sau s-a mutat din metodele tradiționale în lumea digitală. Aplicațiile de dating conectează persoanele în funcție de interese comune, proximitate sau chiar o fotografie de profil bine realizată.

În timp ce aceste platforme oferă comoditate și accesibilitate, există o parte întunecată și îngrijorătoare de care utilizatorii ar trebui să fie conștienți - pericolele de pe aplicațiile de dating în 2024 sunt numeroase și fiecare utilizator ar trebuie să fie conștient și precaut.

Aplicațiile de dating, raiul escrocilor

Aplicațiile de dating nu sunt periculoase doar prin faptul că poți fi păcălit și siguranța îți poate fi pusă în primejdie, dar sunt și urmări asupra sănătății psihice și probleme de confidențialitate.

Probleme de confidențialitate

Una dintre principalele probleme asociate cu aplicațiile de întâlniri este compromiterea confidențialității personale. Utilizatorii își împărtășesc în mod voluntar detalii intime despre viața lor, preferințe și chiar locație, făcându-i vulnerabili la încălcări ale datelor și la infracțiuni cibernetice.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cu creșterea frecvenței încălcărilor de securitate online, potențialul ca alții să exploateze aceste informații este o amenințare reală. De la furtul de identitate la hărțuire, consecințele împărtășirii prea multor informații personale pe aplicațiile de întâlniri pot depăși cu mult sfera digitală.

Catfishing și identități înșelătoare

Aplicațiile de întâlniri oferă terenul perfect pentru catfishing - actul de a crea o identitate falsă pentru a înșela alte persoane.

Utilizatorii pot întâlni profile cu informații înșelătoare, fotografii fabricate sau narațiuni complet false.

Consecințele de a cădea victimă catfish-ului pot varia de la stres emoțional la escrocherii financiare.

Stabilirea încrederii devine o sarcină dificilă atunci când persoana de cealaltă parte a ecranului s-ar putea să nu fie cine pretinde că este.

Hărțuire și avansuri nedorite

Anonimatul oferit de aplicațiile de întâlniri poate încuraja unele persoane să se angajeze în comportamente de hărțuire. Avansurile nedorite, mesajele explicite și chiar abuzul verbal sunt, din păcate, întâmplări comune.

În timp ce multe platforme implementează funcții de raportare și blocare, volumul mare de utilizatori poate face dificilă pentru administratorii aplicației să abordeze rapid fiecare caz.

Riscuri de siguranță în lumea reală

Întâlnirea cu cineva de pe o aplicație de dating în persoană prezintă un set de riscuri reale de siguranță.

Persoana de cealaltă parte a ecranului s-ar putea să nu aibă intenții sincere, iar întâlnirea fizică ar putea deveni periculoasă.

Au fost raportate cazuri de agresiune fizică, jaf sau chiar mai rău în legătură cu întâlnirile online.

Este crucial ca utilizatorii să fie precauți, să se întâlnească în locuri publice și să informeze prietenii sau membrii familiei despre planurile lor pentru a asigura un nivel de siguranță atunci când întâlnesc pe cineva pentru prima dată.

Exploatare și șantaj

Schimbul de fotografii intime sau detalii personale poate duce la un alt teritoriu periculos - exploatare și șantaj. Utilizatorii ar putea să împărtășească în mod inconștient conținut compromițător cu cineva în care au încredere online, doar pentru a descoperi mai târziu că este folosit împotriva lor.

Actorii malefici pot folosi astfel de materiale pentru a-i forța pe indivizi să se conformeze cu cerințele lor, conducând la consecințe devastatoare pentru victimă.

Care sunt metodele folosite și cum să te ferești

În timp ce aplicațiile de întâlniri oferă o modalitate convenabilă de a te conecta cu potențiali parteneri, este esențial ca utilizatorii să fie conștienți de potențialele pericole care se ascund în peisajul digital al întâlnirilor.

Indiferent de site-ul de întâlniri sau aplicația folosită, înșelătoriile în datingul online urmează aproape întotdeauna un model similar:

În primul rând, escrocul creează un profil fals. De multe ori vor fura fotografii dintr-un profil social media sau de dating al unei persoane existente (în general atrăgătoare). Aceste profiluri false atrăgătoare sunt cunoscute și sub numele de "catfishing".

Odată ce ai făcut "match", persoana își va accelera rapid relația. Îți va exprima rapid dragostea și te va ruga să comunici în afara aplicației de dating, folosind în schimb Snapchat, WhatsApp sau Telegram.

După ce au câștigat încrederea ta, îți vor cere detalii personale, cadouri sau chiar bani. Vor crea scenarii elaborate în care au nevoie de "ajutorul" tău pentru diverse.

În ultima vreme, înșelătorii de pe site-urile de dating vor încerca să te convingă să investești într-o aplicație de criptomonede sau să te înregistrezi pe un site web.

Pe parcursul "relației", ei vor găsi mereu modalități de a evita să te viziteze în persoană sau chiar de a apărea într-o convorbire video. S-ar putea să-ți ofere numărul lor de telefon, dar nu vor fi niciodată disponibili atunci când îi suni (și te vor suna doar mai târziu).

În cele din urmă, obiectivele finale ale escrocilor în datingul online pot varia.

Persoana ar putea să te convingă să vizitezi un site de phishing, dar există și posibilitatea să devii victimă a furtului de identitate.

Din nefericire, platformele de dating nu fac o treabă bună în verificarea conturilor individuale. Chiar dacă multe site-uri îți cer contul de Facebook, aceasta este o simplă soluție de evitat pentru mulți înșelători online.

Cazuri de persoane afectate de escrocherii

Fraudele romantice din mediul online, inclusiv cele de pe aplicațiile de dating, reprezintă 2% din totalul escrocheriilor digitale raportate în 2023, arată o analiză Binance.

Pierderile financiare au depășit zeci de milioane de dolari, media fiind de aproximativ 14.000 de dolari pentru fiecare victimă. Escrocheriile romantice implică infractori care se pretează a fi potențiali parteneri romantici, manipulând emoțiile indivizilor vulnerabili.

În spatele acestor personaje se află de obicei escroci care folosesc profile false, expertiza lor în manipulare fiind înfricoșătoare. Din totalul escrocheriilor digitale raportate în 2023, 2% au fost reprezentate de fraude romantice și de aplicații de dating, conform specialiștilor Binance.

"Escrocheriile din cadrul datingului online, adesea denumite şi escrocherii romantice sau fraude romantice, îi implică pe infractorii care se maschează cu abilitate în potenţiali parteneri romantici, în timp ce exploatează emoţiile indivizilor vulnerabili.

Cu toate acestea, în spatele acestor personaje este, de obicei, un escroc care foloseşte un profil fals. Aceşti escroci sunt experţi în manipulare şi construiesc treptat încrederea, totul cu scopul final de a extrage bani sau de a fura informaţii personale", menţionează specialiştii Binance.

Și FBI-ul îi avertizează pe oameni să fie atenți la înșelătoriile romantice. În 2023, 64.000 de persoane au raportat că au căzut victimă unei escrocherii romantice, iar pierderile cauzate de pretinșii parteneri frauduloși online au atins suma incredibilă de 1,14 miliarde de dolari, conform Comisiei Federale pentru Comerț.

Problema nu e singulară. Potrivit britanicilor, escrocii au reușit să obțină aproape 100 de milioane de euro de la femeile vulnerabile anul trecut, cu o medie de aproximativ 13.000 de euro pierduți de fiecare femeie din cauza acestor fraude.

Și Poliția Română atrage atenția asupra Romance Fraud 0 un nou tip de fraudă tot mai întâlnit.

Acesta reprezintă o tactică manipulatoare în care autorii, deghizați drept medici în zone de conflict, câștigă încrederea victimelor prin intermediul relațiilor romantice online, cu scopul de a obține beneficii financiare sau informații confidențiale (cum ar fi date personale, financiare sau bancare).

Potrivit Poliției Române, Romance Fraud implică crearea unei relații romantice false și câștigarea afecțiunii victimei, cu intenția ulterioară de a exploata financiar sau de a obține date personale de la aceasta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Când Stamatis Moraitis avea 66 de ani, medicii i-au spus că mai are de trăit între șase și nouă luni. O decizie pe care a luat-o i-a schimbat viața.

Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi
Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi

Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, în fiecare an, este sărbătorită Duminica Floriilor, marcând retrăirea momentului când Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului.

De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția
De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția

Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, piețele și păstrăvările au fost pline de oameni. Este a doua dezlegare la pește în postul Paștelui.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.