Percepția românilor despre viitor nu este tocmai încurajatoare. Ce arată cel mai recent studiu
Suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, iar percepția românilor despre viitor nu este tocmai încurajatoare.
33% dintre români s-au gândit să plece din țară
Potrivit unui studiu recent, realizat la nivel național, aproape 40% dintre cei chestionați cred că situația va fi mai rea în 2050, decât în prezent. Asta deși, în primăvară, procentul celor care erau convinși că țara se îndreaptă într-o direcție bună, era mai mare. În aceste condiții, nu este de mirare că 33% dintre români s-au gândit serios, măcar o dată, să plece din țară.
La întrebarea „Cum credeți că va fi situația generală a României peste aproape 30 de ani, în 2050, în perioada mai - iunie?”, peste 43% dintre români considerau că vor fi vremuri mai bune în viitor, în timp ce 34,5% credeau că situația se va înrăutăți. 14% își imaginau că va fi la fel cum este acum. În toamnă, însă, când sondajul a fost repetat, procentul optimiștilor a scăzut la puțin peste 39%, și a crescut ușor în cazul celor care nu își pun speranțe prea mari pentru următoarele decenii.
Marian Preda, rectorul Universității din București: „După criza Covid a apărut războiul, perspectiva economică, creșterea rapidă a costurilor la energie și înainte de perioada de iarnă, toate acestea îi fac pe oameni să se gândească la viitorul îndepărtat, în funcție de viitorul apropiat, care este îngrijorător. Populația exprimă o incertitudine, temere, frică, în special, cu prezentul”.
Facturile i-au determinat pe cei chestionați să reducă din consumul de energie
În schimb, potrivit studiului, ne preocupă protecția mediului înconjurător. Aproape 70% dintre români sunt de acord în „foarte mare măsură” și „în mare măsură” să folosească surse de energie prietenoase cu mediul și doar 15% nu acordă o importanță prea mare. În plus, facturile i-au determinat pe jumătate din cei chestionați să reducă din consumul de energie, iar peste 70% și-ar dori să își instaleze panouri fotovoltaice pe casă sau pe blocul în care locuiesc.
Răzvan Nicolescu, expert în energie: „O să ne îndreptăm spre o societate în care omul se va gospodări singur. Nu va mai aștepta de la stat, își va instala panouri fotovoltaice și își va produce singur energia”.
În cadrul studiului, românii au fost întrebați dacă s-au gândit ca în viitor să plece și să lucreze în străinătate. Peste 33% dintre cei care au răspuns sondajului au luat în calcul varianta să plece și să muncească peste hotare. De regulă, cei care intenționează să facă acest pas, sunt tinerii aflați la început de drum, spun sociologii. Interesant este felul în care societatea îi vede. Potrivit datelor, persoanele care pleacă la muncă în străinătate sunt văzute de mai bine de 40% dintre români fără alternative și considerate sărace de peste 13%. 11% dintre români cred că persoanele care au plecat să muncească în străinătate sunt oportuniste, iar 9% cred că sunt norocoase.
Studiile au fost realizate pe eșantioane de 1.500, respectiv 1.200 de persoane, care au peste 18 ani. Cercetările fac parte din proiectul Agenda României 2050 , iar sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, cu sprijinul Universităților din București, Cluj, Timișoara și Iași. Datele au fost culese prin interviuri telefonice și au o eroare de plus minus 2,53%.