Salariul minim ar putea să crească peste rata inflației. Cât vor câștiga 1,3 milioane de români
Salariul minim brut ar urma să crească de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, la propunerea guvernului, de la începutul anului viitor. Asta ar aduce un plus de 20% pentru 1,3 milioane de români.
Sindicatele și patronatele au venit cu alte soluţii, prin care să fie lăsați mai mulți bani la dispoziția angajaților și, în același timp, să scutească firmele de o parte din taxe. O decizie este așteptată și în cazul pensiilor, doar că ministrul Finanțelor lasă să se înțeleagă că majorarea de 15% nu este bătută în cuie.
De la 1 ianuarie anul viitor, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 2.550 de lei brut, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut. În această sumă sunt incluși 200 de lei, care vor fi scutiți de taxe și contribuții sociale, propune ministrul finanțelor.
Asta înseamnă că, în mână, un salariat va câștiga 1.863 de lei, cu 339 de lei mai mult față de acum. În procente, majorarea e de 22 %, cât să acopere inflația în creștere continuă. 1,3 milioane de români sunt plătiți în prezent cu salariul minim pe economie. Alți 500.000, din agricultură și din construcții, au deja leafa minimă stabilită la 3.000 de lei brut, și încasează 2.362 de lei net. Patronatele și sindicatele care au discutat această variantă de creștere și-au făcut alte calcule.
Florin Jianu, consiliul IMM-urilor: „Salariul minim să fie 3.000 de lei, dar cu înghețarea contribuțiilor la nivelul de 2.550 de lei, pentru ca oamenii, efectiv în mână, să câștige 1.963 de lei, față de 1.800 și ceva cât e propunerea publică.”
Silviu Geană, Confederația Meridian: „Noi am propus majorarea salariului la cel puțin 3.200 de lei. Vrem indexarea automată a salariului minim cu inflația, și a pensiilor.”
Ce se întâmplă cu pensiile
Doar că, și în privința majorării pensiilor, liderii politici încă evită să spună care este decizia finală, deși au anunțat mai multe variante, de la 10 procente, până la 15.
Reporter: Creșterea punctului de pensie, plus ajutoarele acordate pensionarilor, ar ajunge la un total, la un pachet de 15% ?
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Da.”
Reporter: Așadar, este un punct de pensie mai mic de 15%.
Adrian Câciu: „Mi-aș fi dorit să nu se fi ajuns aici. Dacă politicienii nu ar fi făcut licitaţie pe pensii, până acum decizia era luată. E vorba ca anvelopa bugetară pentru pensii să crească cu 15%''.
Pensionarii ar urma să primească ajutoare diferențiate în funcție de venituri, pentru a face față cheltuielilor cu energia și mâncarea. Măsura va fi similară cu cea aplicată și anul acesta, când pensionarii au primit un ajutor unic, de până la 1.200 de lei în ianuarie, și altul de 700 de lei în iulie, pe lângă tichetele sociale pentru alimente.
În privința alocațiilor, guvernul are în plan o creștere de doar 5,1%, adică 12 lei în plus.
Decizia finală depinde de bugetul pe 2023. Până atunci, banii din bugetul pe 2022 au fost reîmpărțiți, cât să ajungă pentru salarii, pensii și ajutoare.
La rectificarea bugetară dintre ministere, Finanțele, Munca și Agricultura primesc cele mai generoase sume, de la Fondurile Europene se taie 3,8 miliarde de lei, pentru că s-au ratat unele proiecte. Și ministerul Sănătății rămâne fără 1 miliard de lei, iar cel al Transporturilor a fost penalizat cu peste 500 de milioane de lei.