Produsele cumpărate de români care dăunează grav mediului. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
Cercetătorii marini trag un semnal de alarmă. Au găsit fibre sintetice provenite din haine atât în apă, cât și în pești sau scoici.
Sunt deșeuri care ajung tocmai în mare, pentru că în România hainele vechi nu sunt depozitate astfel încât să nu afecteze mediul. În toată țara avem doar trei depozite dedicate reciclării ecologice.
În topul deșeurilor care ajung în Marea Neagră, țesăturile sintetice sunt pe locul doi, după plasticul provenit din plasele pescarilor. Cel mai grav lucru este că aceste resturi nu se dezintegrează.
Adrian Teacă, cercetător științific GEOECOMAR: „O singură încărcătură a mașinii de spălat cu țesătură textilă generează în final 700.000 de microfibre care ajung să fie deversate în apă și în mediul înconjurător.”
Însă cele mai multe deșeuri ajung în apă pentru că nu se reciclează. De exemplu, la noi, în niciun oraș de la malul mării nu există pubele publice pentru colectarea hainelor uzate și încălțămintei.
Românii cumpără şi folosesc aproape 20 de kilograme de haine pe an și aruncă mai bine de jumătate.
Adrian Bâlba, biolog marin: „Este păcat că nu se reciclează, mai ales că textilele, în primul rând, se pot recicla prin a fi oferite oamenilor mai săraci sau în ţările sărace. Ele, din ce în ce mai mult, au elemente chimice sintetice”.
Iar un studiu realizat de World Vision România arată că cei mai mulți oameni nu reciclează hainele uzate. Opt din 10 spun că nu au unde.
În toată țara avem doar trei instalații care destramă și reciclează deșeurile textile. Vom avea, însă, mult mai multe, ne asigură Ministrul Mediului.
Tanczos Barna, Ministrul Mediului: „Noi trebuie să facem până la sfârșitul anului 2026, cu PNRR, 526 de astfel de centre de aport voluntar și suntem în faza de contractare a lor, probabil vor fi contractate toate cele 300.”
Până una-alta, la Iași, firma locală de salubritate a amplasat 10 containere pentru colectarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Cele reutilizabile sunt igienizate și dăruite oamenilor nevoiași.
Cătălin Neculau, director firmă de salubritate Iaşi: „Lunar, adunăm peste 2,5 tone de haine care sunt duse la igienizare și recondiționare. Au fost montate pubelele ca să nu mai fie aruncate la containere, pe stradă”.
La nivelul Uniunii Europene, există o directivă-cadru care stipulează că, până în 2025, statele membre trebuie să colecteze selectiv deşeurile textile.