Suplimentele alimentare dezvoltate de universitățile din România, tot mai căutate de companii
Suplimente alimentare pe bază de polen sau de ciuperci, caserole biodegradabile care prelungesc perioada de valabilitate a cărnii sau conservanți alimentari făcuți din pătrunjel și păstârnac sunt tot mai căutate.
Anual, universitățile dezvoltă astfel de produse, pe care le brevetează, după care le vând unor companii mari care ajung să le vândă la scară largă. Se întâmplă asta și pentru că oamenii caută tot mai mult alimente cu ingrediente naturale.
Un supliment natural a fost dezvoltat de cercetătorii Facultății de Biotehnologii din București. Este un praf vândut sub formă de capsule. După ce a fost brevetat, a fost cumpărat de un producător, care îl comercializează acum prin intermediul magazinelor naturiste. La fel se va întâmpla și în cazul unei caserole biodegradabile.
Florentina Matei, prodecan, cercetare, Facultatea de Biotehnologii USAMV: „Conține substanțe antimicrobiene, a fost deja testată pe carne de pui și a crescut perioada de valabilitate cu 25% a cărnii de pui”.
Un alt supliment inventat în același loc are la bază ciuperci. Ajută la digestie și este conceput special pentru cei care suferă de diabet de tip 2, ori au disfuncții cardio-vasculare.
Emanuel Vamanu, profesor al Facultății de Biotehnologii USAMV: „Va fi produs de către un IMM. Este în stadiul de cerere de brevet. La ora actuală există un contract de licențiere pentru a fi pus pe piață în cursul anului 2022”.
Dacă ați văzut pe rafturile magazinelor o conservă cu pastă vegetală pe bază de linte, să știți că rețeta a fost inventată de cercetătorii Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați. Universitatea a brevetat tehnologia și a vândut-o unei companii cu 60.000 de lei.
Iuliana Aprodu, profesor al Universității Dunărea de Jos Galați: „Agentul economic a fost foarte mulțumit de colaborarea cu facultatea noastră și dorește să dezvolte și alte produse. Este vorba de produse vegetale, în principiu, alternativa pentru diverse produse animale”.
Tot mai multe companii caută să își extindă gamele de produse cu alimente naturale, pe bază de plante și conservanți naturali. Astfel cumpără rețete inovative, tehnologii de producție sau chiar echipamente.
Procesul de brevetare este însă unul de durată. De la depunerea dosarelor, universitățile așteaptă și 5 ani omologarea. Din aceasta cauză există riscul ca investitorul să își piardă interesul pentru produsul respectiv.