Păpădie - remediul natural pentru detoxifiere și sănătate. Cum să folosești această plantă pentru proprietățile sale

papadie
Imagine generată de AI prin Reve.Art

Păpădia este o plantă medicinală apreciată pentru efectele sale detoxifiante și benefice asupra sănătății. Descoperă cum poți folosi păpădia sub formă de ceai, tinctură sau supliment, dar și ce contraindicații trebuie să ai în vedere pentru consum.        

Păpădia este o plantă erbacee perenă din genul Taraxacum din familia Asteraceae, originară din Eurasia, dar răspândită în mare parte din America de Nord temperată.

Specia cea mai cunoscută este T. officinale. Păpădia este comestibilă și vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate. Iată cum poți să consumi păpădie și ce contraindicații are această plantă.

papadie

Ce este păpădia

Planta de păpădie are o rozetă de frunze la baza sa, o rădăcină adâncă, o tulpină goală și netedă, frunze care pot fi aproape netede la margini, zimțate sau adânc tăiate, și o floare solitară galbenă, alcătuită doar din flori de tip rază. Fructul este un grup de mici fructe de formă sferică, acoperite cu perii. Frunzele tinere și amare sunt folosite în salate, iar rădăcinile pot fi utilizate pentru a prepara o băutură asemănătoare cu cafeaua.

Citește și
afaceri papadie
"Celebra" papadie salveaza Muntii Apuseni, o zona unde locurile de munca sunt o raritate. Cu cat se vinde o sticla de sirop

Ce gust are păpădia

Păpădiile sunt cunoscute pentru amărăciunea lor. Cele mai dulci și mai suculente frunze nu cresc în soare, ci de-a lungul marginilor umbrite.

Soarele puternic tinde să intensifice amărăciunea, în timp ce umbra și puțină umezeală diminuează tendințele amare și ajută frunzele să crească mai înalte.

În general, cele mai timpurii și mai ușoare frunze pot fi adăugate în salate, în timp ce cele mai târzii și ușor mai amare pot fi gătite în orice rețetă care presupune frunze verzi (precum spanacul sau urzicile). Întreaga plantă este comestibilă, de la flori la rădăcini.

Este sau nu păpădia bună pentru consum

Nu doar că păpădiile sunt sigure de consumat, dar ele oferă și o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Toate părțile plantei de păpădie sunt comestibile, de la floarea galbenă până la rădăcini. Frunzele verzi ale păpădiilor pot constitui o adăugire sănătoasă în salate, sandvișuri, omlete și altele.

Totuși, dacă ai alergii, fii atent la orice sensibilități pe care le-ai putea avea înainte de a adăuga păpădiile în dieta ta. Reacțiile alergice sunt mai probabile dacă ești alergic la plante înrudite, cum ar fi ambrozia, crăițele, crizantemele și margaretele.

Siguranța consumului de frunze de păpădie este bine stabilită atunci când mănânci cantitățile de vegetație întâlnite frecvent în alimente. Se știe mai puțin despre siguranța consumului de cantități foarte mari de frunze de păpădie. În special, dacă ești însărcinată sau alăptezi, păpădiile sunt probabil sigure, dar este mai bine să eviți consumul unor cantități mari.

papadie

Beneficiile pentru sănătate ale frunzelor de păpădie

Frunzele de păpădie sunt apreciate pentru o gamă largă de beneficii pentru sănătate.

· Controlul zahărului din sânge. Frunzele de păpădie pot scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

· Efecte diuretice. Datorită conținutului ridicat de potasiu, frunzele de păpădie acționează ca un diuretic. Diureticele ajută la creșterea producției de urină și la tratarea retenției de apă.

· Scăderea tensiunii arteriale. Deoarece frunzele de păpădie sunt diuretice, ele pot trata hipertensiunea pentru unii oameni. Deși efectul diuretic nu este la fel de puternic ca al unui medicament pe bază de prescripție, poate fi totuși util atunci când este nevoie de un diuretic ușor.

· Reducerea inflamației. Frunzele de păpădie conțin agenți antiinflamatori naturali. Reducerea inflamației din corp poate scădea șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer și boli de inimă, conform webmd.

· Antioxidanți care protejează sănătatea. Stresul oxidativ poate dăuna celulelor tale și poate contribui la cancer, tulburări metabolice și alte boli. Antioxidanții găsiți în frunzele de păpădie pot proteja corpul și ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic.

· Controlul colesterolului. Frunzele de păpădie influențează metabolismul lipidelor. Studiile preliminare arată că ar putea fi utile în scăderea colesterolului.

Valori nutriționale

În plus față de numeroasele beneficii pentru sănătate, frunzele de păpădie oferă corpului tău multă nutriție în fiecare înghițitură. De fapt, frunzele de păpădie sunt unele dintre cele mai dense din punct de vedere nutrițional frunze pe care le poți consuma.

Cu doar 25 de calorii pe 50 g, frunzele de păpădie crude sunt o sursă de:

• Calciu (103 mg)

• Folat (14,8 µg)

• Fier (1,7 mg)

• Potasiu (218 mg)

• Vitamina A (279 µg)

• Vitamina C (19,2 mg)

Cum să consumi frunze de păpădie

Dacă nu obișnuiești să consumi alimente cu gust amar, gătirea frunzelor poate reduce semnificativ amărăciunea. De asemenea, vei dori să alegi frunze tinere și să eviți frunzele mai vechi, dacă preferi un gust mai ușor.

Frunzele de păpădie sunt ușor de găsit în magazinele de produse naturiste și în multe supermarketuri mari, dar poate fi tentant și să le culegi din propria curte. Totuși, fii precaut. Peluzele și parcurile sunt adesea tratate cu substanțe chimice, iar câinii din cartier ar putea marca aceste plante cu urină. Dacă alegi să culegi frunzele de păpădie, asigură-te că zona nu a fost tratată cu substanțe chimice și evită păpădiile găsite aproape de parcuri sau drumuri.

Ca în cazul majorității alimentelor cu arome puternice sau mai provocatoare, modul în care pregătești preparatul poate face o mare diferență în ceea ce privește dacă poți sau nu să îl integrezi cu succes în dieta ta.

Ai multe opțiuni în ceea ce privește pregătirea frunzelor de păpădie. Indiferent de ceea ce alegi, asigură-te că speli bine frunzele înainte de a le găti. Dacă îți rămân frunze, depozitează-le în frigider.

· Crude. Dacă îți place gustul puternic, frunzele de păpădie crude sunt cel mai ușor mod de a le consuma. Le poți amesteca într-o salată cu o vinegretă de citrice.

· Coapte. Similar modului în care ai coace chipsuri de varză kale, poți face chipsuri din frunzele de păpădie dacă le coci în cuptor. Acoperă frunzele uniform cu un strat subțire de ulei de măsline și condimente. Așază frunzele într-un singur strat pe o tavă de copt. Coace-le la 200 de grade Celsius timp de până la 8 minute sau până când se obține textura dorită.

· Supe. Frunzele de păpădie pot înlocui cu ușurință varza kale sau loboda în rețeta ta preferată de supă.

· Ouă. Adaugă frunze de păpădie într-o omletă așa cum ai face cu orice altă frunză verde.

· Sucuri. Dacă îți place să prepari sucuri, încearcă să adaugi o mână de frunze de păpădie în smoothie-ul tău. Castraveții pot ajuta la reducerea amărăciunii, iar merele pot adăuga dulceață. Ține cont că gustul este foarte puternic, așa că nu vei dori să adaugi prea multe păpădii în amestec dacă nu îți place gustul lor.

· Ceai. Transformă plantele de păpădie într-un ceai delicios. Adaugă 2 lingurițe din planta întreagă în 250 ml de apă clocotită și lasă la infuzat 10 minute. Adaugă lămâie și miere pentru un gust mai bun.

papadie

Rețetă de sirop de păpădie

Ingrediente:

· 100 g flori de păpădie

· 1 l apă

· 1 kg zahăr

· 1-2 lămâi

Spală bine florile proaspete de păpădie și pune-le într-o cratiță cu apă rece. Dă totul la foc mic și când încep să fiarbă, oprește focul. Acoperă oala cu un capac și lasă totul la infuzat câteva ore bune, de preferat peste noapte. Pentru a face sirop, strecoară lichidul și apoi cu ajutorul unei site și a unui tifon, stoarce bine florile de păpădie. Lichidul se adaugă într-o cratiță alături de zahăr și zeama de lămâie și se pune la foc mic. Amestecă ocazional și după 20 de minute poți verifica dacă s-a îngroșat. După ce s-a răcit, îl poți păstra în frigider într-un borcan de sticlă. 

Articol recomandat de sport.ro
Ianis Hagi și fiica lui Gică Popescu și-au lansat o afacere împreună! O vedetă de la FCSB, protagonist în videoclipul de prezentare
Ianis Hagi și fiica lui Gică Popescu și-au lansat o afacere împreună! O vedetă de la FCSB, protagonist în videoclipul de prezentare
Citește și...
Floarea-medicament care le aduce profit localnicilor din Apuseni. Cu cat se vand papadiile pentru sirop si dulceata
Floarea-medicament care le aduce profit localnicilor din Apuseni. Cu cat se vand papadiile pentru sirop si dulceata

Aroma siropurilor si a dulceturilor de papadie invaluie in aceasta perioada localitatile din Apuseni.

"Celebra" papadie salveaza Muntii Apuseni, o zona unde locurile de munca sunt o raritate. Cu cat se vinde o sticla de sirop

Localnicii din Muntii Apuseni, o zona ramasa in urma cu investitiile in locuri de munca, fac bani frumosi in acesta perioada din papadie.

Aglomeratie la cel mai mare targ apicol din Romania. Printre produse - mierea de papadie, coriandru sau rapita
Aglomeratie la cel mai mare targ apicol din Romania. Printre produse - mierea de papadie, coriandru sau rapita

Producatori din toata tara, dar si din strainatate, si-au dat intalnire, zilele acestea, la Blaj, unde s-a deschis joi cel mai mare targ apicol din Romania.

Retetele motilor i-au cucerit definitiv pe turistii straini. Cati bani platesc acestia pentru o sticla de sirop natural
Retetele motilor i-au cucerit definitiv pe turistii straini. Cati bani platesc acestia pentru o sticla de sirop natural

Occidentalii sunt innebuniti dupa siropurile naturale din muguri de brad papadie, soc sau cimbrisor si isi fac provizii de la gospodarii din Apuseni in aceasta perioada a anului. O sticla de suc din fructe presate la rece costa in jur de 30 de lei.

"Putea sa moara in orice clipa". Medicii au gasit in urechea ei o papadie de 2 centimetri

 O tanara de 16 ani din China a ajuns de urgenta la spital din cauza unei dureri ingrozitoare. Fata s-a plans mamei sale ca simte ceva ciudat in ureche.

Recomandări
Experți: Decizia judecătorului din Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind anularea alegerilor nu va avea efecte
Experți: Decizia judecătorului din Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind anularea alegerilor nu va avea efecte

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor, un judecător al Curții de Apel Ploiești a luat o hotărâre controversată.

Un sfert dintre români nu își permit încălzirea sau au restanțe la facturi. Planul UE pentru a combate sărăcia energetică
Un sfert dintre români nu își permit încălzirea sau au restanțe la facturi. Planul UE pentru a combate sărăcia energetică

România are suficientă producție de energie și un nivel decent de independență în domeniu, dar în spatele cifrelor optimiste se ascunde o problemă gravă: sărăcia energetică.

Ministrul Justiţiei: Legea nu permite instanţelor judecătoreşti să suspende sau anuleze decizii ale CCR
Ministrul Justiţiei: Legea nu permite instanţelor judecătoreşti să suspende sau anuleze decizii ale CCR

Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat că legislaţia nu permite adoptarea unor soluţii specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanţele judecătoreşti ale unor decizii sau hotărâri ale Curţii Constituţionale.