Floarea-medicament care le aduce profit localnicilor din Apuseni. Cu cat se vand papadiile pentru sirop si dulceata
Aroma siropurilor si a dulceturilor de papadie invaluie in aceasta perioada localitatile din Apuseni.
Motii nu vad papadiile doar ca pe niste flori care dau culoare pajistilor si le transforma in delicatese foarte apreciate si de straini. Planta este pentru unii medicament si aliment, iar pentru altii motorul unei afaceri.
In localitatea Arieseni, din Alba, Cristina a pus pe picioare o adevarata afacere, cu ajutorul acestei flori galbene. Dupa 3 ani, a reusit sa obtina si atestatul de produs traditional pentru siropul de papadie, pentru care are clienti inclusiv din strainatate.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Am pus florile de papadie sa fiarba in apa le lasam sa fiarba 45-60 de minute la foc de lemn, incet iar dupa ce sunt fierte si isi schimba culoarea galbui-verzui inchis le vom strecuta, iar siropul sau lichidul obtinut il vom pune din nou la fiert cu zahar, pana ajunge la consistenta unei mieri de albine."
O sticla cu sirop natural de papadie se vinde cu 15 lei, iar borcanul cu dulceata costa 14 lei.
Cristina Nicola – producator: "Este folosit pentru problemele stomacale, pentru probleme cu plamanii si pentru imunitate. Dulceata de papadie facuta in Muntii Apusnei a ajuns in toata tara, dar si in strainatate in Ungaria, Germania, Spania."
Si in Poienii de Jos, la poalele Muntilor Bihorului, este papadie din belsug.
"Acum merg acasa, o tai bucati mai mici, o maruntesc si o pun la uscat. Si dupa aia o vind. Aia cruda-i un leu, aia uscata la 7 lei, 6 lei."
In fiecare an, Ovidiu aduna peste 100 de kilograme de flori de papadie, iar asta ii aduce un profit de 6-700 de lei. Plantele culese de el ajung apoi direct la procesatori.
Papadia, spun specialistii, are proprietati terapeutice, in special in cazul afectiunilor renale. Planta este folosita pentru ceaiuri, tincturi, creme, infuziii si chiar cruda in salate.