Aglomeratie la cel mai mare targ apicol din Romania. Printre produse - mierea de papadie, coriandru sau rapita
Producatori din toata tara, dar si din strainatate, si-au dat intalnire, zilele acestea, la Blaj, unde s-a deschis joi cel mai mare targ apicol din Romania.
Interesati de marfa dulce au fost mai degraba strainii, care apreciaza tot mai mult mierea ecologica romaneasca. Peste 50 la suta din productia obtinuta la noi ajunge peste hotare, in timp ce un roman consuma anual aproximativ 500 de grame de miere.
A fost aglomeratie la targul apicol organizat la Blaj, unde producatorii au expus pe tarabe o multime de sortimentele de miere. Reprezentatii unor firme de profil din strainatate, dornici sa importe miere romaneasca, au gustat din fiecare fel, apoi au ales.
Ioan Stoica: apicultor: "In Germania, Franta, Anglia. Are calitati mai bune."
Peste 10.000 de tone de miere romaneasca sunt exportate anual in toata lumea. Strainii apreciaza calitatea, dar si pretul, care e mai mic in Romania - pana la 6,5 euro pentru un kilogram.
Alina Mates, organizator: "2014 fiind un an dificil la productia cu o capacitate scazuta s-a exportat cam cu 30% mai putin ca intr-un an normal, dar cu un pret cu 50% mai scump ca in anii precedenti la anumite sortimente."
Nu doar cei veniti de peste hotare au fost incantati. Si romanii s-au lasat ademeniti de mierea de papadie, coriandru sau rapita.
Dumitru Buzila, producator: "Se cauta mierea poliflora, in general mierea mai ieftina."
Ieri, mii de curiosi au trecut pe la standurile cu miere si utilaje de profil. Targul, aflat la a opta editie, este deschis si vineri.