Pâinea artizanală a ajuns la mare căutare. Există zeci de sortimente, de toate felurile
Românii revin încet la gusturile din copilărie și pun pe masă tot mai multă pâine artizanală.
Așadar, brutăriile care produc pâine cu semințe, specialități cu maia sau din grâu ecologic, au tot mai mulți clienţi. Şi creşte inclusiv cererea din partea restaurantelor.
Statisticile arată că un român consumă, în medie, aproximativ 7 kilograme de pâine pe lună.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numărul brutăriilor care fac produse artizanale este în creștere, iar combinațiile cu semințe și grâu ecologic sunt tot mai căutate. Până să ajungă însă la forma finală, care încântă papilele gustative, drumul este lung - pentru o pâine artizanală cu maia poate dura şi 24 de ore.
„Se numește strach & fold, în termeni în limba engleză, întărim rezistența structurii glutenice din maia” explică un brutar.
Cererea pentru astfel de produse e tot mai mare de la un an la altul. De exemplu, în urmă cu trei ani, la această brutărie, se vindeau 10 pâini pe zi. Acum se dau chiar și 500, zilnic.
Mihai Bănaru, brutar: „Dă lumea de gust și își dă seama că este o pâine foarte bună și nu se compară cu ce găsesc în magazine. Intru în producție la 3 dimineața, și termin la ora 2 după amiază. Muncim cam efectiv tot timpul."
Yvette Mârza, corespondent PROTV: „Drumul grâului ecologic se încheie în acest restaurant, în care clienții primesc produse de panificație artizanale. Poate astfel se explică de ce mulți dintre cei care vin să mănânce aici, cer a doua porție de pâine, pentru că primele felii sau chifle sunt mâncate cu unt și sare.”
Sergiu Masli - bucătar șef: „Pâinea este foarte importantă în restaurantul nostru, pentru că noi o servim ca aperitiv înaintea mâncării excepționale, și, de altfel, creează un efect de dependență, pot să spun."
Potrivit Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 7,17 kg de pâine pe lună - cu aproape un kilogram mai puțin față de 2019. Chiar și așa, suntem în topul țărilor cu cel mai mare consum de pâine, alături de Spania și Italia.
Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație: „Dacă vorbim de consumul la nivel de cap de locuitor, este într-o marjă destul de constantă în ultimii 10 ani, undeva la 23.000 de tone pe săptămână. Dacă acum vreo 30 și ceva de ani aveam trei tipuri de pâine, acum avem zeci de tipuri de pâine de toate felurile."
În ceea ce priveşte preţul, datele EUROSTAT arată că în România pâinea s-a scumpit anul trecut cu 18% faţă de 2021.