O companie din Marea Britanie a obținut carne de laborator numai bună pentru gătit. Prezentarea procesului de producție
Carnea de laborator devine tot mai populară. O companie din Marea Britanie, care a reușit să obțină carne din celule cultivate, a făcut și o prezentare a întregului proces de producție.
Chiar dacă nu poate fi comercializată deocamdată, multe restaurante sunt interesate să pună carnea de laborator în meniuri. În Israel, de exemplu, e deja autorizată pentru consum.
Rowan Rimington, directorul Ivy Farm Technologies: „De aici ia startul întregul proces și, ca în orice fermă, totul începe cu o mică bucată de carne”.
Specialiștii au nevoie de o bucată de carne naturală de dimensiunea unui cub de zahăr pentru a putea produce kilograme de carne artificială, numai bună de pus pe grătar.
Rowan Rimington, directorul Ivy Farm Technologies: „Pasul următor e să ne asigurăm că am obținut celulele potrivite din mușchi și grăsime, pentru că vrem să cultivăm doar partea dintr-un animal pe care vrem să o mâncăm. Nu ne dorim grăsimi, cartilagii sau ligamente”.
Celulele colectate urmează să fie multiplicate în laborator.
După aproximativ 4 zile, carnea este gata.
Rowan Rimington, directorul Ivy Farm Technologies: „Nu suntem încă la stadiul în care să producem o bucată întreagă de carne, vom ajunge și la asta, în următorii ani. Dar ce rezultă din proces este similar cărnii tocate”.
O textură potrivită pentru niște chiftele, de exemplu. Iar primele teste s-au făcut deja, în bucătăria unui restarant din zonă.
În Marea Britanie, carnea artificială nu a primit încă aprobarea autorităților pentru a fi comercializată. Iar dacă patronii de restaurante se arată interesați de astfel de produse, clienții au opinii împărțite.
Client: „Aș gusta carne ecologică, produsă în laborator, pentru că sunt conștientă că cea de la ferme face mult rău mediului înconjurător”.
Client: „Nici vorba să încerc așa ceva”.
Principalul argument al companiilor care investesc masiv în producția de carne de laborator este că realizarea acesteia este mult mai puțin poluantă în comparație cu o fermă.