O cometă verde se va afla, miercuri, în punctul cel mai apropiat de Pământ. Apare o dată la 50.000 de ani
O cometă verde care apare o dată la 50.000 de ani se află miercuri, 1 februarie, în punctul cel mai apropiat de Pământ.
Cunoscută sub numele de C/2022 E3 (ZTF), cometa verde se apropie din ce în ce mai mult de Pământ şi a fost fotografiată prima dată săptămâna trecută, din zona unei mlaştini de lângă Drebber, în nordul Germaniei.
Fotografia surprinsă în Germania a fost realizată cu un teleobiectiv cu deschidere mare şi expunere lungă, cu camera îndreptată spre nord.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Cometa, care trece pe lângă Pământ doar o dată la 50.000 de ani, se va afla în punctul cel mai apropiat de planeta noastră la 1 februarie. Atunci, va fi la 42 de milioane de kilometri depărtare de Terra - o treime din distanţa dintre Pământul şi Soare.
Cu puţin noroc, cometa ar putea fi vizibilă cu ochiul liber şi, cu siguranţă, va putea fi observată cu un binoclu sau un telescop.
Cometa verde are o coadă lungă de 50.000 de kilometri
Cometa are o coamă - o regiune vizibilă în jurul ei alcătuită din particule - ce măsoară în jur de 50.000 de kilometri şi străluceşte în nuanţă verde.
Potrivit Centrului Aerospaţial German (DLR), culoarea verde este dată de un gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare.
Micul corp pietros şi îngheţat, cu un diametru estimat la circa 1 kilometru, a fost descoperit în martie 2022 în cadrul programului public-privat Zwicky Transient Facility (ZTF) de observare a cerului în timpul nopţii, care foloseşte telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.
Conform informaţiilor de până acum, cometele provin din două rezervoare: Centura Kuiper, situată dincolo de orbita lui Neptun, sau Norul Oort, o vastă zonă teoretică care se întinde până la o distanţă de un an-lumină faţă de Soare, la limita câmpului gravitaţional al acestuia.