Noile tulpini ale coronavirusului ar putea face necesară o a treia vaccinare. ”Ce se întâmplă după 6 luni este o necunoscută”
Noile tulpini ale virusului Sars-Cov-2 aduc tot mai mult în discuție nevoia unei a treia doze de vaccin. Inclusiv șeful companiei Pfizer spune că administrarea serului ar putea să se facă anual, așa cum se întâmplă în cazul vaccinului gripal.
Numai în România avem 649 de infectări cu varianta britanică, dar a pătruns și tulpina sud-africană. Imunologii cred că trebuie să ne obișnuim cu ideea că virusul va rămâne multă vreme printre noi și să acceptăm vaccinarea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Apariția unor tulpini mai agresive ale coronavirusului îi determină pe producătorii de vaccinuri să spună că ar putea fi necesară și o a treia doză. Este posibil ca serul să fie administrat între 6 și 12 luni de la rapel, spune CEO-ul companiei Pfizer.
Albert Bourla, CEO Pfizer: ”Variantele virusului vor juca un rol crucial pe viitor. Este extrem de important să ne concentrăm asupra oamenilor susceptibili la infectare".
La noi, autoritățile așteaptă deocamdată deciziile forurilor europene.
Andrei Baciu, secretar de stat în MS: ”Este unul dintre scenariile pentru care se caută soluții, fie administrarea de mai multe doze, fie identifiarea unor formule, unor vaccinuri care să fie eficiente în cazul mai multor tulpini circulate într-un același moment. Sunt mai multe companii care au deja în calcul aceste soluții, însă în momentul de față sunt doar ipoteze, nu de planuri concrete în acest sens”.
Luna aceasta, cei de la Pfizer au anunțat că vaccinul pe care l-au dezvoltat are o eficienţă de 91% în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecției COVID-19 şi peste 95% la 6 luni de la rapel, când vine vorba de cazurile severe.
Statistica se bazează pe datele oferite de 12.000 de persoane imunizate, însă cercetătorii susțin că au nevoie de mai multe informaţii pentru a determina durata protecţiei la 6 luni după rapel.
Dr. Brândușa Petruțescu, medic imunolog: ”Nu ne așteptăm ca răspunsul imunologic să persiste pe termen lung. Niciun vaccin nu e pe viață. Este un vaccin nou, nu există experiență clinică, sunt studii în derulare, 6 luni garantat, dar ce urmează după aceste 6 luni este o necunoscută. Virusul va circula mult timp de acum încolo, va rămâne cu noi”.
În caravanele mobile se va folosi vaccinul Moderna
În țară, autoritățile continuă accelerarea campaniei de vaccinare anticovid. În județul Timiș, în cadrul unui proiect pilot, 250 de persoane au primit deja prima doză de AstraZeneca prin intermediul medicilor de familie.
Mihai Iacob, medic de familie: ”Considerăm că suntem complementari centrelor de vaccinare, considerăm că doar prin medicii de familie, în mod special în mediul rural, putem să oprim această pandemie. Pacientul are încredere în medicul de familie, medicul de familie cunoaște toate antecedentele pacientului, cunoaște istoricul, este într-o relație specială pacient-medic de familie”.
Tot mai mulți români vor avea acces la ser în săptămânile următoare, când în orașe vor fi deschise centrele drive-thru, iar în comunitățile fără medic de familie vor fi trimise caravanele de imunizare. În astfel de situații, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, nu va fi nevoie de o programare în platforma electronică.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Primarul, în speță, din localitatea respectivă evaluează din ușă în ușă , din casă în casă, ce persoane vor să se vaccineze, ce persoane sunt acasă și nu se pot deplasa din cauza unor afecțiuni imediale și atunci la fața locului se va trimite un astfel de centru mobil cu personal medical care va asigura vaccinarea. Am decis să folosim vaccin de la Moderna”.
Până acum, peste 1,6 milioane de români au primit deja cele două doze de ser anti-covid.