Nici trufele nu se mai găsesc din cauza secetei. S-au pierdut aproape jumătate din recolte

×
Codul embed a fost copiat

Seceta din acest an a rărit inclusiv trufele. În unele păduri, câinii special dresați abia dacă găsesc o mână din râvnitele ciuperci.

Nici cele de cultură nu s-au făcut, unii producători au reușit să culeagă doar un sfert din cantitatea pe care au obținut-o anul trecut. În schimb, faptul că sunt puține, le-a făcut şi mai valoroase. În funcție de calitate, pot costa triplu.

„Am găsit 6-7 trufe, din cauza ploilor, sunt mici, uscate”, explică un culegător.

Arșița și cei doar câțiva stropi de ploaie care au căzut în acest an au făcut ca trufele să apară cu aproape o lună mai târziu în păduri. La Archita, în Mureș, se găsesc trufe negre, iar sezonul de ”vânătoare” abia a început.

Pentru turiștii care participă la sesiuni de cules, experiența este o încântare. Dar cei care valorifică ciupercile spun că pădurile sunt seci, s-au făcut puține trufe.

Citește și
trufe
Comoara ascunsă în autoutilitara unui italian controlat în Neamț. Valorează 600.000 de lei
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Gheorghe Silian, cultivator de trufe: Nu a plouat și nu s-au făcut trufele. Cred că 45% este periclitat din cauza ploii.

În alte zone, trufele nu au apărut aproape deloc. Cele puține, găsite de căutători sunt foarte mici.

Mihai Robu, organizator Festivalul Trufelor: E jale. Calitatea foarte slabă, foarte uscată de la secetă, sau deloc. În Botoșani nu s-a făcut deloc. E vorba și de calitate, nu doar despre producție.

Situația este asemănătoare și în cazul trufelor de cultură. Un cultivator din Timiș a produs cu 75% mai puține ciuperci ca anul trecut. În schimb, le vinde și de patru ori mai scump. Cea mai mare parte din producția firmelor de la noi ajunge în străinătate.

Felix Biriescu, producător de trufe: Dacă anul trecut prețul era în jur de 30 de euro, acum prețurile se situează în jur de 100 de euro, 110 euro pe kilogram. România consumă foarte puțin, spre export se duce 95% din producție.

George Jorj, tehnician: Avem un număr destul de mare de culturi înființate, care foarte multe sunt deja productive. Am ajuns să avem în anul 6-7 peste 30-40 kg de trufe la un hectar.

La noi sunt și trufe albe. Sunt mai rare decât cele negre, dar și mai scumpe. Producătorii spun că anul trecut s-au vândut și cu 5.200 de euro kilogramul.

Utilizarea trufelor în alimentație

Dacă noi încă descoperim trufele, în țări ca Italia sau Franța, unde ajung și ale noastre, trufele înobilează tot felul de mâncăruri.

Felix Biriescu, producător de trufe: Trufele sunt de fapt un condiment, se adaugă la orice mâncare, poți să le pui pe omletă, poți să le pui pe o friptură, poți să le pui practic pe orice, inclusiv pe un desert. Au un gust de deosebit, pentru că de aia sunt așa de apreciate, nu se poate compara gustul de trufe cu nimic.

La noi, cele mai răspândite sunt trufele negre. Cele de calitatea întâi ajung, anul acesta, și la 350 de euro kilogramul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Primul festival culinar din România dedicat trufelor, în Bucovina: ”Pentru prima dată când mănânc. Sunt fenomenale”
Primul festival culinar din România dedicat trufelor, în Bucovina: ”Pentru prima dată când mănânc. Sunt fenomenale”

Producătorii de trufe din Bucovina au decis că acest produs trebuie promovat mai mult pe piața internă și au luat atitudine. Așa s-a născut primul festival culinar din România dedicat trufelor.

Comoara ascunsă în autoutilitara unui italian controlat în Neamț. Valorează 600.000 de lei
Comoara ascunsă în autoutilitara unui italian controlat în Neamț. Valorează 600.000 de lei

Aproape 1.200 de kilograme de trufe negre, în valoare de aproximativ 600.000 de lei, pentru care nu existau documente legale au fost confiscate de poliţiştii din Neamţ în urma controlului efectuat asupra unui vehicul condus de un cetăţean italian.

Carnea de vânat a devenit tot mai căutată. Care sunt principalele beneficii
Carnea de vânat a devenit tot mai căutată. Care sunt principalele beneficii

Salam de cerb, pate de căprioară cu trufe mousse din fazan sau bibilică, dar şi mezeluri din carne mistreţ. Sunt doar câteva dintre specialităţile cu care producătorii români au început să se mândrească şi în alte ţări.

Captură impresionantă în Bacău. Polițiștii au descoperit într-o mașină 140 kg de trufe
Captură impresionantă în Bacău. Polițiștii au descoperit într-o mașină 140 kg de trufe

Captură impresionantă de trufe a poliţiştilor din Bacău. La un control în trafic aceştia au descoperit în maşina unui bărbat nu mai puţin de 140 de kilograme care ar valora în jur de 19 mii de lei.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.