Carnea de vânat a devenit tot mai căutată. Care sunt principalele beneficii

05-02-2021 19:30


Salam de cerb, pate de căprioară cu trufe mousse din fazan sau bibilică, dar şi mezeluri din carne mistreţ. Sunt doar câteva dintre specialităţile cu care producătorii români au început să se mândrească şi în alte ţări.

Parfumate cu mirodenii și ținute la măturat perioade lungi de timp aceste delicatese se găsesc şi în majoritatea băcăniilor din ţară sau în magazinele marilor lanţuri de magazine.

Acum 6 ani, Andrei a preluat fabrica de mezeluri a tatălui său care după o perioadă dificilă ar fi vrut să pună punct. El însă s-a inspirat din reţete consacrate în Europa şi uşor uşor a pus pe picioare afacerea cu preparate gourmet. Acum, aproape 30 la sută din producţie merge spre export.

Pădurean Andrei - manager operaţional: ”Cifra de afaceri pe produsele de vânat este de un milion jumătate de euro. Ţările în care am vândut până acum au fost Cehia, Ungaria unde am avut o colaborare permanentă Ucraina, Republica Moldova unde avem o colaborare permanentă şi chiar Dubai".

Şi familia Tătăran din localitatea Lăpușel, judeţul Maramureş, pregătește cârnați și salam din carne de vânat. Specialitățile crud-uscate se vând cu 80-100 de lei/kg în băcanii, dar şi la târguri. Materia primă e adusă de la o fermă din Hunedoara, însă preparatele au parte de un tratament special: nu sunt afumate, doar zvântate și ținute la uscat aproape 2 luni.

Ioan Tătăran, proprietar fermă: ”Această carne este bogată în colesterol pozitiv, în acizi graşi nesaturaţi și are foarte multe principii nutritive care sunt facile pentru sănătatea omului".

O carne tot mai apreciată este şi cea de bizon. Aceştia cresc în semi-sălbăticie, în ferme, iar una dintre cele mai mari din Europa se afla lângă Salonța, în Bihor.

Emilian Trută - reprezentantul unei ferme de bizoni: "În mod teoretic, se poate folosi absolut totul de la bizon: piele, carne, copite, coarne. În cazul nostru folosim carnea. Carnea de bizon nu conţie absolut deloc grăsime. Este cea mai slabă, cea mai sănătoasă şi este recomandată de medici".

Nu întâmplător este şi mai scumpă. Carcasa din rasa Angus se vinde cu 4-4,5 euro kilogramul, în timp ce bizonul se vinde cu 10 euro. Preţul este justificat şi de faptul ca bizonul trebuie să crească de două sau chiar 3 ori mai mult ca să ajungă la greutatea optimă. În câteva restaurante au început să apară şi produse din această carne: antricot, vrăbioara, muşchiuleţ, salam sau burger.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO