Carnea de vânat a devenit tot mai căutată. Care sunt principalele beneficii

×
Codul embed a fost copiat

Salam de cerb, pate de căprioară cu trufe mousse din fazan sau bibilică, dar şi mezeluri din carne mistreţ. Sunt doar câteva dintre specialităţile cu care producătorii români au început să se mândrească şi în alte ţări.

Parfumate cu mirodenii și ținute la măturat perioade lungi de timp aceste delicatese se găsesc şi în majoritatea băcăniilor din ţară sau în magazinele marilor lanţuri de magazine.

Acum 6 ani, Andrei a preluat fabrica de mezeluri a tatălui său care după o perioadă dificilă ar fi vrut să pună punct. El însă s-a inspirat din reţete consacrate în Europa şi uşor uşor a pus pe picioare afacerea cu preparate gourmet. Acum, aproape 30 la sută din producţie merge spre export.

Pădurean Andrei - manager operaţional: ”Cifra de afaceri pe produsele de vânat este de un milion jumătate de euro. Ţările în care am vândut până acum au fost Cehia, Ungaria unde am avut o colaborare permanentă Ucraina, Republica Moldova unde avem o colaborare permanentă şi chiar Dubai".

Şi familia Tătăran din localitatea Lăpușel, judeţul Maramureş, pregătește cârnați și salam din carne de vânat. Specialitățile crud-uscate se vând cu 80-100 de lei/kg în băcanii, dar şi la târguri. Materia primă e adusă de la o fermă din Hunedoara, însă preparatele au parte de un tratament special: nu sunt afumate, doar zvântate și ținute la uscat aproape 2 luni.

Citește și
Certificat test covid
Persoanele care trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în România
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ioan Tătăran, proprietar fermă: ”Această carne este bogată în colesterol pozitiv, în acizi graşi nesaturaţi și are foarte multe principii nutritive care sunt facile pentru sănătatea omului".

O carne tot mai apreciată este şi cea de bizon. Aceştia cresc în semi-sălbăticie, în ferme, iar una dintre cele mai mari din Europa se afla lângă Salonța, în Bihor.

Emilian Trută - reprezentantul unei ferme de bizoni: "În mod teoretic, se poate folosi absolut totul de la bizon: piele, carne, copite, coarne. În cazul nostru folosim carnea. Carnea de bizon nu conţie absolut deloc grăsime. Este cea mai slabă, cea mai sănătoasă şi este recomandată de medici".

Nu întâmplător este şi mai scumpă. Carcasa din rasa Angus se vinde cu 4-4,5 euro kilogramul, în timp ce bizonul se vinde cu 10 euro. Preţul este justificat şi de faptul ca bizonul trebuie să crească de două sau chiar 3 ori mai mult ca să ajungă la greutatea optimă. În câteva restaurante au început să apară şi produse din această carne: antricot, vrăbioara, muşchiuleţ, salam sau burger.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
La ce complicații se poate ajunge în urma unei pneumonii COVID-19
La ce complicații se poate ajunge în urma unei pneumonii COVID-19

O mare parte dintre oamenii care ies învingători după infectarea cu noul coronavirus rămân cu sechele pulmonare.

Persoanele care trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în România
Persoanele care trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în România

Autorităţile noastre au introdus, ca obligatorie, prezentarea unui test negativ PCR, făcut cu cel mult trei zile în urmă, pentru toţi cetăţenii care intră în ţară din regiunile cu risc ridicat de Covid.

Nature: Coronavirusul se transmite prin aer. Ne concentrăm prea mult pe dezinfectarea suprafețelor
Nature: Coronavirusul se transmite prin aer. Ne concentrăm prea mult pe dezinfectarea suprafețelor

Cazurile de infectare cu noul coronavirus prin intermediul unor suprafețe sunt rare, iar OMS și autoritățile sanitare naționale trebuie să își clarifice recomandările, transmite prestigioasa Revistă Nature într-un editorial publicat marți.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.