Mai mulți scoțieni și englezi vor să salveze casele cu acoperișuri din paie din județul Alba. „Nu am văzut nicăieri așa ceva”
Mai mulți scoțieni și englezi au luat la pas ulițele unei localități din județul Alba, hotărâți să salveze de la distrugere casele de poveste cu acoperișuri din paie.
Străinii care au ajuns în zonă au rămas impresionați de muzeul în aer liber și vor să promoveze construcțiile unice printr-o hartă interactivă.
La 55 de km de Alba Iulia, în localitatea Râmeț sunt sute de case acoperite cu paie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Străinii au început prin a inventaria locuințele pe care vor să le salveze.
Stephen Joyce, arheolog: Dacă nu le salvăm acum, nimeni nu își va mai aminti că au fost aici.
Din pacate cele mai multe construcții sunt într-un stadiu avansat de degradare.
Adam Samson din Scoția: În Scoția am pierdut multe dintre casele vechi și dacă pierdeți asta acum o să le aveți numai în cărțile de istorie și nu va mai fi la fel. Știu că arată ponosit și nu prea frumos, dar este istoria voastră și dacă puteți să aveți grijă de ea și să o reconstruiți, oamenii vor plăti ca să vină și să stea în ele.
Tim Hall, ranger Scoția: Este absolut fantastic să vezi aceste case vechi. Este unic, am călătorit mult în Europa, sunt ranger și am văzut multe păduri, dar nu am văzut nicăieri așa ceva.
Pentru acoperiș, meșterii de pe vremuri au folosit paie obținute din cultivarea grâului pe care le-au uscate bine și le-au pregătit să reziste zeci de ani.
Kate Campbell din Scoția: Pentru case cred că localnicii trebuie să vadă valoarea lor. Să le pierdeți pe toate ar fi mare păcat.
Sunt însă și localnici care au investit în astfel de construcții.
Diana Figlea, localnică: Ceva vecini de-ai noștri au locuit aici și acum doi ani tatăl meu a cumpărat o astfel casă. Cu scopul de a o salva și pentru a o renova.
Datele culese acum pe teren vor fi folosite ulterior pentru o hartă interactivă.
Monica Oprean, Asociația „Satul Verde”: Noi le inventariem și creeăm o hartă intercaivă prin care încercăm să promovăm zona și să punem cât mai multe informații despre fiecare construcție.
Tot strănii care au ajuns la noi promit să promoveze zona și pe rețelele sociale.