Mai multe muzee și teatre din România vor fi restaurate. Unde ar putea fi deschis Muzeul Cinematografiei Române
Muzeul Naţional de Istorie a României, o „rană deschisă” în peisajul cultural, potrivit ministerului, va fi readus la viață și restaurat, la doar doi ani de la reabilitarea care a durat o jumătate de deceniu.
Şi Așezămintele Brătianu, unde a fost cea mai însemnată bibliotecă particulară din România, vor fi readuse la viaţă. Acolo ar putea fi deschis în viitor Muzeul Cinematografiei Române.
Pentru toate aceste lucrări este nevoie de 270 de milioane de euro, iar cea mai mare parte va fi împrumutată.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Împrumutul de 216 milioane de euro va fi completat cu 54 de milioane din bugetul de stat.
Cu o suprafață totală de 32 000 mp, Muzeul Național de Istorie a României va deveni unul dintre cele mai mari monumente istorice restaurate și consolidate din țara noastră. Provocarea este însă mult mai mare, pentru că trebuie mutate aproximativ 600.000 de obiecte de patrimoniu.
Director adjunct MNAIR: Clădirea muzeului are nevoie de intervenții radicale, majore, la toate nivelurile, din subsol până la acoperiș și la nivelul tuturor instalațiilor. Este vroba de intervenții care presupun trepidații și șocuri foarte puternice, foarte mult praf.
Un alt obiectiv inclus pe lista celor care vor fi restaurate în perioada următoare este şi Complexul familiei Brătianu, construit în stil neoromânesc în prima jumătate a secolului XX. Pereţii scorojiţi şi crăpaţi, elementele arhitecturale deteriorate şi alte boli ale nepăsării pun Aşezămintele Brătianu pe lista clădirilor de patrimoniu care îşi cer drepturile.
În interior, s-au păstrat multe din elementele de odinioară, inclusive piese de mobilier, însă la exterior, clădirea este într-o stare avansată de degradare, iar expertiza tehnică realizată anul acesta arată faptul că structura de rezistență este în pragul prăbușirii parțiale, sau chiar totale.
Ministrul Culturii: Este al treilea acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, parteneriat care a avut că rezultat restaurarea a multor clădiri emblematice ale culturii noastre. Acest nou acord de împrumut care tocmai a fost semnat presupune restaurarea a opt monumente.
Însă restaurarea unor clădiri ce găzduiesc instituţii culturale ar trebui să vină la pachet cu strategii de marketing pentru a le face atractive pentru publicul larg. În momentul de faţă, puţine muzee din România au vizitatori. Unul dintre acestea este Muzeul Antipa, un adevărat model de marketing cultural efficient. Instituţia are venituri de aproximativ 1 milion de euro anual.
Director general Muzeul Antipa: Cred că sunt 2 aspecte care definesc cât de atractiv e un muzeu pentru public, primul, partea de hardware, prin analogie cu sit informatice, și se referă la cât de atractivă este expoziția, nu mai vorbim de cât de sigură și atractivă e clădirea în sine. Publicul poate să viziteze muzee atunci când e liber, nu putem să fim deschişi de la 8 la 4, că atunci majoritatea lumii lucrează.
Vor mai fi restaurate clădirile Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 din Timişoara, şi va fi reabilitată clădirea Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.