Tone de fructe au umplut ceaunele în Mureș. Care este secretul pentru un magiun reușit
Magiunul a fost vedetă în Mureş! Tone de fructe au umplut ceaunele, spre bucuria oamenilor care nu s-au sfiit să dea şi câteva zeci de lei pe un borcan.
Au avut însă ocazia să vadă şi cum se prepară şi de câtă muncă este nevoie pentru gustul perfect.
Un ceaun de cupru, o sută de kilograme de prune şi multă răbdare - respectând aceste detalii, gospodinele din Iara de Mureş prepară în fiecare an magiunul, la mijlocul lunii septembrie.
Katalin Demeter, gospodină: „Nu conține conservanți, nu conține zahăr, magiunul acesta an și an rămâne plăcut și bun la gust".
În timp ce magiunul se făcea la foc domol, locul s-a transformat într-o piaţă aglomerată. Tarabele au fost pline de borcane cu pastă aromată de fructe.
Agoston Palko , preot: „Bătrânii din sat preparau acest silvaiz. Le băgau în lăzi de lemn și le duceau la pieţele din jurul Târgu Mureșului. Chiar dacă nu primeau bani pe el făceau schimb, primeau pentru ele zahăr, făină sau chiar alimente”.
Producătorii n-au rămas cu marfa nevândută. Sute de oameni au venit să-şi facă aprovizionarea pentru iarnă şi să testeze sortimentele de anul acesta.
Pentru un borcan cu magiun de prune, clienţii au plătit aproximativ 50 de lei.