Legea pentru transformarea terenurilor neroditoare în câmpuri de panouri solare a trecut de Senat
Potrivit unei hotărâri a senatorilor, terenurile agricole mai puțin roditoare vor putea fi folosite pentru înființarea de parcuri fotovoltaice.
Dacă trece și de Camera Deputaților, decizia ar da avânt investițiilor în energia verde, dar, în același timp, i-ar putea determina pe fermieri să renunțe la unele culturi. Mulți spun că s-ar mulțumi să primească o chirie pentru teren și să scape de griji.
Panourile solare ar putea deveni a doua sursă de energie în România până în 2030, spun specialiștii în domeniu. Proiectul de modificare a legii fondului funciar adoptat de Senat îi ajută foarte mult. Potrivit acestuia, pot fi scoase din circuitul agricol, temporar sau definitiv, terenurile agricole slab fertile, de maximum 50 de hectare.
Mulți fermieri privesc cu ochi buni propunerea. Spun că îngrășămintele s-au scumpit, motorina la fel, iar recolta se vinde greu și pe bani puțini.
Mihai Tatu, agricultor: „Agricultura nu mai este un moft, este o afacere. Deci dacă eu nu scot bani, mă opresc. Dacă terenul ăla nu este profitabil, este mlăștinos, este în pantă, este pe o râpă, ăla nu poate să fie profitabil și atunci în mod sigur e mai rentabil să fac o investiție".
Proiectul vizează atât terenuri cât și păşuni, vii sau livezi. Gheorghe Budrală este consultant agricol. Ne spune că ar trebui găsită o cale de mijloc.
Gheorghe Budrală, consultant agricol: „Ar trebui să ținem cont că până la urmă terenul agricol este limitat. Și ar trebui deja să se acționeze: autostrăzile iau din terenul agricol, panourile solare iau, și noi ne înmulțim. Nu știm care murim de foame, autostrăzile precis nu.”
Unele terenuri cu panouri pot fi folosite în continuare în agricultură
Există și varianta de a combina panourile cu agricultura, spun specialiștii. Anumite plante, precum zmeura, murele, unele flori, se dezvoltă și la umbră. E drept, recolta nu va fi la fel de bogată, iar conținutul de nutrienți va fi mai mic.
Martin Moise, vicepreședintele PATRES: „Este mult mai eficient să folosesc o pășune, va avea în continuare oi care pasc și acest fenomen aduce și o reducere de costuri pentru operator"
Pe de altă parte, mai există spații unde ar putea fi instalate panouri fotovoltaice. Municipalitatea din Cluj încearcă să obțină fonduri europene pentru a pune în practică aceste idei.
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca: „Amplasarea de panouri fotovoltaice pe blocuri și care să se integreze cu actualul sistem de termoficare sau de încălzire, astfel încât apa caldă să poată fi procurată dintr-o asemenea sursă"
Pe viitor, asociațiile de proprietari din blocurile cu panouri fotovoltaice ar putea să stocheze și să vândă surplusul de energie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: agricultura, panouri solare, panouri fotovoltaice,
Dată publicare:
07-02-2022 19:29