Toți acumulatorii instalațiilor de iluminat din cimitirele din Arad, furați de hoți

Ultima actualizare: 30-01-2020 09:19

Peste un milion de euro investiţi de primăria Arad în instalaţii de iluminat cu panouri solare, care au fost montate în cimitirele arădene, s-au dus pe apa sâmbetei.

Hoţii au furat aproape toţi acumulatorii cu care sunt dotate instalaţiile. Autorităţile caută soluţii pentru a stopa acest fenomen, iar poliţia încearcă să dea de urma hoţilor, însă fără succes până acum.

Cele aproape 460 de panouri solare au fost montate, în urmă cu aproape trei ani, pe stâlpii de iluminat din cele trei cimitire din oraș. Lămpile au fost puse pentru a preveni furturile de flori și distrugerea monumentelor funerare. Acumulatorii se încarcă ziua de la panourile solare, iar noaptea alimentează becurile.

Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad: „Vorbim de o investiție realizată în 2017 cu 1,3 milioane de euro. Din păcate, o investiție care trebuia să fie în folosul cetățenilor nu este apreciată chiar de toată lumea”.

Bateriile reîncărcabile au fost furate rând pe rând, iar oamenii au fost revolatati când au aflat ce se întâmplă.

Bărbat: „Nu avem ce face, degeaba sunt paznici, că sar gardul. Bani aruncați degeaba. Veneai aici la ziua morților nu veneai pe întuneric”.

Petre Maghiar, portar în cimitir: „Ce să va spun, este groaznic, asta este a două oară. Au dispărut, le-au furat, au venit, le-au pus din nou, e groaznic. Ar trebui să fie o pază de noapte, să patruleze, să aibă ceva în dotare pentru autoapărare”.

Cei responsabili spun că cimitirile nu sunt păzite pe timp de noapte din cauza costurilor foarte ridicate.

Tiberiu Ciul, director al Gospodăriei Comunale Arad: „Situația din cimitire este destul de hilară. Ne confruntăm cu un val de furturi fără precedent în ultimii zeci de ani, am putea spune. Pază umană este foarte scumpă, valoarea furtului este mai mică decât paza umană”.

Autoritățile locale caută acum soluții pentru a opri furturile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO