Lăsata Secului pentru postul Paștelui 2024. Tradiții și mâncăruri pe care trebuie să le pregătim în această zi

Lasata secului
Shutterstock

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024 are loc în data de 17 martie. Este ziua care marchează începutul perioadei de post și rugăciune dinainte Învierii lui Iisus.

Anul acesta, Paștele cade pe 5 mai, iar postul începe pe 18 martie. Lăsata Secului vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri în România și este, de regulă, ziua în care se mănâncă tot felul de preparate de dulce înainte de a începe postul strict.

Postul Paștelui 2024

Postul Paștelui începe pe 18 martie 2024 și va dura 40 de zile, până pe 5 mai - Duminica Paștelui. În această perioadă, creștinii ortodocși se abțin de la carne, ouă, brânzeturi și lactate. Ei consumă în special legume, cereale, fructe și mâncăruri simple, de post.

De asemenea, latura spirituală este cea mai importantă din această perioadă. Se practică rugăciuni și întărirea legăturilor cu Dumnezeu, milostenia, smerenia și pocăință.

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și riguros dintre cele patru posturi majore din cadrul anul. Dar această perioadă de 40 de zile nu este doar despre mâncare.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Pe lângă abstinența alimentară și abținerea de la plăcerile lumești, creștinii trebuie să aibă un comportament pe placul lui Dumnezeu: așadar bârfa, invidia, gândurile nefaste, răutatea, vorbele grele, toate sunt complet interzise în post. În schimb, creștinii sunt chemați să se roage, să meargă la Biserică și să se sacrifice în amintirea jertfei pe care a făcut-o pentru omenire în momentul când a fost răstignit.

Ce este Lăsata Secului

Înainte de a începe postul, există o zi în care oamenii se bucură pentru ultima oară de mâncăruri de dulce. Această zi se cheamă Lăsata Secului. Postul Paștelui este cel mai important din an, alături de postul Crăciunului.

Termenul sec din expresia Lăsata Secului vine de la a lăsa sec - adică un regim alimentar fără carne ori produse grase cum sunt cele lactate.

Lăsata Secului pentru Postul Sfintelor Paște are două etape: Duminica Înfricoșate Judecăți - când nu se mănâncă carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai - când nu se mănâncă brânzeturi.

Lăsată Secului de carne sau Duminica Înfricoșatei Judecăți vine cu o săptămână înainte de postul Paștelui.

Postul Paștelui este singurul care două Lăsatul SeculuI. Prima astfel de zi este pentru carne - în Duminica Înfricoșatei Judecăți, apoi Lăsatul Secului pentru ouă, pește și lactate - în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Această zi este foarte importantă și se sărbătorește în multe feluri, venind la pachet cu câteva tradiții și obiceiuri bine împământenite.

Tradiții și Obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024

În multe zone rurale din țară, Lăsatul Secului de Paște este o sărbătoare extrem de importantă. Marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

O tradiție comună este masa festivă la care se adună toată familia și mănâncă preparate de dulce.

De exemplu, în Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.

Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Se spune că făcând acest obicei, vrăbiile nu vor strica ogoarele.

De Lăsata Secului, oamenii mănâncă sarmale, carne prăjită, beau țuică și vin nou. După Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui urmează Săptămâna Albă.

Săptămâna albă sau a brânzei este o etapă premergătoare Postului Mare, în care se renunță la consumul de carne, alimentația bazându-se pe legume și lactate, așa cum indică și numele.

Dacă de regulă, miercurea și vinerea sunt zile de post, în această săptămână nu se respectă asta. Adică și în aceste zile se pot consuma lactate, pește și ouă.

Pe de altă parte, aceste dezlegări sunt și o pregătire fizică sau trupească a creștinilor pentru postul care va veni.

Albul acestor alimente simbolizează haina luminoasă a postului care urmează.

De Lăsata Secului, românii obișnuiesc să pregătească o masă aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul.

În timpul Postului Paștelui 2024, creștinii ortodocși au dezlegare la pește doar 2 zile din toate cele 40 - Buna Vestire, pe 25 martie și Duminica Floriilor, pe 9 aprilie. Totuși, există în fiecare sâmbătă și duminică dezlegare și untdelemn și vin.

Un obicei străvechi este acela de a merge cu plocon la nași. În prezent, această tradiție încă se respectă.

Această zi mai este denumită și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, zi în care se lasă sec de brânză. În această sărbătoare, finii se duc la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă și o sticlă de vin.

Unele preparate pot fi servite la masa de dinaintea Postului Mare. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste an, iar după ce se împacă, se întinde masa.

Tot de Lăsata Secului se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele celor morți și vii.

Un obicei întâlnit în Ardeal spune că în ziua de dinaintea începerii Postului Paștelui, femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, ca ele să poată fi folosite pentru mâncare de post.

De Lăsatul Secului, femeile nu au voie să facă treburi în gospodărie, nu se spală rufe, nu se face curat, nu se calcă și nici nu se coase.

Singurul lucru care este permis este spălarea vaselor în care au fost pregătite bucate de „dulce”.

În 2024, Lăsatul Secului pică pe 17 martie. În săptămâna 10 -17 martie 2024 se pot consuma produse lactate și ouă, dar fără carne.

Așadar, masa bogată de pe 17 martie trebuie să fie cu produse de carne, dar fără produse din lapte și brânză.

Când cade Paștele ortodox și catolic în următorii ani

Anul acesta, Paștele ortodox este pe 5 mai, în timp ce Paștele catolic este pe 31 martie. Iată datele acestei sărbători în următorii ani:

· Paștele ortodox

· Paștele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie

· Paștele Ortodox 2026 – duminică 12 aprilie

· Paștele Ortodox 2027 – duminică 2 mai

· Paștele Ortodox 2028 – duminică 16 aprilie

· Paștele Ortodox 2029 – duminică 8 aprilie

· Paștele Ortodox 2030 – duminică 28 aprilie

Paștele catolic:

· Paștele Catolic 2025 – duminică 20 aprilie

· Paștele Catolic 2026 – duminică 5 aprilie

· Paștele Catolic 2027 – duminică 28 martie

· Paștele Catolic 2028 – duminică 16 aprilie

· Paștele Catolic 2029 – duminică 1 aprilie

· Paștele Catolic 2030 – duminică 21 aprilie

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Detaliul ascuns din portretul regelui Charles și reginei Camilla aproape că a trecut neobservat. Ce reprezintă, de fapt
Detaliul ascuns din portretul regelui Charles și reginei Camilla aproape că a trecut neobservat. Ce reprezintă, de fapt

Regele Charles și regina Camilla au marcat un an de când se află pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii printr-o fotografie.  

Motivul real pentru care în fiecare cameră de hotel există o Biblie. De ce se pun bani printre pagini
Motivul real pentru care în fiecare cameră de hotel există o Biblie. De ce se pun bani printre pagini

Probabil că cel puțin o dată în viață v-ați întrebat atunci când v-ați cazat la un hotel de ce există în cameră o Biblie.

 

Lista secretelor longevității unui bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
Lista secretelor longevității unui bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina

La 110 ani, unul dintre cei mai în vârstă oameni din lume încă își conduce mașina zilnic.

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.