Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024. Explicația pentru care sunt date diferite pentru Învierea lui Iisus

Oua vopsite
Shutterstock

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, și de această zi depind alte sărbători, cum ar fi Rusaliile. Iată când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024 și ce zile libere vor avea românii.  

Pentru calculul exact al datei sărbătorilor pascale, se iau în considerare două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Când pică Paștele ortodox în 2024 - Zile libere

Modul în care este stabilită ziua când cade Paștele a fost definit în anul 325, în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină.

Din cauza variației Lunii pline, și data Paștelui variază. Totuși, încă din secolul al IV-lea s-a stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.

Când cade Paștele? Paștele Ortodox și Paștele Catolic au în mod obișnuit date diferite, deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Paștele Catolic este calculat conform Calendarului Gregorian. Paștele Ortodox este calculat conform Calendarului Iulian.

Rareori, sărbătoarea Paștelui (ortodox și catolic) va cădea în aceeași zi.

Următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide va fi pe 20 aprilie 2025.

Conform calendarului ortodox, Paștele din 2024 este sărbătorit pe 5 mai.

Românii vor avea parte de câteva zile libere în această perioadă. Este o minivacanță așteptată de mulți. Zilele libere încep pe 3 mai 2024 și se încheie pe 6 mai. Mai mult, pe 1 mai este zi liberă fiind Ziua Muncii.

Românii vor avea, așadar liber pe 1 mai, de Ziua Muncii, 3 mai – Vinerea Mare, 4 mai – Sâmbăta Mare, 5 Mai – Paștele – 6 mai – A doua zi de Paște. Se vor întoarce la lucru pe 7 mai.

Datorită formulei de calcul, a fost posibil să se determine când va cădea Paștele în anii următori:

· 2025 - 20 aprilie

· 2026 - 12 aprilie

· 2027 - 2 mai

· 2028 - 16 aprilie

· 2029 - 8 aprilie

· 2030 - 28 aprilie.

Paștele Ortodox, numit și Duminica Învierii, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare din tradiția creștină orientală, celebrând Învierea lui Iisus Hristos (înălțarea din mormânt) după crucificarea și moartea sa.

Învierea sa formează baza credinței creștine, demonstrând că Iisus este Fiul lui Dumnezeu, și simbolizează cucerirea sa asupra morții.

În cea mai mare parte a anilor, data Paștelui Ortodox diferă de data Paștelui din creștinismul occidental (catolic și protestant) și este de obicei cu o săptămână, dar uneori cu patru sau cinci săptămâni mai târziu.

În creștinismul occidental, data Paștelui se bazează pe calendarul gregorian și poate cădea între 22 martie și 25 aprilie.

Tradiția creștină orientală își bazează calculul Paștelui Ortodox pe calendarul iulian, care diferă de calendarul gregorian cu 13 zile.

Acest lucru duce la o gamă posibilă de date între 4 aprilie și 8 mai. Totuși, atât biserica ortodoxă cât și cea catolică sunt de acord că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc.

Paștele catolic în 2024

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește pe 31 martie. Astfel, catolicii vor avea liber de pe 29 martie până pe 2 aprilie, când se întorc la muncă.

Paștele catolic este cea mai importantă sărbătoare din calendarul liturgic al Bisericii Catolice și marchează învierea lui Isus Hristos din morți.

La fel ca pentru ortodocși, Învierea este alături de Nașterea lui Iisus una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Catolicii sărbătoresc Paștele participând la slujba specială de Înviere și apoi se adună în familie. Mulți credincioși participă la ceremonia aprinderii Candelabrului Pascal, simbolizând lumina lui Hristos care învinge întunericul morții.

De asemenea, sunt o mulțime de tradiții legate de ouăle vopsite, care simbolizează viața nouă, și coșurile pascale, pline cu bucate specifice sărbătorii.

De ce Paștele ortodox este de obicei într-o dată diferită față de cel catolic?

Acest tabel compară datele Paștelui catolic și al Paștelui Ortodox pentru anii 2010-2030:

Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie
Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
 
Paștele Catolic din anul 2020 până în 2030:
Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie
Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie

De obicei, oamenii merg la biserică în Duminica de Paște pentru a sta la slujba de Înviere, cea mai importantă din an, apoi urmează masa de Paște cu familia.

Majoritatea creștinilor se referă la săptămâna dinaintea Paștelui drept "Săptămâna Mare", care conține și zilele Joia Sfântă și Vinerea Neagră.

Exist două date diferite pentru sărbătoarea de Paște, una pentru Biserica Catolică și una pentru Biserica Ortodoxă, dar de ce? În rare cazuri, cele două date coincid în aceeași zi. Motivul diferitelor date se reduce la biserica respectivă și la calendarul modern.

Datele sunt aproape întotdeauna diferite, cu excepția unor rare împrejurări când coincid în aceeași zi. Sună confuz?

Se pare că există de fapt un sistem atent calculat în spatele zilei în care este recunoscut Paștele.

În anul 325 d.Hr., Biserica a ținut Primul Sinod Ecumenic cunoscut sub numele de Sinodul de la Niceea. Înainte de această întâlnire a sinodului, biserici din întreaga lume sărbătoreau Paștele la diferite momente.

Pentru a aduce unitate între biserici, membrii sinodului au creat o formulă care să calculeze data pentru celebrarea Paștelui în întreaga lume.

Ei au stabilit ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică care survine după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc.

Pentru a evita orice confuzie în privința datei, s-a hotărât, de asemenea, că echinocțiul de primăvară să aibă loc pe 21 martie. Acest sistem ar garanta ca toate bisericile să sărbătorească Paștele în aceeași zi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Horoscop: Marte a intrat în Berbec. Zodiile riscă să devină conflictuale, dar se ivesc si perspective noi
Horoscop: Marte a intrat în Berbec. Zodiile riscă să devină conflictuale, dar se ivesc si perspective noi

Marte traversează zodia Berbec între 30 aprilie și 9 iunie 2024. Marte are o influență directă asupra vieții individuale și este un simbol al libertății, curajului și determinării.

Cum îți ajută sănătatea urcatul scărilor
Cum îți ajută sănătatea urcatul scărilor

Un studiu recent a arătat că o activitate atât de simplă, cum e urcatul scărilor, reduce considerabil riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

 

Primul angajament public al regelui Charles al III-lea, după ce a fost diagnosticat cu cancer. Cum arată monarhul | FOTO
Primul angajament public al regelui Charles al III-lea, după ce a fost diagnosticat cu cancer. Cum arată monarhul | FOTO

Regele Charles al III-lea şi-a reluat, la Londra, activităţile publice, la trei luni după ce le-a întrerupt din cauza diagnosticului de cancer.  

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.