Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Ce se sărbătorește în această zi
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului marchează ultima zi dinaintea începerii postului, o perioadă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.
Această sărbătoare din luna noiembrie are o semnificație aparte, fiind un moment de tranziție de la o perioadă de abundență alimentară la una de restricții și curățare spirituală. Iată când pică Lăsatului Secului pentru Postul Crăciunului 2024, tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile, precum și semnificația ei în contextul pregătirii pentru Nașterea Domnului.
Când pică Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024
În anul 2024, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică miercuri, pe 14 noiembrie. Această dată marchează sfârșitul perioadei de voie alimentară și începutul postului, care va dura 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Lăsata Secului este un moment de răgaz, ultima zi în care credincioșii se pot bucura de alimentele "de dulce", înainte de a intra în perioada de post. Este o zi de sărbătoare, în care familiile se reunesc la masă și petrec timp împreună.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este însoțită de o serie de tradiții și obiceiuri, menite să marcheze trecerea la perioada de post și să pregătească sufletește credincioșii pentru Nașterea Domnului, conform dexologia.ro.
Un vechi obicei spune că, de Lăsata Secului, credincioșii trebuie să ia masa în familie și alături de prieteni pentru a se proteja de boli și pentru a-și păzi recoltele de grindină. După masă, rămășițele trebuie adunate într-o față de masă și aruncate a doua zi dis-de-dimineață.
Conform tradiției, când aruncă resturile, persoana trebuie să rostească: „Păsările cerului! Vă ofer hrană din masa mea, ca să fiți sătule și de la câmpurile mele oprite.”
În Muntenia, femeile căsătorite pregătesc de Lăsata Secului plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru a avea o relație armonioasă tot anul.
O altă tradiție spune că vasele folosite pentru gătit de Lăsata Secului trebuie spălate și puse cu gura în jos, pentru a împiedica spiritele rele să intre în casă.
De asemenea, pentru a alunga spiritele rele, credincioșii ung cu usturoi ferestrele și porțile. În anumite zone, după cină, oamenii trag focuri de armă pentru a îndepărta spiritele rele.
Un alt obicei este aprinderea „focurilor purificatoare”. În această seară, sătenii urcă pe dealuri și aprind focuri pentru a alunga spiritele rele.
Când începe postul Crăciunului
Postul Crăciunului, sau Postul Nașterii Domnului, începe a doua zi după Lăsata Secului, adică pe 15 noiembrie 2024. Este unul dintre cele patru posturi mari de peste an, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Este o perioadă de pregătire spirituală intensă, marcată de rugăciune, fapte bune și abținere de la anumite alimente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: craciun, postul craciunului, post, lasata secului,
Dată publicare:
14-11-2024 10:28