Gheorghe Hagi, „Regele fotbalului românesc”, împlineşte luni 59 de ani. În aceeași zi sunt născuți și Ronaldo și Neymar

Gică Hagi

Fostul căpitan şi selecţioner al echipei naţionale a României, Gheorghe Hagi, considerat "Regele" fotbalului românesc, împlineşte, luni, 59 de ani.

Tot luni, Farul Constanţa, echipă patronată şi antrenată de Gheorghe Hagi joacă în deplasare, cu FCSB, în etapa a XIV-a din Superligă.

"Regele" fotbalului românesc s-a născut la 5 februarie 1965, la Săcele.

Palmaresul lui Hagi în primul eşalon din România totalizează 223 meciuri şi 141 goluri, trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de două ori golgheterul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986.

În perioada petrecută în Spania, Hagi a evoluat la Real Madrid (1990-1992, 19 goluri în 64 de meciuri) şi FC Barcelona (1994-1996, 7 goluri în 36 de meciuri). Între Madrid şi Barcelona, Hagi a jucat la echipa Brescia (1992-1994).

Citește și
Mici
Ce a făcut un bărbat ca să nu își „murdărească unghiile” de la mici. „Vin aici parfumat, elegant”

În perioada 1996 şi 2001, Hagi a jucat la Galatasaray Istanbul, alături de care a obţinut patru titluri de campion şi două Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

Hagi a participat la trei ediţii ale Campionarului European (1984, 1996 şi 2000) şi la trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998). La finalul anului 1999, a fost desemnat fotbalistul român al secolului.

Imediat după retragere, Hagi a devenit antrenor al echipei naţionale a României în anul 2001. În 2003, a devenit tehnicianul echipei turce Bursaspor, iar în sezonul 2004-2005 s-a aflat pe banca tehnică a formaţiei Galatasaray Istanbul. În 2006 s-a întors în România, la Poli Timişoara, dar şi de aici a plecat după scurt timp. După un an de pauză, Hagi a preluat Steaua, dar mandatul a durat mai puţin de trei luni, timp în care a calificat echipa în grupele Ligii Campionilor. În octombrie 2010, Hagi şi-a început al doilea mandat la Galatasaray unde a stat până la 25 martie 2011.

În perioada septembrie 2014 - 01 august 2020, Gheorghe Hagi a ocupat funcţia de manager al echipei de seniori FC Viitorul Constanţa.

Din august 2020, Hagi a anunţat că va rămâne în continuare în cadrul Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, unde alături de directorul tehnic va coordona conceptul tehnic al Centrului de copii şi juniori.

În 2017, FC Viitorul a câştigat titlul de campioană a României.

El a refuzat în 2021 funcţia de selecţioner al României, preferând să rămână antrenor şi proprietar la Farul Constanţa.

În sezonul trecut, Farul Constanţa a câştigat titlul de campioană a României.

Gheorghe Hagi este căsătorit cu Marilena şi are doi copii: Kira, care este actriţă, şi Ianis, care joacă la Deportivo Alaves.

Ronaldo și Neymar, născuți în aceeași zi

Portughezul Cristiano Ronaldo şi brazilianul Neymar se sărbătoresc, luni, în aceeaşi zi cu Gheorghe Hagi. Jucătorul de la Al Nasr împlineşte 39 de ani, iar cel de la Al-Hilal 32.

Cristiano Ronaldo, considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti ai ultimilor ani, s-a născut la 5 februarie 1985, la Funchal, pe Insula Madeira.

El este al patrulea şi cel mai mic copil al Mariei Dolores dos Santos Viveiros da Aveiro, şi José Dinis Aveiro. Mai are un frate şi două surori.

Cariera sa a fost marcată de antrenorul Ladislau Boloni, care, pe când Cristiano avea 16 ani, l-a promovat la Sporting Lisabona.

De acolo, Cristiano Ronaldo a ajuns la Manchester United, unde, sub oblăduirea lui Sir Alex Ferguson, din 2003 până în 2009, a "explodat" şi impresionat.

În 2009 s-a transferat, pentru suma, record la acea vreme, de 94 de milioane de euro, la Real Madrid.

La Real Madrid, Cristiano s-a acoperit de glorie, câştigând Balonul de Aur de patru ori (o dată l-a câştigat pe când era la Manchester United), Liga Campionilor de patru ori şi campionatul Spaniei de două ori.

Însă, în 2018, el a trecut la Juventus Torino, reuşind şi acolo să câştige două titluri.

Dorinţa de a reveni în Anglia, în special la Manchester United, a fost mare, astfel că portughezul a revenit în 2021 la "Diavolii Roşii". Dar revenirea nu a fost aşa cum şi-a dorit şi, după un interviu exploziv la Piers Morgan, în care îi critica pe oficialii clubului şi pe antrenorul Erik Ten Hag, contractul său a fost reziliat.

Însă Cristiano nu a dus lipsă de oferte, astfel că a semnat în decembrie 2022 cu Al Nasr, în Arabia Saudită, pentru cel mai mare salariu din istoria fotbalului, 200 de milioane de euro.

În plan personal, Cristiano Ronaldo este într-o relaţie cu Georgina Rodriguez din 2016. El are cinci copii, Cristiano Jr., născut în 2010, şi Eva şi Mateo, născuţi în 2017, toţi de la mame-surogat, şi Alana Martina şi Bella, cu Georgina Rodriguez.

Neymar da Silva Santos Junior s-a născut la 5 februarie, la Sao Paulo, în 1992. În 2003, familia sa s-a mutat la Santos, unde el a fost legitimat la clubul local. Debutul profesionist l-a avut în 2009, când avea doar 17 ani.

Evoluţiile sale au atras atenţia marilor echipe europene, care s-au luptat pentru aducerea lui. Însă câştig de cauză a avut FC Barcelona, care l-a achiziţionat în 2013 şi l-a prezentat în faţa a 56.500 de fani, un record pentru un jucător brazilian.

El a marcat 105 goluri pentru FC Barcelona şi a câştigat de două ori campionatul Spaniei şi o dată Liga Campionilor.

În 2017, Paris Saint-Germain, preluată de oameni de afaceri din Qatar, l-a achiziţionat pe Neymar, după ce i-a plătit clauza de reziliere de 222 de milioane de euro.

El are cinci titluri de campion al Franţei şi 117 goluri pentru PSG.

La 20 august 2023, Neymar a semnat un contract pe două sezoane cu gruparea saudită Al-Hilal.

Neymar este necăsătorit, dar are un băiat, Davi Lucca, născut în 2011, din relaţia cu Carolina Dantas şi o fetiţă, Maive, născută în 2023 din relaţia cu Bruna Biancardi.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
Citește și...
Ce a făcut un bărbat ca să nu își „murdărească unghiile” de la mici. „Vin aici parfumat, elegant”
Ce a făcut un bărbat ca să nu își „murdărească unghiile” de la mici. „Vin aici parfumat, elegant”

Săptămâna aceasta, sărbătorim ziua muncii, așa că tot omul visează la câțiva mititei cu muștar.

Unde vor merge românii de 1 Mai. Plaja care arată ca „Vama Veche de altădată”
Unde vor merge românii de 1 Mai. Plaja care arată ca „Vama Veche de altădată”

Peste 50.000 de turiști sunt cu bagajele la ușă ca să meargă la mare în vacanța de 1 mai. Mamaia și Vama Veche rămân în topul preferințelor - chiar dacă sunt, și cele mai scumpe.

Nucile verzi, proprietăți și beneficii. Cum se pot folosi
Nucile verzi, proprietăți și beneficii. Cum se pot folosi

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu gustul nucilor verzi, pe care le mâncam în copilărie direct din copac, înainte să se coacă.

Recomandări
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale

POLITICO scrie că Europa resimte din plin primele semne ale sevrajului după decenii de dependență militară față de SUA, iar capitalele europene se împart între speranța că alianța va rezista și teama că vor trebui, în final, să se apere singure.

Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”
Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”

Pene de curent, de o amploare fără precedent, au paralizat Spania și capitala Portugaliei, Lisabona. Au urmat momente de haos. Au fost perturbate transporturile, telecomunicațiile, activitatea din magazine, spitale, fabrici și companii.

Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări
Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări

Americanii sunt interesați să dezvolte proiectele de energie nucleară de la noi, atât la viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă, cât și reactoarele modulare de la Doicești.