Garam masala - ce este și cum se folosește acest mix de condimente. În ce preparate poate fi integrat

Garam masala este un amestec de condimente utilizat pe scară largă în bucătăria indiană, de la curry-uri și preparate cu linte, până la supe.
Condimentele întregi, cum ar fi scorțișoara, macul, boabele de piper, semințele de coriandru, semințele de chimion și păstăile de cardamom, sunt prăjite într-o tigaie pentru a elibera aromele lor, apoi măcinate într-o pudră fină.
Numele acestui amestec se traduce prin „condimente care încălzesc”, având rolul de a încălzi corpul și de a stimula metabolismul. Unele preparate regionale indiene cu legume sau carne includ adesea garam masala pentru a le condimenta. În bucătăria din nordul Indiei, garam masala este de obicei sub formă de pudră. În partea de sud a țării, acest amestec de condimente este adesea transformat într-o pastă cu lapte de cocos, oțet sau apă. Se prepară pe tot parcursul anului. Garam masala este uneori folosit singur, dar poate fi amestecat și cu alte condimente.
Garam masala - ce este și cum să folosești acest mix de condimente
Garam masala este un amestec de condimente măcinate utilizat pe scară largă în bucătăria indiană. Condimentele pentru garam masala sunt de obicei prăjite pentru a scoate la iveală mai multă aromă și savoare, apoi măcinate.
Cuvântul „masala” înseamnă „condimente”, iar „garam” înseamnă „fierbinte”.
Totuși, garam masala nu constituie neapărat un amestec de condimente foarte picante, iar pentru a afla ce condimente sunt incluse, este necesar să verifici eticheta. Forma pudră este, de obicei, fără gluten, vegană și vegetariană.
Varietăți de garam masala
Nu există o singură rețetă de garam masala. Ingredientele diferă în funcție de regiune, dar și de preferințele fiecărui bucătar. Garam masala din nordul Indiei, inclusiv din regiunea Punjab, conține adesea doar piper negru ca element picant și se concentrează mai mult pe condimentele aromate și dulci. Acest garam masala va fi destul de blând, iar orice picant se va adăuga prin adăugarea de ardei iuți.
Cu cât mergi mai departe spre sudul Indiei, cu atât este mai probabil ca garam masala să fie mai iute, deoarece este posibil să conțină ardei iuți roșii. Condimentele se schimbă și în funcție de ceea ce este mai comun în regiune.
Rețetele nu sunt doar regionale, ci sunt transmise și prin familii. Învățarea amestecării condimentelor (pentru a deveni un „masalchi”) este o mândrie în India, iar fiecare bucătar se străduiește să creeze cel mai bun amestec de garam masala.
Garam masala se crede că provine din bucătăria nordică indiană, unde se regăsește în mod special în preparatele tradiționale mughal. În medicina ayurvedică, condimentele din garam masala sunt „încălzitoare”, adică stimulează metabolismul (mai degrabă decât să fie iute la gust). India de nord are multe regiuni cu sezoane reci, așa că condimentele încălzitoare sunt binevenite. Garam masala s-a răspândit pe tot subcontinentul indian și până în vest, în Iranul de azi.

Garam masala, mix de condimente
Dacă achiziționezi garam masala, va trebui să citești lista de ingrediente pentru a afla ce condimente sunt incluse.
De obicei, garam masala conține:
• Coriandru
• Chimion
• Cardamom
• Cuișoare
• Piper negru
• Scorțișoară (sau cassia)
• Nucșoară
În variantele de garam masala, ingredientele pot include și turmeric, șofran, semințe de fenicul, ghimbir, usturoi, semințe de muștar, mac, anason stelat, tamarind, fenicul, frunze de dafin, frunze de Malabar sau ardei roșii uscați, conform thespruceeats.
Ce gust are
Garam masala adaugă căldură, dulceață, note florale și un strop de iuțeală de la piperul negru. Este destinat să fie un condiment parfumat, dar și plin de savoare.
Deși chimionul, coriandrul și turmeric pot să îți amintească de curry, garam masala nu este, în general, foarte iute.
Cum să gătești cu garam masala
Garam masala este de obicei adăugat aproape de sfârșitul gătitului, astfel încât nu doar să condimenteze preparatul, ci și să completeze aroma. Uneori, se poate presăra puțin garam masala deasupra preparatului. În mod tradițional, garam masala este preparat proaspăt din condimentele componente și folosit în câteva zile. De obicei, nu este singurul condiment și ingredient folosit într-un preparat.
Garam masala se folosește la multe preparate cu carne și pește. De asemenea, îl vei găsi în preparate vegetariene și vegane, dar și în supe pe bază de leguminoase și legume.
Dacă vrei să faci acasă garam masala, ai multă libertate când vine vorba de amestecarea ingredientelor care îți plac cel mai mult. Dacă ai nevoie de un substitut pentru a pregăti un preparat indian, poți verifica lista de ingrediente din orice rețetă de garam masala și să o recreezi acasă. Încearcă să variezi rețeta de garam masala până când găsești combinația de condimente care îți place cel mai mult.
Garam masala poate fi găsit în secțiunea de condimente sau în secțiunea internațională a unui supermarket bine aprovizionat. Cea mai bună sursă pentru acest amestec este probabil un magazin indian sau un magazin internațional de specialitate.
Dacă nu vrei să cumperi din comerț, poți să cumperi fiecare condiment și să îți amesteci acasă într-un mojar propriul garam masala. În felul acesta, poți încerca tot felul de combinații până ajungi la gustul care îți place cel mai mult.
Poți folosi acest mix de condimente în curry-uri și tocănițe, preparate precum butter chicken, tikka masala, curry-uri vegetariene, carne de pui, vită sau miel marinată în iaurt cu lămâie și usturoi, dar și în supe sau ciorbe în care să adaugi smântână de cocos sau alte ingrediente exotice. Poți adăuga garam masala și în pilafuri sau mâncăruri pe bază de orez precum chicken biryani. Poți adăuga mixul de condimente și în sosuri groase pe bază de roșii, smântână lichidă sau altfel de sosuri bogate și chiar în băuturi precum masala chai: un tip de ceai cu lapte condimentat cu garam masala, ghimbir și alte condimente. O băutură cu adevărat specială.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: india, condimente, ingrediente, retete, arome,
Dată publicare:
09-02-2025 10:43