Fructul kaki - cum se mănâncă, ce gust are și unde crește acest fruct exotic
Kaki este un fruct originar din Asia de Est, cunoscut și sub numele de „curmal japonez”. Fructul are o formă rotundă sau ovală, iar culoarea sa variază de la portocaliu deschis la roșu intens, în funcție de gradul de maturitate.
Kaki are un gust dulce și o textură moale când este copt, dar poate fi astringent dacă este consumat înainte de a se coace complet, din cauza conținutului ridicat de tanini.
Textura sa este oarecum similară cu cea a unei caise, iar coaja este puțin mai tare decât cea a unui măr. Există mai multe tipuri de kaki, însă cel mai des cultivat este kaki-ul japonez.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Kakiul se mănâncă toamna, fiind un fruct de sezon care ajunge la maturitate în această perioadă. Este un fruct dulce, cu o textură cărnoasă, ideal pentru gustări, salate sau deserturi. Kakiul poate fi consumat proaspăt sau uscat și este apreciat pentru beneficiile sale nutritive, inclusiv vitaminele și antioxidanții.
Unde crește kaki
Kaki este cultivat într-o gamă largă de regiuni din Japonia, de la Tohoku până în Kyushu. Regiunea Wakayama produce o cincime din întreaga cantitate de kaki din Japonia și a fost cel mai mare producător timp de 41 de ani consecutivi. În 2021, Nara a fost al doilea cel mai mare producător, urmată de Fukuoka, Gifu și Nagano.
Deși Japonia este un producător important, China domină producția globală, acoperind 75% din cantitatea totală de kaki la nivel mondial.
În prezent, însă, acest fruct este cultivat și în alte părți ale lumii, datorită popularității sale și a capacității de a se adapta la diferite climate. Kaki crește cel mai bine în regiunile cu climat temperat și subtropical.
Cum să alegi și să depozitezi kaki
Pentru a alege un kaki bun, caută fructe cu o culoare vibrantă, fără pete. Coaja trebuie să fie fermă și strălucitoare, iar fructul să fie uniform la atingere.
Dacă vrei să păstrezi kaki-ul tare, depozitează-l în frigider, acoperind codița cu o bucată de hârtie umedă și punându-l într-o pungă de plastic. Kaki poate fi, de asemenea, congelat, și va rezista astfel aproximativ șase luni.
Ce gust are kaki
Cu o aromă delicioasă - un gust subtil, asemănător mierii, și multe beneficii pentru sănătate, kaki-urile sunt consumate proaspete, în formă uscată, folosite la gătit pentru curry, sosuri, gemuri de fructe, în salate, băuturi răcoritoare, sucuri, smoothie-uri, milkshake-uri și adăugate la deserturi precum plăcinte, budinci și prăjituri.
Aceste fructe mici sunt încărcate cu minerale vitale precum calciu, magneziu, fosfor pentru oase și articulații, potasiu pentru combaterea hipertensiunii, precum și mangan pentru funcția normală a nervilor și fier pentru sinteza și circulația sănătoasă a globulelor roșii.
În plus, kaki-urile conțin o multitudine de compuși bioactivi precum polifenoli, tanini, catechine, proantocianidine, carotenoizi care prezintă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, antihipertensive și anti-îmbătrânire, conform netmeds.
Cum se mănâncă kaki
Kaki poate fi consumat în mai multe moduri, în funcție de tipul fructului și de gradul de coacere.
Există două varietăți principale de kaki – Hachiya și Fuyu – care se mănâncă diferit:
Kaki Hachiya (astringent)
Kaki Hachiya trebuie consumat doar atunci când este complet copt, deoarece în stadiul necoapt are un gust foarte astringent, datorat taninilor. Fructul este considerat copt când devine moale și aproape gelatinos.
Pentru a-l consuma, taie fructul pe jumătate și scoate pulpa cu o linguriță. Textura sa va fi moale și dulce, similară cu cea a gemului.
Poate fi folosit în deserturi, smoothie-uri, gemuri sau consumat ca atare, ca un desert natural.
Kaki Fuyu (neastringent)
Kaki Fuyu poate fi consumat și când este ferm, nu doar atunci când este moale. Acesta nu are aceleași niveluri ridicate de tanini ca Hachiya, așa că poate fi mâncat chiar și când este puțin mai tare.
Spală fructul, taie-l felii sau în cuburi și mănâncă-l ca pe un măr, coaja fiind comestibilă. Totuși, unii preferă să-l curețe înainte de a-l mânca.
Poate fi adăugat în salate, servit cu iaurt, inclus în prăjituri sau savurat ca o gustare simplă.
Alte moduri de a consuma kaki:
Deshidratat: Kaki poate fi deshidratat și consumat ca o gustare dulce și sănătoasă.
Sucuri și smoothie-uri: Pulpa moale a fructului poate fi adăugată în băuturi sau smoothie-uri pentru o aromă dulce și bogată.
În deserturi: Poate fi folosit în tarte, prăjituri sau budinci, oferind o aromă unică și o textură bogată.
Kaki - beneficii
Kaki conține cinci elemente nutritive esențiale:
• Vitamine (în special C și A)
• Potasiu
• beta-caroten
• Fibre
• Taninuri
Kaki este foarte bogat în vitamina C (de aproximativ 20 de ori mai mult decât lămâile), iar consumul regulat ajută la prevenirea răcelilor, reducerea oboselii, prevenirea îmbătrânirii și îmbunătățirea sănătății pielii.
Potasiul, în colaborare cu sodiul, ajută la menținerea echilibrului osmolar al celulelor, reglează funcția cardiacă și musculară și controlează reacțiile enzimatice intracelulare.
Beta-carotenul, care este transformat în vitamina A, menține sănătatea pielii și a mucoaselor și are efecte antioxidante și imunostimulatoare.
Fibrele din kaki reglează tranzitul intestinal, previn constipația și ajută la reducerea nivelului de colesterol și a glicemiei.
Taninurile, care dau astringența kaki-ului, au proprietăți antioxidante și ajută la descompunerea alcoolului, așa că un kaki după o seară de băut poate fi o idee bună. Totuși, consumul excesiv de taninuri poate duce la formarea pietrelor la rinichi.
Bogate în vitaminele C, A, E, K, B, precum și în minerale esențiale precum potasiu, magneziu, calciu, fosfor, mangan, fier, cupru și antioxidanți, fructele de kaki oferă beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea includ reducerea inflamației, menținerea vederii optime, facilitarea tranzitului intestinal, prevenirea bolilor de inimă și susținerea proceselor de digestie.
Fructele de kaki cresc în copacii înalți Diospyros kaki, cultivați în Asia. O altă variantă - Diospyros virginiana - este cultivată în America de Nord, sub denumirea de kaki american.
Reduce inflamația
Kaki-ul conține vitamina C, precum și cu flavonoide care au proprietăți antioxidante puternice pentru a construi rezistența și a proteja organismul de boli. Prin eliminarea radicalilor liberi dăunători și a toxinelor care oxidează celulele sănătoase, acești compuși organici din kaki previn infecțiile sezoniere precum tusea, răceala, febra, precum și tulburările cronice precum diabetul, cancerul, bolile de inimă, artrita și demența.
Susține sănătatea inimii
Încărcat cu vitamina E, care furnizează grăsimi nesaturate sănătoase și fibre dietetice ce reglează nivelul colesterolului, kaki-ul este o completare excelentă în dietă pentru a întări sănătatea inimii. În plus, datorită cantităților semnificative de potasiu care scade presiunea din artere și a antocianinelor cu proprietăți cardioprotectoare, kaki-ul reduce eficient hipertensiunea, menține ritmul cardiac normal și previne aritmiile.
Ameliorează tulburările digestive
Bogăția de vitamine B - B1, B2, B3, precum și fibrele solubile din kaki oferă beneficii excelente pentru sănătatea digestivă. Vitaminele B reglează descompunerea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor pentru un metabolism optim și niveluri ridicate de energie, iar fibrele permit tranzitul intestinal neobstrucționat, prevenind constipația.
Îmbunătățește sănătatea ochilor
Kaki-ul conține cantități mari de vitamina A și antioxidanți carotenoizi - luteină și zeaxantină, care oferă beneficii remarcabile pentru sănătatea ochilor. Consumul regulat de kaki previne afecțiuni oculare precum degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), glaucomul și cataracta pentru o vedere sănătoasă.
Îmbogățește textura pielii
Îmbogățit cu numeroși compuși care întineresc pielea, kaki-ul este un panaceu pentru tratarea unei multitudini de probleme cutanate. Bogăția de vitamine C, E, și prezența antioxidanților oferă proprietăți antiinflamatorii pentru a vindeca acneea, petele lăsate de acnee, cicatricile, încetinind în același timp îmbătrânirea pielii și minimizând apariția ridurilor și liniilor fine.
Poate ajuta la gestionarea diabetului
Deși sunt foarte dulci, fructele de kaki sunt relativ sigure pentru persoanele cu diabet dacă sunt consumate în cantități moderate. Componentele din kaki pot inhiba unele enzime care sunt posibile cauze ale diabetului prin metabolizarea carbohidraților în glucoză.
În plus, având un indice glicemic scăzut și fiind extrem de bogate în fibre dietetice, aceste fructe pot preveni creșterile bruște ale nivelului de zahăr din sânge.