Beneficiile pepenelui roșu. Cât de sănătos este și ce valori nutriționale are

Beneficiile pepenelui roșu. Cât de sănătos este și ce valori nutriționale are
Shutterstock

Pepenele roșu sau lubenița este fructul ideal de vară, preferat de mulți oameni pentru gustul dulce și răcoros, care oferă rapid starea de sațietate.

După o zi toridă de vară, pepenele roșu ne satisface senzația de sete și ne încântă simțurile cu mirosul dulce și gustul inconfundabil.

Însă ce nu știu mulți este că pepenele roșu oferă o mulțime de substanțe nutritive pentru funcționarea corectă a organismului

Pepenele roșu, beneficii pentru sănătate

Pepenele roșu conține magneziu și potasiu, săruri minerale care contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, muscular și osos. Pe lângă acestea, în pepene se mai găsește și licopen, o substanță care are un rol important în neutralizarea radicalilor liberi.

Pepenele roșu este indicat pacienților care suferă de retenție de apă

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza.

Două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă.

Pepenele roșu oferă hidratarea necesară

Datorită conținutului ridicat de apă (95%) miezul pepenelui roșu este recomandat pentru funcționarea normală a rinichilor și a aparatului urinar, iar zeama de la pepene conține electroliți, importanți pentru a ne menține hidratați și pentru a preveni insolația

Pepenele roșu îmbunătățește digestia

Datorită conținutului mare de fibre, consumul de pepene roșu facilitează digestia.

Pepenele roșu este recomandat pentru durerile musculare/ febra musculară

În urma unui studiu s-a demonstrat că sucul de pepene roșu reduce intensitatea durerilor musculare, dacă este consumat după finalizarea exercițiilor fizice.

De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, un aminoacid care se găsește în coaja pepenelui și are rolul de a dilata vasele de sânge, reducând stresul oxidativ, responsabil pentru majoritatea inflamațiilor care apar în corp.

Valorile nutriționale pepene roșu

Pepenele roșu este o sursă importantă de fibre, beta caroten și acid folic.

O cantitate de 100 de grame de pepene roșu conține următoarele valori nutriționale, potrivit perfecte.ro

• 30 de calorii

• 93-95% apă

• 6,5 g glucide

• 0,3 g fibre

• 73 mg potasiu

• 11 mg magneziu

• 8 mg fosfor

• 10 mg calciu

• 20 microg caroten

Caloriile pepenelui roșu

Având puține calorii, aproximativ 30 pe sută de grame, pepenele este recomandat în dietele de slăbire, fiind un element important în detoxifierea organismului.

Așadar, dieta cu pepene roșu ar trebuie să fie preferata oricărei persoane care dorește să mai scape de câțiva centimetrii din talie.

Importanța unei diete de detoxifiere pentru organism

Mâncarea procesată consumată zilnic aduce organismului o cantitate mare de toxine, care în timp creează probleme și poate duce chiar la îmbolnăvire.

De obicei, oamenii urmează cure de detoxifiere de două ori pe an, după Paște și după Crăciun sau Revelion, pentru a face o pauză de la mâncărurile grele, bogate în grăsimi.

Însă, specialiștii recomandă introducerea curelor de detoxifiere mai des, pentru beneficiile pe care le are pentru organism.

Contraindicații pentru consumul de pepene roșu

Dacă se consumă o cantitate mare de pepene roșu, persoanele se pot confrunta cu diaree, balonare, flatulență, etc.

Datorită conținutului ridicat de zahăr, consumul de pepene roșu poate fi contraindicat în cazul persoanelor care suferă de diabet.

Persoanele care consumă alcool în mod regulat ar trebui să evite consumul de cantități mari de pepene, deoarece nivelul ridicat de licopen poate reacționa cu alcoolul, provocând inflamația ficatului

Consumul unei cantități prea mari de pepene roșu poate cauza intoxicare cu apă sau suprahidratare.

Intoxicarea cu apă se întâmplă când în corp există o cantitate prea mare de apă, ceea ce duce la pierderea sodiului din organism.

Pepenele roșu este cunoscut ca fiind o sursă importantă de potasiu, un mineral important pentru organism, care ajută la menținerea funcției electroliților și la o inimă sănătoasă.

Cu toate acestea, prea mult potasiu poate duce la probleme cardiovasculare, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii, pulsul slab etc.

Noi soiuri de pepene roșu

În ultimii ani fermierii au început să cultive noi soiuri de pepene roșu, astfel că acum, pe rafturi putem găsi pepene fără sâmbure, cu miez galben, cu coajă neagră sau pepeni pentru diabetici.

Pepenele Lusitana este unul dintre soiurile noi care au apărut și în magazinele românești.

Este un hibrid extra-timpuriu cu un gust mult mai dulce și care rezistă mai mult timp în frigider. Pentru că miezul este mai dens, pepenele este mult mai greu, deși la prima vedere nu pare să cântărească mult

Un fermier din Olt cultivă soiul Lusitana de aproximativ doi ani.  

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Recoltă bogată de caise și piersici în România. Cât costă un kilogram
Recoltă bogată de caise și piersici în România. Cât costă un kilogram

Caisele și piersicile românești stau mândre pe tarabele din piețe. Anul acesta, sunt fructe din belșug, spun cultivatorii, pentru că vremea a fost prielnică.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.