Fermele de șinșila și nurci ar putea fi interzise în România. Modul îngrozitor în care sunt ucise
După model european, şi în România ar putea fi interzise fermele în care sunt crescute şinşila şi nurci.
O investigaţie a unei organizaţii pentru protecţia animalelor arată că splendidele vietăţi sunt ţinute în condiţii greu de imaginat, în cuşti suprapuse, mult prea mici şi fără lumină naturală. Sfârşitul le este la fel, de groaznic.
Atenţie, urmează detalii care vă pot afecta emoţional.
Un ONG internaţional a investigat timp de un an condiţiile în care sunt crescute şinşilele şi nurcile în cele 11 ferme înregistrate oficial în România. Animalele trăiesc în cuşti metalice suprapuse, fără să vadă lumina zilei. La vârsta de opt luni, adică înainte să ajungă la maturitate, sunt ucise brutal.
Andreea Roseti, ONG de protecţia animalelor: „Ce am descoperit noi a fost că această dislocare cervicală, ca să sune mai puţin înspăimântător decât ruperea gâtului, este practicată ca un fel de măsură normală în fermele respective. Şinşilele sunt foarte sociabile, sunt obişnuite să trăiască în grupuri, să sară şi un metru, să facă băi de nisip, să caută mâncare. Noi le luăm toate astea şi le oferim nici măcar un metru pătrat de plasă de sârmă."
Pentru o singură haină de blană este nevoie de câteva zeci de exemplare, iar în 2021 au fost exportate în jur de 100.000 de blănuri. Cele mai multe dintre fermele înregistrate în România au fost mutate aici din țări în care au fost scoase în afara legii. Un deputat liberal a iniţiat o lege prin care crescătoriile de şinşila şi de nurci ar putea deveni ilegale şi la noi.
Gheorghe Pecingina, iniţator lege: „Atunci când în UE sunt închise, firmele se reportează în România. Fermele sunt din județul Braşov şi aparţin unor cetăţeni olandezi care atunci când a fost interzisă activitatea la ei, s-au relocat în România".
Potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale Veterinare, în România funcționează unsprezece ferme de șinșile și două ferme de nurci. În 14 state din Europa, acestea au fost deja interzise iar în alte patru țări se poartă demersuri în acest sens.