Fenomene astronomice în luna octombrie 2022: ploaie de stele și eclipsă parțială de Soare
Luna octombrie va aduce o serie de fenomene astronomice inedite. În această perioadă vom avea parte de o ploaie de stele spectaculoasă și o eclipsă parțială de Soare.
În octombrie, pasionații de fenomene astronomice vor putea observa pe cer două spectacole rare: Orionidele și o eclipsă parțială de Soare.
Ce sunt Orionidele
Ploaia de meteoriți Orionide, adesea numită Orionidele, este cea mai prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Halley. Orionidele își trag numele de la faptul că punctul din care par să provină, numit punct radiant, se află în constelația Orion.
Orionidele sunt o ploaie anuală de meteori care durează aproximativ o săptămână și se produce la sfârșitul lunii octombrie.
Anul acesta, Orionidele străbat cerul în perioada 2 octombrie - 7 noiembrie 2022, atunci când Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Maximul ploii de meteori va fi atins între 20 și 22 octombrie, 2022 atunci când se vor vedea aproximativ 10 stele căzătoare pe oră, arată Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Orionidele se vor vedea cel mai bine după miezul nopții.
Eclipsă parțială de soare, în 2022
Pe 25 octombrie 2022 se va produce o eclipsă parțială de Soare, care va fi vizibilă și pe teritoriul României. Aceasta este cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă în țara noastră, în perioada 2015-2027.
Eclipsa va începe în nord-vestul țării, la ora 12:19, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. La ora 12:29 eclipsa va debuta și în sud-estul României. Maximul eclipsei va fi la ora 13:28 în vest și 13:42 în estul țării. Eclipsa de Soare se va încheia la ora 14.50.
Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022 face parte din seria Saros 124 și este cea de-a 55 eclipsă din cele 73 ale seriei. Seria Saron 124 cuprinde 73 de evenimente astronomice care se produc la fiecare 18 ani și 11 zile în nodul descendent al Lunii.
Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 6 martie 1049 undeva în zona polară sudică, iar următoarea eclipsă de Soare se va produce în România, pe 29 martie 2025.
Alte fenomene din 2022
Tot în luna octombrie, pe cer se vor vedea planetele Saturn și Jupiter. Pentru a putea vedea planeta Saturn, oamenii trebuie să se uite pe cer la ora 22. În preajma planetei se vor vedea și câteva stele care fac parte din constelația Capricornus.
În această lună, Jupiter va străluci mai mult ca oricând. Pentru a vedea planeta, Observatorul Astronomic Vasile Urseanu ne recomandă să privim cerul spre est, la 30 de minute după apusul soarelui.
În luna iulie 2022, cerul a găzduit unul dintre cele mai frumoase fenomene astronomice ale anului, Superluna „Buck Moon”. Aceasta a putut fi văzută miercuri seara, pe 13 iulie.
În luna august, oamenii au putut vedea Perseidele, cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din an. Punctul maxim al curentului de meteori s-a produs în noaptea de 12 spre 13 august 2022, la ora 4, ora locală a României.