Documente declasificate. Ce s-a ținut secret până acum despre Titanic


Ultimul update: Vineri 14 Decembrie 2018 13:46
Data publicarii: Vineri 14 Decembrie 2018 13:39
Categorie: Stiri Diverse
Titanic

De-a lungul anilor s-a crezut că descoperirea epavei Titanicului pe fundul oceanului, în 1985, a fost rezultatul unui efort științific.

Acum însă, precizează CNN, declasificarea documentelor din acea perioadă contrazice această teorie.

Robert Ballard, cel care a descoperit Titanicul, a declarat că expediția a fost, de fapt, o misiune militară secretă de recuperare a două submarine nucleare care erau scufundate în ocean.

”Nu au vrut ca lumea întreagă să știe acest lucru, așa că a trebuit să spun altceva”, a spus Ballard.

Adevărata poveste din spatele descoperirii epavei Titanicului este acum prezentată și la o expoziție National Geographic Museum din Washington, care poate fi vizitată până la sfârșitul anului.

Ballard a fost comandant în Marina americană și cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole. Marina SUA i-a oferit oportunitatea și fondurile financiare să caute Titanicul, cu condiția să găsească cele două submarine, USS Thresher și USS Scorpion.

”Știam unde se află submarinele. Ei voiau să mă întorc fără ca rușii să mă urmărească, pentru că erau interesați de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher și USS Scorpion, precum și de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului”, mai spune Ballard.

Iar după ce echipa sa a găsit submarinele, au mai avut la dispoziție 12 zile ca să caute și Titanicul. Faimoasa navă zăcea pe fundul apei, la o adâncime de peste 3.600 de metri în Oceanul Atlantic.

”Când am descoperit Titanicul am fost foarte entuziasmați, pentru că fusese o muncă dificilă”, a mai spus el.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO