De ce poate lua foc aparatul de aer condiționat în perioada caniculei și ce măsuri de precauție poți lua

Aer conditionat
Shutterstock

Știai că aparatul de aer condiționat poate lua foc? Ei bine, dacă te numeri printre cei care nu pot sta vara fără aerul condiționat pornit, atunci ar trebui să fii atent la câteva lucruri, ca să nu te pui singur în pericol.

Aparatele de aer condiționat pot lua foc din cauza faptului că se supraîncălzesc. Acest pericol există cu orice aparat electrocasnic din casă. Din fericire, ele sunt concepute cu câteva sisteme de siguranță, însă uneori și acestea pot da greș.

Aparatul de aer condiționat - de ce poate lua foc

Întreținerea periodică a aparatului de aer condiționat te asigură că acesta rămâne curat și în cea mai bună stare pentru a funcționa eficient. Lipsa de întreținere poate cauza acumularea de murdărie și resturi în componentele interioare care ar trebui să rămână libere de obstrucții.

Murdăria, praful și resturile pot provoca incendierea unui aparat de aer condiționat dacă aerul care circulă prin unitate este obstrucționat, ceea ce duce la refularea aerului. Acest lucru cauzează un dezechilibru în acest sistem, care poate duce la un incendiu.

Problemele electrice sunt considerate cea mai frecventă cauză a unui incendiu la un aparat de aer condiționat. Problemele electrice și conexiunile defecte pot genera scântei și, dacă scânteile aterizează pe ceva inflamabil, pot declanșa un incendiu.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Pentru a te proteja împotriva acestui lucru, asigură o întreținere regulată. Remediază orice conexiuni slăbite și înlocuiește firele deteriorate pentru a preveni scânteile și a reduce riscul de incendiu, apelând la profesioniști.

Un sistem suprasolicitat poate lua foc cu ușurință din cauza supraîncălzirii și a funcționării tensionate.

Supraîncălzirea poate afecta funcționalitatea generală a sistemului de aer condiționat, chiar dacă acesta nu ia foc. Așadar, este recomandat să apelezi la un tehnician dacă sistemul tău de aer condiționat începe să se supraîncălzească.

Nu numai că elimină un pericol de incendiu, dar te poate ajuta să eviți să fii nevoit să înlocuiești întregul sistem de aer condiționat mai devreme decât este necesar.

Cazuri de incendii în timpul caniculei

Experții avertizează că temperaturile în creștere pot suprasolicita unitățile de aer condiționat, transformându-le în pericol de incendiu dacă nu sunt îngrijite corespunzător.

Potrivit unui raport din 2016 al Asociației Naționale de Protecție împotriva Incendiilor, o organizație internațională din SUA, aparatele de aer condiționat cauzează anual, în medie, 20 de decese, 140 de răniți și 82 de milioane de dolari în daune materiale.

"În primul rând să vă asigurați că filtrul este curat, în al doilea rând să vă asigurați că bateriile din termostat sunt bune, îmn al treilea rând să vă asigurați că toate componentele electrice sunt la zi", a declarat David Tony, directorul general al Ronald J. Down Heating, Air Condition & Plumbing din Scotia, conform cbs6albany.

Un alt lucru important este menținerea aceleiași temperaturi.

„Nu deschideți geamurile noaptea, până se răcorește, iar apoi, dimineața, când se încălzește, să le închideți. Asta va suprasolicita aparatul de aer condiționat”, a mai spus David Tony.

Șeful adjunct al Departamentului de pompieri din Schenectady, Donald Mareno, spune că una dintre cele mai mari cauze ale incendiilor provocate de aerul condiționat este utilizarea prelungitoarelor.

"La o unitate AC, trebuie să vă asigurați că folosiți cablul corespunzător atunci când o conectați la perete, nu doriți să folosiți un prelungitor, iar cablul pe care îl folosiți trebuie să îl păstrați liber de resturi și de orice alte materiale. Cu siguranță acel cablu nu trebuie să stea pe sub covor sau să puneți lucruri pe el, deoarece, pe măsură ce se încălzește, ar putea să se aprindă", a spus Mareno.

Experții recomandă efectuarea unei verificări anuale de întreținere a unității de aer condiționat pentru a te asigură că vei avea o vară sigură și răcoroasă.

Cum să utilizezi aerul condiționat în siguranță

Aerul condiționat este o parte importantă a confortului pe timp de vară, dar poate fi și costisitor. Din fericire, există mai multe modalități de a te asigura că aerul condiționat nu se strică și nici facturile nu sunt prea costisitoare.

Primul pas pentru a utiliza eficient aerul condiționat este verificarea și schimbarea filtrului de aer. Indiferent dacă AC-ul are un filtru încorporat sau dacă ai unul separat instalat pe conducte, ar trebui să îl schimbi la fiecare șase luni.

Este important să folosești filtre de înaltă calitate, care sunt menținute curate și fără reziduuri.

Filtrele de aer sunt prima linie de apărare împotriva prafului și a murdăriei din locuința ta. Ele pot reține până la 90% din particulele de până la 0,3 microni, dar trebuie schimbate în mod regulat pentru o performanță optimă.

Înlocuirea unui filtru de aer înfundat cu unul nou poate reduce consumul de energie al aparatului de aer condiționat cu 5 până la 15 procente.

Dacă ai animale de companie sau alergii, este important să ții sub observație filtrul, deoarece este posibil să fie nevoie să îl schimbi mai des decât se recomandă. Dacă observați că aerul condiționat nu răcește atât de bine pe cât ar trebui, verifică mai întâi filtrul, deoarece ar putea fi pur și simplu murdar.

Folosirea unui termostat inteligent te poate ajuta să economisești la facturile de energie. Un termostat este un dispozitiv electronic care controlează temperatura într-o încăpere.

În zilele noastre, multe termostate sunt conectate la internet și au caracteristici precum accesul de la distanță sau programarea.

Acestea au multe caracteristici, inclusiv senzori de prezență, senzori de umiditate, conectivitate Wi-Fi și altele.

Păstrarea ușilor și ferestrelor închise este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a menține răcoarea, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai greu de abandonat obiceiuri.

Atunci când temperaturile cresc, este firesc să vrem să deschidem geamurile pentru a ne bucura de o briză sau pentru a obține cât mai multă ventilație. Cu toate acestea, acest lucru face de fapt mai mult rău decât bine.

De îndată ce le deschizi, aerul cald se va grăbi să intre în casă - și va continua să facă acest lucru până când le vei închide din nou. În loc să deschizi complet ușile și ferestrele în timpul perioadelor cu vreme mai caldă, deschide-le parțial. În acest fel, doar un mic flux de aer va pătrunde în casă.

Temperatura ideală pentru aerul condiționat din casa ta este de 25,5 grade. Este temperatura ideală pe care ar trebui să o potrivești în casă.

Un sfat foarte important: nu uita să oprești aerul condiționat atunci când nu ești acasă. Dacă ai un termostat programabil, setează-l astfel încât aerul condiționat să pornească automat cu 30 de minute înainte de ora la care te întorci acasă seara. În acest fel, temperatura din casă va fi confortabilă până când ajungi acasă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Românii au încins grătarele de 1 Mai. Vremea rece de afară nu i-a descurajat
Românii au încins grătarele de 1 Mai. Vremea rece de afară nu i-a descurajat

La munte, cei mai harnici au încins deja grătarele. Turiștii care au plecat devreme din București au avut parte de un trafic lejer și acum se pregătesc de prânz, la iarbă verde.  

Horoscop: Marte a intrat în Berbec. Zodiile riscă să devină conflictuale, dar se ivesc si perspective noi
Horoscop: Marte a intrat în Berbec. Zodiile riscă să devină conflictuale, dar se ivesc si perspective noi

Marte traversează zodia Berbec între 30 aprilie și 9 iunie 2024. Marte are o influență directă asupra vieții individuale și este un simbol al libertății, curajului și determinării.

Cum îți ajută sănătatea urcatul scărilor
Cum îți ajută sănătatea urcatul scărilor

Un studiu recent a arătat că o activitate atât de simplă, cum e urcatul scărilor, reduce considerabil riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

 

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.