De ce este recomandat să mâncăm mai multe salate şi fibre în ziua de Paşte
Medicul Roxana Voica, specialist gastroenterologie, a făcut unele recomandări legate de modul în care românii ar trebui să mănânce în ziua de Paşte. Ea a recomandat consumul de salate şi fibre, dar şi de multă apă.
„Există câteva teorii ale postului. Noi, românii, ţinem post, dar mi-ar plăcea să cred că ţinem post cu fibre, adică cu legume, cu multe fructe şi cu multe cereale şi seminţe şi nucile.
Însă noi suntem obişnuiţi să mâncăm în post mulţi carbohidraţi, adică mult orez, cartof, mâncăm şi pâine multă, mai mâncăm şi nişte covrigi şi atunci ne prinde pe stomacul gol, nepregătiţi, facem vârfuri glicemice, ne inflamăm şi apoi poate vine Vinerea Paştelui în care ţinem post negru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Corpul intră într-o stare în care nu înţelege ce i se întâmplă. Iniţial mâncăm puţin în ultima săptămână înainte de Paşti şi ulterior mâncăm din abundenţă”, a declarat Roxana Voica pentru un post tv.
Medicul specialist a făcut şi câteva recomandări pentru ziua de Paşte.
„Ce recomandări aş face? Aş face recomandarea de a mânca puţin şi des şi ar fi o recomandare importantă care nu ţine neapărat de nutriţie, ci ţine de lifestyle aşa în general, la o oră după ce ştim că am mâncat cea mai importantă masă a Paştelui, aceea de prânz în care mâncăm o mulţime de lucruri, dacă ştim că am terminat masa la ora 3 după-amiază, vom ştii că în următoarea oră nu ar trebui să ne aşezăm pe canapea şi că avem 10 minute la dispoziţie în care ar trebui să facem un sport activ pentru că celulele musculare puse în acţiune se vor deschide şi îşi vor creşte sensibilitatea pentru acea insulină şi atunci în loc să facem un vârf mare de glucoză, de glicemie în sânge care ar putea duce la o oboseală foarte crescută, furăm din glucoză şi îl consumăm prin sportul ăsta de 10 minute şi atunci o să facem o curbă lină şi sistemele vor fi mai relaxate şi nu o să avem atât de multă inflamaţie.
Aş recomanda, având în vedere că a picat târziu Paştele, să mâncăm multe verdeţuri, pentru că e plină piaţa, să mâncăm salate, să nu uităm de salate şi de fibre”, a explicat Roxana Voica.
Întrebată ce rol poate juca alcoolul la masa de Paşte, Roxana Voica a pecizat că acesta poate fi consumat moderat.
„Alcoolul creşte aciditatea şi nu ne face bine. Ar putea să creeze un sindrom neplăcut, să ajungem la urgenţă cu vărsături şi stare de greaţă şi să nu ne priască sărbătorile. Se va consuma cu moderaţe, clar că se va consuma în timpul mesei fără probleme sau în cantităţi mici”, a precizat medicul.
Medicul a precizat că apa trebuie băută ori de câte ori ne este sete.
„Apa e bine să fie băută ori de câte ori ne e sete. Într-adevăr, înainte de a mânca, ar putea să ne inhibe puţin pofta de mâncare pentru că s-ar putea dilua sucurile digestive. Corecteste să bem apă după, pentru că ajutăm digestia, însă nu este o regulă. Recomand 30ml pe kilogram corp”, a subliniat Roxana Voica.
În ceea ce priveşte consumul de mici de 1 Mai, Roxana Voica a recomandat ca pe lângă aceştia să consumăm şi salate. De asemenea, ea a recomandat şi consumul moderat de carne.