Papa Francisc, despre pericolele supraturismului: „Veneția ar putea să înceteze să mai existe”
Papa Francisc a tars un semnal de alarmăm, duminică, la Veneţia, cu privire la impactul supraturismului asupra mediului înconjurător, în timpul unei slujbe oficiate în faţa a peste 10.000 de credincioşi în Piaţa San Marco.
Aceasta este prima deplasare efectuată de Suveranul Pontif în afara Romei în ultimele şapte luni din cauza stării sale de sănătate.
Liderul de la Vatican a părut într-o formă fizică bună şi a onorat un program încărcat. După o vizită într-o închisoare pentru femei şi un discurs susţinut în faţa tinerilor din Veneţia, el s-a deplasat în Piaţa San Marco traversând un pod amenajat provizoriu peste Canal Grande, escortat de numeroase gondole care navigau în laguna italiană.
Evocând „frumuseţea încântătoare” a Oraşului Dogilor, papa Francisc - care a făcut din ecologie o cauză centrală a pontificatului său - a enumerat „numeroasele probleme care îl ameninţă", printre care schimbările climatice, „fragilitatea patrimoniului cultural" şi supraturismul, conform Agerpres.
„Veneţia este una cu apele pe care se află şi, fără îngrijirea şi protecţia acestui cadru natural, ar putea chiar să înceteze să mai existe", a avertizat liderul de la Vatican în omilia sa.
Este o afirmaţie care rezonează cu evenimentele actuale, deoarece oraşul italian, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, tocmai a introdus o taxă de intrare de cinci euro pentru turiştii de o zi, în încercarea de a elibera străzile înguste şi podurile care traversează canalele în cele mai aglomerate zile ale anului.
Pentru 2024, doar 29 de zile cu mare afluenţă turistică sunt vizate de noua taxă.
Ca de obicei, liderul Bisericii Catolice i-a binecuvântat pe credincioşi de la bordul unui papamobil, o mică maşină de golf, vopsită în alb şi decorată cu blazonul Vaticanului, în aplauzele mulţimii.