Cum trebuie depozitat corect pepenele în frigider. Greșeala comună pe care toată lumea o face
Peste 1.000 de oameni au fost puși în fața a 1.500 de kilograme de fructe dulci, din diferite soiuri, și cu greu au rezistat ispitei.
Le-au încercat pe toate, apoi au tras concluzii. Indiferent de soi, pepenii aduși pentru degustare în curtea Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu De la Brad” au stârnit numai laude.
Bărbat: „Sunt buni, sunt foarte buni".
Studentă: „Mi s-au părut mai dulci. S-au maturat mult mai devreme față de ceilalți ani".
Și „dulce” a fost cuvântul care a stat pe buzele multora dintre pofticioși.
Reporter: Care pepene îți place mai mult?
Fetiță: „Galben, verde și roșu”.
Reporter: De ce îți place pepenele?
Fetiță: „Pentru că este dulce!".
Reporter: Vă plac pepenii mai zemoși, mai dulci?
Femeie: „Mai dulci, da".
În această perioadă pepenii tronează în mai toate piețele și magazinele. Specialiștii ne dau un sfat important.
Reporter: După ce îl cumpărăm, îl băgăm direct în frigider sau în apă rece?
Vasile Stoleru, prorector USV Iași: „Preferat este să fie păstrat o anumită perioadă la temperatura camerei sau a mediului ambient, 20-22 grade, după care să îl introducem direct într-un frigider".
A doua ediție a evenimentului a adus laolaltă zeci de producători locali.
Gerard Jităreanu, rector USV Iași: „Sunt 28 de soiuri, fiecare cu caracteristici specifice, legate de culoare, de textură, gust, conținut de zahăr".
Robert Zamișnicu, producător local: „Se vede coaja subțire, roșu închis, un gust foarte dulce, este un pepene crocant. Noi am ales altoiul pentru că este mult mai rezistent la boli, ne oferă și o producție mai mare și o calitate mai bună".
Cele 1.500 de kilograme de pepeni s-au epuizat în puțin peste o oră. Cojile vor fi transformate în îngrășământ pentru culturile agricole.