Pepenii exotici încep să-i înlocuiască pe cei românești. În piețe au apărut pepenii Rebecca, Rachel, Garfield
În piețe și magazine găsim tot mai multe soiuri de pepeni, în diferite nuanțe de roșu, galben, sau portocaliu. Sunt cultivați în România, proveniți însă din semințe din alte parti ale lumii.
Cu ajutorul tehnologiei, pepenii se adaptează ușor la clima noastră, iar gustul lor este diferit. Prețul este mai mare, comparativ cu soiurile autohtone.
Rebecca, Rachel, Garfield sau Tropical Sunshine sunt doar câteva nume de soiuri de pepene hibrid.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Oamenii sunt tentați să îi încerce, însă nu știu sa ii diferențieze, mai ales ca seamănă cu soiurile vechi.
Femeie: „Iei penele așa, pur și simplu. În mare, cam toți arată la fel, doar că, să zicem, unul e mai alb, altul mai verde. Se simte diferență pe fiecare în parte, unele mai apoase, mai dulci, mai aromate."
Aurelian Cioară, producător de pepeni în județul Olt: „Tendința în piață și cererea consumatorului este spre specialități. Aici ne referim la pepene verde, cu miez galben, cu și fară semințe, pepene verde cu miez roșu fără semințe. Unii producători în disperare nu lasă fructele să ajungă la maturitate, îi recoltează mai puțin maturizați, scad prețul. Așa ajung la consumator fructe care nu au calitate."
În România sunt aproximativ 130 de soiuri hibrid de pepene verde și peste 80 de soiuri de pepene galben. Soiurile vin din Europa și Asia și sunt aclimatizate de noi în laboratoarele de cercetare.
Adrian Antohe, administrator: „Semințele se vând, la pepeni galbeni cel puțin, la plicuri cu număr de semințe. Prețul lor lor e calculat pe mia de semințe, și prețul pe mia de semințe e undeva între 200 și 400 de lei, în funcție de varietate, de vechimea ei"
Prof. univ. doctor Adrian Asănică, decan Facultatea de Horticultură: „Dacă vorbim de gusturi, dacă e mai apos mai puțin dulce, poate să fie influențat de fertilizare sau de o distribuire a apei inechitabilă, sau pot fi situații în care în anumită zonă să fi plouat foarte multe zile la rând, pepenele luând foarte mult în volum, fară să apuce să ia și zahăr."
Însă cu atâtea tipuri de pepene la tarabe, nu mai funcţionează la fel de bine cunoscuta metoda prin care ciocăneam în coajă, ca să ne dăm seama dacă este copt.
Viorica Lagunovshi-Luchian, profesor: „Pe vremuri, dacă băteai cu degetele în pepene și el avea un sunet caracteristic, era copt. Acum poți să baţi, mai ales într-un pepene fără semințe, n-o să auzi niciodată un sunet. Pata pe care pepenele stș pe pământ ar trebui să fie nu verde, ci un pic colorată. Și aceasta problemă, se poate rezolva, producătorul poate să întoarcă pepenele să-l bată soarele. Într-adevăr. cârcelul acela trebuie să fie uscat, știți ce puteți face? Răsucesc pepenele încât codița să nu se rupă, doar o răsucesc un pic. Aia se usucă, a doua zi recoltez pepenele și are codiță uscată. Deci tot mit e."
Un kilogram de pepene costă între 3 și 4 lei, iar pentru un soi hibrid prețul poate fi cu 50-70% mai mare.