Beneficiile curmalelor pentru sănătate. De ce este recomandat să le incluzi în alimentația ta
Când spui Dăbuleni, te gândești la pepeni, dar iată că - odată cu schimbările climatice - pare că lubenițele ar putea pierde teren în fața... curmalilor!
Specialiștii de la Institutul de Cercetare din localitate au început să planteze astfel de arbori în nisipurile din zonă și le pot face concurență cu succes chinezilor. O confirmă și asiaticii cu experiență în domeniu, veniți să vadă rezultatele din Dolj.
Din 2019, specialiștii de la Institutul de Cercetare Dăbuleni au adus 6 soiuri de curmali chinezești, care s-au adaptat foarte bine climei și solului arid din zonă.
Alina Paraschiv, șef laborator fiziologie Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Sunt niște plante foarte rezistente la arșiță. Am înregistrat 48,9 grade pe frunze, în momentul în care plantele erau în plin proces de înflorire aprope toate florile au legat, fructele au crescut în bune conditii și au valorificat aceste temperaturi.”
Plantația se întinde pe 1 hectar, dar suprafața va fi extinsă, deoarece există cerere tot mai mare din partea fermierilor.
Irina Titirică, doctor inginer Institutul de cercetare Dăbuleni: „Din punct de vedere fitofarmaceutic, pot fi folosite de la frunze, fructe, chiar și semințele. Frunzele se folosesc pentru ceai în China, semințele sunt folosite în medicină chineză pentru bolile de inimă, totodată consumul de fructe liniștește creierul.”
Mengjun Liu, decan Colegiul de Horticultura din Hebei, China: „Comparându-le cu merele, în literatura de specilialitate conținutul de vitamina C poate fi de 100 de ori mai mare, iar în China ele se folosesc întâi pentru scop medicinal.”
Livada de curmali este în al patrulea an de rod și va da anul acesta o producție de aproximativ 10 tone. La maturitate însă, o cultura poate sa ajungă și la 40 de tone pe hectar, ceea ce ar însemna un câștig de 80-100 de mii de euro. Începând de anul acesta, fermierii pot să cumpere pomi cu 65 de lei bucata.