Cum se vopsesc ouăle natural. Metoda tradițională a gospodinelor din Transilvania
În multe case, în special din Transilvania, în Joia Mare se vopsesc ouăle. Colorate natural, cu coji de ceapă şi sfeclă, ouăle roşii sunt lustruite apoi cu slănină şi puse în coşuri, spre bucuria meselor de Paşte cu familia şi prietenii.
Iar cele mai tinere gospodine nu se lasă mai prejos decât mamele sau bunicile lor, şi ţin să preia de la ele toate reţetele şi obiceiurile.
În localitatea Mijlocenii Bârgăului gospodinele trebăluiesc de zor în Joia Mare. Este, după tradiţie, ziua copturilor şi a înroşirii ouălor. Tinerele fete s-au adunat pentru a vopsi ouăle de Paşti, aşa cum au învăţat de la mame şi bunici: cu ingrediente naturale, pe soba cu lemne.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Elena Ciotmonda: „Am pus ouăle la fiert să fiarbă bine de tot şi le-am pus cu cozi de ceapă să se facă aşa frumoase, roşii şi cu sfecla. Aşa e tradiţia, fetele noi ne ajutăm unele pe altele la vopsitul ouălelor. Nu este deloc greu şi chiar susţin această idee de a vopsi ouăle în mod natural, cu vopsele natural, nu foarte multe chimicale.”
În final, gospodinele le lustruiesc cu slănină, ca să prindă un luciu perfect.
În aproape fiecare casă se vopsesc zeci de ouă, ca să ciocnească toată lumea: cei ai casei şi oaspeţii!
Conform tradiţiei, joi gospodinele ar cam trebui să termine ce e mai important dintre treburile din casă şi bucătării, pentru că urmează zile dedicate în special rugăciunii şi pregătirii sufleteşti pentru Învierea Mântuitorului.