Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște

Miel
Shutterstock

Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne cu o lună înainte de Paște

 

Deşi românul nu mănâncă în mod obişnuit aşa ceva, iar consumul este în scădere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la exportul de ovine.

De Paşte însă, respectăm tradiţia şi punem pe mese friptură şi drob. Târguri de miei nu se organizează în acest an, însă carne se găseşte din belşug în magazine şi pe diverse platforme online la preţuri mai mari ca în 2020.

Dacă în anii trecuţi, mulţi români preferau să cumpere un miel întreg şi să-l împartă eventual cu alte rude, acum se orientează către cantităţi mai mici. Preferate sunt pulpele - costă în medie 30 de lei kilogramul - dar şi organele folosite pentru drob, în jur de 20 de lei. În magazine găsim şi drob gata făcut, cu 30 de lei kilogramul. Se caută în această perioadă inclusiv cotletele de berbecuţ şi pastrama.

Citește și
magazin
Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit unui sondaj realizat de o platformă online, un român din trei cumpăra direct de la producători. Dar mulţi bat şi la uşa fermelor digitale. Faţă de anul trecut, vânzările online au crescut cu 36% aşa că multe turme s-au mutat în mediul virtual.

Preţurile sunt însă mai mari. Un kilogram de carne pleacă de la 40 de lei şi poate ajunge la 100 de lei, dacă vrem miel din Noua Zeelandă, care are însă mai puţin gust specific.

Dacă în iarnă, în magazinele online, cererea pentru produsele din capră şi oaie reprezenta doar 10% din totalul comenzilor, în martie aceasta a crescut la 20%, iar estimările arată că în aprilie vânzările vor atinge 70% din total. Că valoarea, comanda medie este de 310 de lei, cu 30% mai mult faţă de o perioadă obişnuită.

Surpriză acestor sărbători de Paşte este carnea de capră şi de ied. În magazinele virtuale, cererea a crescut cu 150% faţă de anul trecut.

În restul anului, românul fuge de carnea de miel. Deşi ţara noastră este unul dintre principalii crescători de ovine din Europa, cu 10 milioane de animale. Cele mai multe pleacă însă la export.

Românul mănâncă în medie, anual, în jur de trei kilograme de carne de oaie sau de capră. De zece ori mai puţină decât carne de porc. Mulţi se sperie de miros. Depinde însă şi de felul în care este gătită. În bucătăria arabă, de exemplu, carnea de miel sau de oaie nu miroase. Deşi provine tot din fermele din România.

Bucătar restaurant: “Secretul la miel, să-l las cu condimentele înainte cu o seară. Uleiul de măsline este esenţial. Scorţişoară, nucșoară, cuișoare. Să nu prăjeşti carnea de miel. El se pregăteşte în cuptor sau la grătar sau fiert.”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Programul metroului în noaptea de Înviere și în zilele de Paște, în 2021
Programul metroului în noaptea de Înviere și în zilele de Paște, în 2021

Metrorex a făcut public programul de circulație a metroului în noaptea de Înviere și în zilele de Paște de anul acesta.

Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine
Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine

Românii de peste mări şi țări vor simţi şi anul acesta gustul Paştelui chiar dacă nu vor ajunge acasă. Magazinele cu produse trimise din ţară s-au aprovizionat temeinic şi vând deja ouă vopsite, cozonaci, sau drob.

Cozonacul, cel mai apreciat desert din România. Cum arată deserturile de Paște în alte țări
Cozonacul, cel mai apreciat desert din România. Cum arată deserturile de Paște în alte țări

Ne apropiem, după o lungă perioadă de post, de momentul în care o să ne așezăm alături de cei dragi în jurul meselor îmbelșugate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.