Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște

Miel
Shutterstock

Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne cu o lună înainte de Paște

 

Deşi românul nu mănâncă în mod obişnuit aşa ceva, iar consumul este în scădere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la exportul de ovine.

De Paşte însă, respectăm tradiţia şi punem pe mese friptură şi drob. Târguri de miei nu se organizează în acest an, însă carne se găseşte din belşug în magazine şi pe diverse platforme online la preţuri mai mari ca în 2020.

Dacă în anii trecuţi, mulţi români preferau să cumpere un miel întreg şi să-l împartă eventual cu alte rude, acum se orientează către cantităţi mai mici. Preferate sunt pulpele - costă în medie 30 de lei kilogramul - dar şi organele folosite pentru drob, în jur de 20 de lei. În magazine găsim şi drob gata făcut, cu 30 de lei kilogramul. Se caută în această perioadă inclusiv cotletele de berbecuţ şi pastrama.

Citește și
magazin
Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine

Potrivit unui sondaj realizat de o platformă online, un român din trei cumpăra direct de la producători. Dar mulţi bat şi la uşa fermelor digitale. Faţă de anul trecut, vânzările online au crescut cu 36% aşa că multe turme s-au mutat în mediul virtual.

Preţurile sunt însă mai mari. Un kilogram de carne pleacă de la 40 de lei şi poate ajunge la 100 de lei, dacă vrem miel din Noua Zeelandă, care are însă mai puţin gust specific.

Dacă în iarnă, în magazinele online, cererea pentru produsele din capră şi oaie reprezenta doar 10% din totalul comenzilor, în martie aceasta a crescut la 20%, iar estimările arată că în aprilie vânzările vor atinge 70% din total. Că valoarea, comanda medie este de 310 de lei, cu 30% mai mult faţă de o perioadă obişnuită.

Surpriză acestor sărbători de Paşte este carnea de capră şi de ied. În magazinele virtuale, cererea a crescut cu 150% faţă de anul trecut.

În restul anului, românul fuge de carnea de miel. Deşi ţara noastră este unul dintre principalii crescători de ovine din Europa, cu 10 milioane de animale. Cele mai multe pleacă însă la export.

Românul mănâncă în medie, anual, în jur de trei kilograme de carne de oaie sau de capră. De zece ori mai puţină decât carne de porc. Mulţi se sperie de miros. Depinde însă şi de felul în care este gătită. În bucătăria arabă, de exemplu, carnea de miel sau de oaie nu miroase. Deşi provine tot din fermele din România.

Bucătar restaurant: “Secretul la miel, să-l las cu condimentele înainte cu o seară. Uleiul de măsline este esenţial. Scorţişoară, nucșoară, cuișoare. Să nu prăjeşti carnea de miel. El se pregăteşte în cuptor sau la grătar sau fiert.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Programul metroului în noaptea de Înviere și în zilele de Paște, în 2021
Programul metroului în noaptea de Înviere și în zilele de Paște, în 2021

Metrorex a făcut public programul de circulație a metroului în noaptea de Înviere și în zilele de Paște de anul acesta.

Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine
Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine

Românii de peste mări şi țări vor simţi şi anul acesta gustul Paştelui chiar dacă nu vor ajunge acasă. Magazinele cu produse trimise din ţară s-au aprovizionat temeinic şi vând deja ouă vopsite, cozonaci, sau drob.

Cozonacul, cel mai apreciat desert din România. Cum arată deserturile de Paște în alte țări
Cozonacul, cel mai apreciat desert din România. Cum arată deserturile de Paște în alte țări

Ne apropiem, după o lungă perioadă de post, de momentul în care o să ne așezăm alături de cei dragi în jurul meselor îmbelșugate.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.