Cum să bei fără să te simți mahmur. Un medic explică că intoleranța la alcool are legătură cu o defecțiune genetică
Toleranța la alcool diferă de la persoană la persoană, acesta fiind și motivul pentru care unii oameni se confruntă cu mahmureală, iar alții nu.
Unii oameni reacționează rău chiar și la cantități mici de alcool. Se confruntă cu stări de greață, dureri de cap și chiar indispoziție.
Componența microbilor intestinaliu joacă un rol important în felul în care ne simțim după ce consumăm alcool. Medicii explică că există câțiva simpli pe care îi putem urma pentru a evita starea de rău de după o seară în care bem alcool.
De ce ne simțim rău după ce bem alcool
Oamenii care se simt rău după doar una sau două băuturi presupun adesea că au un fel de „alergie la alcool”.
De fapt, o alergie adevărată este cu adevărat rară, iar simptomele, cum ar fi dificultăți de respirație și dureri abdominale, tind să fie suficient de severe.
Mai frecventă este însă intoleranța la alcool. Aceasta este de obicei legată de o defecțiune genetică. Practic, organismul produce o formă mai puțin activă a unei enzime numită „aldehid dehidrogenază”, conform DailyMail.
La început, ficatul descompune alcoolul în acetaldehidă, iar această enzimă ar trebui să lucreze transformându-l în acid acetic (componenta principală a oțetului).
Dacă aldehida dehidrogenază nu își face treaba, atunci acetaldehida, care este toxică, persistă în organism și provoacă simptome specifice mahumerelii, care includ de obicei greața, vărsăturile și durerile de cap.
Cum putem evita starea de mahmureală
Cât de mult alcool poate suporta o persoană care are intoleranță la alcool este greu de estimat, însă există câțiva pași pe care oricine îi poate urma pentru a evita mahmureala.
Dacă știi că urmează să mergi la o petrecere, asigura-te că te hrănești bine înainte. Mănâncă produse prebiotice și compuși vegetali, pentru că acestea oferă amestecul ideal de diversitate care îți ajută stomacul să tolerezi mai ușor alcoolul.
Evită băuturile alcoolice acidulate. Acidul de va face să te simți mai rău după ce bei alcool și îți va accentua starea de mahmureală de a doua zi.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Medicală HPRU din Guildford au testat această teorie pe voluntari, oferindu-le vin spumant.
Cei care au consumat alcool cu acid s-au îmbătat mai repede. Cercetătorii explică că asta se întâmplă pentru că bulele fac ca alcoolul să fie absorbit mai rapid în fluxul sanguin, depășind capacitatea ficatului de a-l digera. Astfel, cu cât concentrația de alcool din sânge este mai mare, cu atât impactul este mai toxic.
Evitați cocktail-urile care conțin îndulcitori artificiali. Un studiu din 2015 al Universității Northern Kentucky a constatat că, cei care combină băutura cu un suc îndulcitor, au o concentrație de alcool cu 25% mai mare față de cei care beau alcool simplu. Asta se datorează faptului că zahărul încetinește absorbția alcoolului.
Dacă totuși vă confruntați cu mahmureală, pentru a vă trece starea de rău este bine să vă hidratanți intens și să consumați băuturi cu electroliți, care conțin săruri precum potasiu.
Rețetă pentru a evita mahmureala
Pentru a evita mahmureala, doctorul nutriționist Megan Rossi propune o rețetă sănătoasă bogată în prebiotice.
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
1 ceapă tăiată cubulețe
3 căței de usturoi
1 linguriță boia afumată
½ linguriță piper cayenne
1 linguriță de semințe de chimen
1 conservă de 400 grame de roșii
4 roșii uscate conservate în ulei
1 tavă de 400 de grame de fasole borlotti, scursă și clătită
1 tavă de 400 de grame de fasole cannellini, scursă și clătită
40 de grame de măsline negre feliate
1 lingură tamari sau sos de soia
1 linguriță de îndulcitor la alegere
1 linguriță de oțet la alegere (opțional)
40 de grame de frunze de spanac spălate
1 linguriță de fulgi de ardei iute
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o tigaie la foc mic-mediu, apoi se adaugă ceapa, usturoiul și condimentele și se călesc câteva minute.
Adăugați roșiile din conservă și pe cele uscate, și lăsați-le la foc mic timp de 15 minute.
Adăugați fasolea și măslinele și gătiți încă 15 minute.
La final, adaugă tamari sau sosul de soia, îndulcitorul, oțetul, frunzele de spanac și fulgii de ardei iute.
Se servește cu ou, cu iaurt sau cu hummus.