Cum putem reinventa mâncarea care ne-a rămas după Paște. Cele mai bune idei de la bucătari

×
Codul embed a fost copiat

Plăcinte ciobănești făcute cu ce-a mai rămas din friptura de miel, frigănele sau budincă de cozonac și nu în ultimul rând, ouă umplute, tocmai acelea vopsite cu multă migală, acum câteva zile.

Iată câteva idei ca să puteți transforma mâncarea rămasă din belșugul de Paște. Bucătarii au și alte soluții, ca să nu irosim mâncarea. Nu uitați nici de cea mai la îndemână soluție, să o dăruiți celor mai puțin norocoși. ​

Patru ore în cuptor, o oră pe masa festivă și apoi înghesuită și uitată în frigider sau friptura de miel, dezosată, se poate tranforma într-o apetisantă plăcintă a ciobanului.

Alexandru Dobre, bucătar: „Aici am pus sosul de la friptura tradițională de Paște, cu foarte mult vin și legume. Restul de la friptură se pune peste, iar deasupra punem resturi de cartofi. Am făcut un piure, iar acum o să-l acoperim cu ou.”

Un sfert de oră la cuptor, cât sosul, carnea de miel și cartofii să devină prieteni, va fi de ajuns. Pentru un plus de gust, dar și de calorii, puteți rade deasupra brânză sau cașcaval și să lăsați totul la gratinat cinci minute.

Citește și
Vânzările de pește înainte de duminica de Florii, mai mici decât în alți ani
Industria peştelui din România riscă să nu-şi mai revină după pandemie. Internetul ar putea fi salvarea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Puteți face ceva similar și cu stufatul de miel. Ideal, în loc de piure, faceți un aluat de tartă sărată.

Adrian Hădean, bucătar: „Fac niște lapte cu ou , îl tai felii, dau feliile prin lapte cu ou și le pun la cuptor, pe hârtie de copt. Sau le frig într-un pic de ulei. Iese ceva bun. În principiu friganele, mă gândesc că ați mai făcut măcar pâine cu ou!”

Se poate chiar și mai ușor.

Radu Ionescu, bucătar: „Cozonacul e un pic uscat, așa că îl punem în puțin lapte. Poate fi lapte simplu sau condensat, apoi încet în ulei încins cu unt. Focul îl dăm la maxim pe ultima parte și apoi îl stingem.”

Lăsați la scurs și răcit și între timp preparați un sos din zahăr brun, melasă, unt și smântână lichidă. Turnați-l deasupra și luați în calcul și o cupă de înghețată alături.

Adrian Hădean, bucătar: „Niște bulete de ou, dacă vreți. Te joci cu un pic de fantezie și mai inventezi ceva. Le razi, le dai prin făină, ou și pesmet și le mai frigi o dată, chiar dacă au fost fierte.”

Ouăle pot fi umplute cu pate amestecat cu muștar ori pot fi întinse pe pâine, dacă le faci bucățele și le amesteci cu brânză. Soluția pentru cei mai comozi, salata orientală: bucăți mari de cartofi fierți, castraveți murați și ceapă, cu un adaos de fâșii delicate de ardei roșu gras, ca să fie și o textură crocantă.

Laura Mihalache, bucătar: „Aceasta este salata noastră. Sare, piper, ulei de măsline, oțet. Ouăle, personajul principal este oul.”

Anii trecuți de Paște, românii au mâncat cam 150 de milioane de ouă, șapte milioane și jumătate de cozonaci și au băut în jur de 600.000 de hectolitri de vin. Pentru acest an, comercianții se așteaptă ca cifrele să scadă, dar am putea avea și o altă premieră: să irosim mai puțin! Orice fel de mâncare reinventată înseamnă bani economisiți sau o surpriză făcută celor care nu au nici acum ce pune pe masă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Românii cumpără mult mai puține alimente, înainte de Paște, decât în 2019. Ce se întâmplă cu produsele
Românii cumpără mult mai puține alimente, înainte de Paște, decât în 2019. Ce se întâmplă cu produsele

Sărbătorile petrecute în condiții de izolare au și efecte pozitive, la un capitol la care eram restanți: risipa de alimente.

Industria peştelui din România riscă să nu-şi mai revină după pandemie. Internetul ar putea fi salvarea
Industria peştelui din România riscă să nu-şi mai revină după pandemie. Internetul ar putea fi salvarea

Duminică sunt Floriile pentru ortodocși și greco-catolici, iar cei care au postit timp de 6 săptămâni așteaptă cu nerăbdare dezlegarea la peste.

Cum poți face pâine în casă fără drojdie. Rețete vechi prezentate pe Youtube
Cum poți face pâine în casă fără drojdie. Rețete vechi prezentate pe Youtube

Pâinea făcută în casă a ajuns vedetă pe rețelele de socializare. Cu drojdie sau fără, frământată cu mâna sau la mașină, mulți o pregătesc cu drag și postează poze ispititoare pe internet.

Alimentele care pot rezista și 2000 de ani. De ce nu se strică niciodată
Alimentele care pot rezista și 2000 de ani. De ce nu se strică niciodată

BBC a realiza o analiză a celor mai rezistente alimente se conservă cel mai bine și ar fi bune de consum pentru o perioadă îndelungată, în cazul unei crize mondiale. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.