Cum a ajuns câinele robot Spot ajutorul de nădejde al arheologilor, în orașul antic Pompeii

×
Codul embed a fost copiat

Arheologii din orașul antic Pompeii, îngropat de lavă în urmă cu aproape 2000 de ani, au acum un ajutor de nădejde.

Este vorba de un câine-robot care inspectează ruinele antice. Spot - așa cum a fost numit roboțelul - se poate strecura în spații foarte înguste pentru a face scanări 3D.
Imaginile astfel obținute îi ajută pe specialiști să colecteze date pentru cercetările arheologice.

Spot a fost creat de o companie cu sediul în Statele Unite și face parte dintr-un proiect mai amplu care folosește tehnologia pentru a monitoriza activitatea de pe situl Pompeii. Cu ajutorul său, munca arheologilor de acolo e şi mult mai sigură.

Valerio Brunelli, specialist IT: „Valoarea adăugată adusă de robot este că poate face față unor medii foarte, foarte dificile, datorită capacității de a se descurca singur cu cele 4 picioare, este capabil să depășească și să ocolească obstacolele.”

Obiectivele lui Spot vor fi monitorizarea ruinelor şi colectarea informaţiilor despre progresul lucrărilor.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Valerio Brunelli, dezvoltător Leica Geosystems: „Potențialul lui Spot nu se oprește aici. Putem să dezvoltăm integrarea lui cu multe alte tipuri de senzori, să facem analize în timp real sau procesarea acestor tipuri de date și să oferim informații care nu sunt vizibile imediat, cum ar fi geometria sau nivelul de degradare al unor medii neexplorate sau greu de explorat.”

Spot a mai primit o sarcină extrem de importantă. Pentru că situl de la Pompeii a fost prădat de hoți de nenumărate ori, robotul patruped va căuta tunelurile săpate de aceștia.


Raffaele Martinelli, arheolog: „Se poate mișca fără probleme într-un mediu complex, datorită tehnologiei cu care este dotat. Primim apoi date colectate cu ajutorul senzorului. Are camere de înaltă definiție, care fotografiază, de exemplu, traseul pe care l-a parcurs. Are capacitatea de a relua traseul, ceea ce ne ajută să facem comparații între imagini. Sunt imagini care ne ajută să verificăm dacă au intervenit degradări, modificări.”

Oraşul antic Pompeii se află la poalele vulcanului Vezuviu. În timpul erupţiilor din anul 79, cenuşa, noroiul şi lava au îngropat aşezările şi au conservat parţial oraşul. Şantierul arheologic de aici este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Italia.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Dorel a pățit-o crunt. Bărbatul a aruncat o doză de bere, iar gestul l-a costat 5.000 de euro și închisoare cu suspendare
Dorel a pățit-o crunt. Bărbatul a aruncat o doză de bere, iar gestul l-a costat 5.000 de euro și închisoare cu suspendare

Dorel L., un bărbat din satul Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi obligat să achite daune morale în valoare de 5.000 euro pentru că a aruncat cu o doză de bere în capul unui jandarm chemat să-l liniştească.

"Mormânt" misterios descoperit de oamenii de știință. Cinci dinozauri uriași au fost găsiți îngropați în același loc

Au apărut noi rezultate ale unor studii despre dinozauri, impresionantele animale care încă îi fascinează pe mulți.

Ce a găsit o femeie în camerele secrete din interiorul unui avion, unde pot intra doar piloții și stewardesele | FOTO
Ce a găsit o femeie în camerele secrete din interiorul unui avion, unde pot intra doar piloții și stewardesele | FOTO

Zborurile pe distanțe lungi crează dificultăți atât pasagerilor, cât și piloților și însoțitorilor de bord. Cei din urmă se odihnesc și ei în avion, în camere speciale. 

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.