Culturile de lavandă, tot mai populare în România. Ce produse se fabrică din aceste plante
A înflorit lavanda şi, odată cu ea, şi încasările celor care au pariat pe astfel de culturi. Dincolo de frumuseţea lor, aceste plante se regăsesc în tot mai multe produse de la cele de îngrijire personală şi până la dulciuri.
Pentru că nu este pretenţioasă, levănţică parfumează acum peste 600 de hectare, dublu față de acum 4 ani.
La ''Festivalul Lavandei'' de la Bonţida, turiştii au combinat utilul cu plăcutul. Şi-au făcut fotografii dar au putut totodată să se şi vaccineze anti-Covid.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Şi în Stremtz, judeţul Alba, musafirii stau cât vor între fori iar la plecare îşi cumpără siropuri, uleiuri, săculeţi parfumaţi sau săpunuri.
La 30 de km de Târgu Mureş, doi tineri au investit într-un lan care se întinde pe 8 hectare.
Ovidiu Roşca, producător: "E foarte frumoasă la privit şi face producţie 100 de litri de ulei esenţial de lavandă."
Pe lângă uleiurile esenţiale, piaţa produselor din lavanda s-a diversificat enorm. Inclusiv mierea poate avea această aroma.
Există chiar şi îngheţată de lavandă.
Mihai Urcan, proprietar gelaterie: "E un produs care merge bine, e un sorbet pe bază de apă, răcoros, foarte bun la gust."
Numai în judeţul Mureş sunt 43 de hectare de culturi cu lavanda. Oameniii au înţeles că şi din suprafeţe mici pot să câştige bine.
Lidia Tiron, proprietar cultura: "Facem dulceaţă cu lavanda, sirop de lavandă, limonadă, tot ce ţine de lavandă. Noi toţi muncim, eu, soţul, tati, mami."
În schimb, un producător din Bihor vinde cel mai bine puieţi.
Vasile Cmeciu, producător: "Lumea a început să cunoască această plantă, care este, efectiv, un panaceu. Şi am comenzi extraordinar de multe, lumea vrea să îşi înfiinţeze cultură."
O tânără din Iaşi are chiar un laborator care prelucrează lavanda. A plantat primii butaşi în urmă cu 6 ani, doi ani mai târziu a făcut primul ulei esenţial, iar după investiţii de câteva mii de euro, acum produce peste 40 de produse cosmetice pe bază de flori de lavandă. Le combină cu lămâie sau cu mentă.
Laura Ignătoaie, producător: "Apa de lavandă este foarte benefică pentru calmarea arsurilor şi pentru iritaţii, dar, fiind sezonul ţânţarilor şi a insectelor, vindem foarte bine şi repelentul din soluţii naturale."
Lavanda înfloreşte de mai multe ori pe an, mai ales dacă fermierii cultiva mai multe tipuri.