Coșul de Paște, mai scump cu 30% față de acum trei ani. Ce buget au românii pentru sărbători
Vine Paștele și se vede cel mai bine prin piețe și magazine, de unde tot mai mulți oameni se îndreaptă către case cu sacoșele pline de carne, lactate, și verdețuri.
Curând se vor apuca de gătit. Deși plătim mai mult pentru alimente, nu ne abținem, pentru că, potrivit economiștilor, și nivelul de trai, a crescut în ultimii 3 ani.
În fața unei lăzi frigorifice clienții își dau coate. Fiecare vrea cea mai bună bucata de miel.
Femeie: „Să fie puțin... nu-mi plac ăia mai slabi, așa. Vreau mai cu carne. Are trei kilograme 888 și e 50 de lei. Cât vine.. 150, aproape 200 de lei”.
Aproape 20% din cantitatea totală de carne de miel, cumpărată zilele aceastea, a ajuns în frigidere din București, Timișoara și Constanța.
Încă din weekend, au fost cumpărate în cantități mari și ingrediente pentru masa de Paște, semn că în multe familii urmează zile pline în bucătărie.
Oamenii au luat în general unt, margarină, gem, faină, praf de copt și zahăr.
Interesant este că cele mai multe ingrediente au fost cumpărate, după București și Timișoara, unde și populația e mai numeroasă, în Brăila. Urmează, aproape în top, și Bacăul, dar și Craiova. Explicația specialiștilor este că în aceste orașe mai mici oamenii preferă să gătească mai mult în casă.
În ciuda prețurilor mari înainte de sărbători cresc vânzările la aproape toate categoriile de produse.
Bătrân: „Așa face românul de sărbători. Ceva pentru sarmale, ceva pentru un grătar. De toate”.
Cumpărător: „De toate în limita admisă. După buget, în primul rând. Nu poți să te întinzi mai mult decât ți-e plapuma”.
Doar că „plapuma" despre care vorbește acest client diferă de la o familie la alta. În ultimii trei ani alimentele s-au scumpit, în medie, cu 30%. Dar cum nu seamănă un coș cu altul și inflația resimțită variază în funcție de preferințe, zonă și venituri.
Cristian Popa, membru al consiliului de administrație al BNR: „Atât cărțile de economie, cât și realitatea ne arată că inflația se simte cel mai mult la acei români care consumă cel mai mult din venitul lor, deci mai degrabă la cetățenii cu venituri reduse. Acolo unde salariul este mic, o bună parte din el se duce în consum. Deci românii care economisesc mai mult resimt mai puțin creșterea prețurilor de consum”.
Mulți încă țin și tradiția de a se înnoi de Paște, așa că pe lista de cumpărături trebuie să încapă și hainele noi plus jucăriile pentru copii.
Femeie: „Avem 3 copilași, le-am cumpărat lor. Ne-am cumpărat și nouă, urmează să îmi cumpăr niște cercei. În ultima săptămână pentru fiecare a fost cam de 2.500”.
În ciuda valului de scumpiri economiștii spun că și nivelul nostru de trai s-a îmbunătățit. Atât pensiile, cât și salariile au crescut în ultimii 3 ani cu 58, respectiv 48%.