Multe plaje ar putea fi neamenajate de 1 Mai. Contractele de închiriere sunt expirate și încă nu au fost făcute licitații
Următorul sezon estival ar putea începe cu o mulțime de probleme. Zeci de contracte de închiriere a plajelor sunt expirate, iar licitațiile nu au fost organizate nici până acum.
Asta înseamnă că multe suprafețe de nisip riscă să rămână neamenajate până la 1 mai. Ministrul Mediului s-a întâlnit, miercuri, cu operatorii din turism, care i-au cerut să schimbe legea și să atribuie plajele pe o perioadă de zece ani, și nu de doi ani, ca acum.
Mai sunt doar două luni până când începe noul sezon estival, dar licitațiile pentru închirierea plajelor nu au fost organizate nici acum. Zeci de contracte de pe întreg litoralul au expirat, iar proprietarii plajelor spun că nu vor avea timp să obțină avizele necesare pentru a le putea oferi turiștilor șezlonguri, dușuri și baruri. Operatorii din turism i-au cerut ministrului o soluție.
Nicolae Bucovală, hotelier: „Concluzia a fost că plajele ar trebui să se închirieze pe cel puțin zece ani în așa fel încât orice agent economic să își facă investițiile majore și, în același timp, să și amortizeze ca în final să avem și noi un profit”.
Corina Martin, secretar Federația Patronatelor din Industria Ospitalității: „Avem contractele care au expirat anul trecut, 70 la număr, și pentru care am cerut ministrului în imediată urgență demararea acestor licitații, pentru că suntem, mâine - poimâine, la 1 martie. Am explicat ministrului că este nevoie pentru fiecare agent economic de șase luni pentru ca acesta să poată lucra în legalitate și nu ilicit”.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Am decis că vom identifica soluțiile legale pentru a mări această perioadă de închiriere la cel puțin zece ani”.
Vești bune vin din sudul litoralului, unde au fost amenajate 23 de hectare noi de plajă, iar dacă în Mamaia nisipul este unul cimentat, cu multe scoici, iar intrarea în apă este abruptă, în sudul litoralului lucrurile stau ceva mai bine.
După aproape patru ani de lucrări, noile suprafețe de nisip din Eforie Sud au fost recepționate. Constructorii au realizat aici peste cinci kilometri de plajă nouă și au folosit trei milioane de metri cubi de nisip adus din largul mării negre.
Marius Stamat, inginer constructor: „S-au construit șapte diguri, în total s-a folosit 1,4 tone de piatră, conducând la un proiect capabil să reziste următorii 50 de ani împotriva eroziunii costiere”.
Oficial, pe litoral, sezonul începe chiar înainte de Paștele ortodox, pe 1 mai, când mulți turiști vor uni câteva zile libere, ca să se poată relaxa într-o mică vacanță. Până atunci, toate plajele trebuie să fie pregătite și amenajate cu șezlonguri și beach-baruri.