Ciobănesc belgian. Totul despre Malinois, de la dietă până la cât de prietenos este cu copiii

malinois
Shutterstock

Ciobănescul Belgian este un câine extrem de ușor de dresat, a cărui versatilitate și inteligență sunt motivele pentru care este considerat o legendă canină.

Câinii din rasa Malinois sunt crescuți pentru muncă grea, dar în ciuda originilor, sunt sensibili, caută compania umană și urăsc neglijarea.

Silueta impresionantă a unui ciobănesc belgian transmite atât eleganță, cât și determinare. Un mascul poate atinge 66 cm înălțime. 

Caracteristici și personalitate - ciobănesc belgian

Ciobănescul Belgian este un câine de turmă mare, dar ușor și agil, care este întâlnit adesea în ferme, poliție, dar este extrem de potrivit și ca animal de companie.

Cu o istorie care se întinde de câteva sute de ani, rasa are un instinct foarte puternic de a lucra, cu niveluri extrem de ridicate de energie și inteligență și are nevoie de un mediu activ și captivant pentru a nu se plictisi.

Citește și
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Ciobănescul belgian dezvoltă o legătură puternică cu stăpânii săi, de care va deveni inseparabil, și este foarte sensibil la critică sau alte stresuri emoționale. Cu toate acestea, mulți pot avea, de asemenea, tendința de a domina oamenii pe care îi percep ca fiind permisivi și, din acest motiv, rasa nu este o alegere potrivită pentru un proprietar de câine novice.

Este un câine de pază și arată un comportament defensiv puternic atunci când el sau familia sa este amenințată.

Acești câini au nevoie de multă mișcare fizică îngrijire regulată, de aceea ar putea fi considerați destul de pretențioși în îngrijire. În plus, există o incidență relativ mare a problemelor de sănătate moștenite în ceea ce privește această rasă, deci merită să studiezi cu atenție istoria familială înainte de a decide să cumperi un cățeluș din acestă rasă.

Speranța de viață medie a ciobănescului belgian este de 10 până la 12 ani. Deși strămoșii rasei moderne au lucrat la fermele din Țările de Jos încă din Evul Mediu, abia recent s-au făcut eforturi concertate pentru a proteja și standardiza ciobănescul belgian.

Masculii au înălțimi de 60 până la 66 cm și cântăresc între 25 și 30 kg, în timp ce femelele măsoară între 56 și 62 cm și cântăresc între 20 și 25 kg.

Ciobănescul belgian exemplifică multe dintre trăsăturile esențiale ale unei rase de câini de lucru: este inteligent, extrem de energic și ascultător. El formează o legătură foarte puternică cu stăpânii săi și dezvoltă o abilitate ciudată de a-i înțelege, ceea ce poate ajunge la telepatie. Cu toate acestea, astfel de niveluri de inteligență și energie pot crea un caracter hiperactiv și nervos, în special la câinii care nu primesc suficientă atenție și exercițiu.

Malinois-ul trebuie să trăiască foarte aproape de familie și să fie implicați în toate activitățile pentru a-și atinge întregul potențial.

De-a lungul istoriei, folosiți ca și animale de turmă, acești câini au fost obligați să  dezvolte și un spirit pe apărare, iar rasa modernă încă arată instincte puternice de protecție care pot fi văzute atunci când un străin se apropie de casă.

Acesta nu este cel mai potrivit câine pentru familii cu alte animale de companie, deoarece agresiunea între câini este o problemă destul de frecventă, iar animalele de companie mai mici sunt susceptibile să fie văzute ca pradă, în special în absența proprietarului.

Principalul motiv pentru care această rasă este atât de populară în rândul serviciilor de securitate din întreaga lume este natura sa protectoare și ușurința de a fi dresat. Cu o abordare entuziastă și prin fragmentarea sesiunilor de dresaj în bucăți scurte de timp, un proprietar de Malinois poate realiza aproape orice cu acest elev dispus și capabil.

malinois

Socializarea timpurie este crucială, atât cu oameni, cât și cu alți câini, pentru a preveni problemele de frică și agresiune de la maturitate. 

Dacă ai decis să îți iei un ciobănesc belgian, dar nu ești sigur dacă cei mici sunt în siguranță în prezența acestora, atunci trebuie să știi că aceasta rasă se înțelege bine cu copiii.

Sunt animale protectoare care își iubesc stăpânii și îi protejează. Deoarece sunt ușor de antrenat, poți învăța puiul să interacționeze cu copiii încă din copilărie.

Cu toate acestea, Malinois nu răspund bine la agresiune. Prin urmare, este esențial să nu îi lași niciodată singuri cu copiii, ca măsură de prevenție.

Hrană și dietă - ciobanesc belgian malinois

Ciobănescul belgian ar trebui să primească o dietă complet echilibrată pentru o viață sănătoasă și fericită.

Proteine: Proteina este unul dintre nutrienții foarte importanți în dieta câinelui, deoarece este formată din aminoacizi care sunt elementele de construcție pentru repararea țesuturilor și pentru întărirea mușchilor. Ei pot obține proteine din anumite alimente precum carne, ouă, pește, miel, etc. Are nevoie de 23% - 25% proteine în dieta lor.

Grăsimi: Grăsimea este principala sursă de energie pentru câini, deși se crede că grăsimea este nocivă pentru sănătatea câinilor. O anumită cantitate de grăsime în dieta lor este benefică pentru sănătatea lor, pentru blană și piele, făcându-le strălucitoare. Este necesară o cantitate de 8% - 10% grăsime în dieta unui ciobănesc belgian.

Vitamine și Minerale: Pentru o dietă sănătoasă, o anumită cantitate de vitamine și minerale ar trebui să fie incluse în dieta câinelui. Acestea ajută la susținerea sistemului imunitar și mențin sănătos părul și pielea.

Aceasta este o rasă de câini foarte activă care este implicată în activități fizice intense. Puiul ar trebui să primească 4 mese pe zi în porții mici, deoarece se află în stadiul de dezvoltare. Poți face un program pentru fiecare masă, astfel încât să fie ușor să îi înveți cu o rutină.

malinois

Ora potrivită și porția corectă sunt foarte necesare pentru ca puiul să se adapteze la program.

Aportul lor ar trebui redus pe măsură ce cresc de la 3 mese la 2 mese când ajung la vârsta adultă. Una ar trebui să fie oferită dimineața și alta seara. La această vârstă sunt implicați în instruire, așa că recompensele pe care le oferi în timpul dresajului le va satisface stomacul.

Lucruri mai puțin știute despre ciobănescul belgian

Dacă te întrebi de unde provine numele rasei, ar trebui să știi despre orașul Malines din Belgia. Ciobonești belgieni Malinois au fost prima dată înmulțiți în regiune și au fost una dintre cele patru rase de câini de turmă belgieni.

Toate cele patru rase sunt denumite după satele belgiene, adică Mechelaar (Malinois), Groenendael, Laekenois și Tervuren. În anii 1880, acești câini, alături de câinii ciobănești olandezi, câinii ciobănești francezi și câinii ciobănești germani, erau cunoscuți în mod obișnuit sub denumirea de câini ciobănești continentali, scrie hepper.com.

În 1891, entitățile regionale au format Clubul Belgian Shepherd Dog. Un juriu din acest club a decis că câinii ciobănești autohtoni aveau caracteristici distincte.

Acestea includ o dimensiune medie, urechi triunghiulare bine plasate și un corp pătrat. Singurele diferențe între acești câini erau lungimea, culoarea și textura blănii lor.

În 1892, juriul a redactat un standard pentru câinii ciobănești belgieni care recunoștea trei variante de câini ciobănești autohtoni. Aceste variante diferă în lungimea și textura blănii: blană scurtă, blană lungă și blană aspră.

Câinii ciobănești belgieni au fost extrem de utili pentru apărare și armată pe tot parcursul secolului al XXI-lea.

Echipa Seal Team Six a fost grupul care a efectuat raidul din 2011 pentru prinderea lui Osama bin Laden. Au fost însoțiți de un Belgian Malinois numit Cairo, care este creditat cu un rol important în succesul operațiunii.

Malinois poate avea multe culori ale blănii, inclusiv mahon, roșu și variațiuni ale acestor culori.

În medie, un ciobănesc belgian mascul are o înălțime de 60 până la 66 de centimetri, în timp ce o femelă are 55 de cm până la 60 cm. Aceștia sunt, de asemenea, destul de grei, masculii cântărind între 27 și 46 de kilograme, iar femelele între 18 și 28 de kilograme.

Plimbările nu sunt suficiente pentru un Belgian Malinois În timp ce plimbările sunt suficiente pentru a obosi majoritatea câinilor, ele nu sunt suficiente pentru un Belgian Malinois. Rasa este inteligentă și loială, dar are și multă energie care trebuie eliberată printr-o stimulare mentală și fizică.

Un Belgian Malinois necesită peste 40 de minute de activitate zilnică, care poate consta în drumeții, alergări sau înot. Rasa este, de asemenea, excelentă în activitățile de adunare a turmelor, competițiile de obediență, urmărire și agilitate.

Dacă nu primesc suficient exercițiu, Belgian Malinois pot manifesta comportamente distructive și agresive. De obicei recurg la un astfel de comportament pentru a se distra, deoarece au prea multă energie acumulată.

Belgian Malinois nu au cerințe specifice în ceea ce privește dieta. Ați putea crede că, deoarece rasa este atât de inteligentă și activă, acești câini pot avea cerințe alimentare stricte. Dar nu este cazul.

Oricare hrană de calitate superioară pentru câini funcționează minunat pentru a menține un Belgian Malinois sătul și sănătos. Este crucial să vă asigurați că mănâncă în funcție de vârstă. Trebuie să așteptați ca puiul de ciobănesc belgian să aibă cel puțin un an înainte de a începe să-i oferiți hrană pentru adulți.

Deși programele de hrănire diferă de la un câine la altul, Belgian Malinois necesită în mod obișnuit două mese pe zi. Hrăniți-i o dată dimineața și o dată seara.

Dacă animalul dumneavoastră are o dietă sănătoasă, nu va avea nevoie de suplimente. Cu toate acestea, este cel mai bine să consultați un medic veterinar pentru a determina cea mai bună abordare.

Belgian Malinois sunt utilizați de instituțiile de aplicare a legii datorită aptitudinilor lor de protecție și agilitate. Rasa este folosită pentru detectarea gazelor, a drogurilor, operațiunile de căutare și salvare și detectarea bombelor.

Sunt, de asemenea, câini terapeuți excelenti, oferind asistență persoanelor în vârstă, bolnave sau cu dizabilități. Dar este esențial să țineți cont că Belgian Malinois necesită un proprietar cu experiență, deoarece sunt o rasă solicitantă.

Deoarece acești câini doresc să petreacă cât mai mult timp posibil cu proprietarii sau familiile lor, ei nu sunt câini de box. Prin urmare, nu puteți să-i lăsați în curte și să se distreze singuri.

Belgian Malinois își schimbă blana de două ori pe an. Datorită blănii scurte și rezistente la apă, Belgian Malinois sunt ușor de întreținut. Proprietarii ar trebui să utilizeze o perie medie pentru a pieptăna blana câinelui din când în când. Sau poate utiliza și o mănușă pentru periat sau o mănușă de cauciuc pentru această sarcină. Aceste instrumente ajută la creșterea părului și distribuirea uleiului de piele în întregul corp al animalului de companie.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Un bărbat a recunoscut că și-a sugrumat soția internată în spital pentru că nu își permitea să-i plătească facturile
Un bărbat a recunoscut că și-a sugrumat soția internată în spital pentru că nu își permitea să-i plătească facturile

Un bărbat din SUA și-a sugrumat soția în timp ce aceasta zăcea pe un pat de spital. Individul a recunoscut în fața poliției că a ucis-o pe femeie, relatează Fox News.  

Legendarul Nokia 3210, relansat după 25 de ani, cu tot cu jocul Snake: ”E «fun phone»-ul anului 2024”. Cât costă FOTO
Legendarul Nokia 3210, relansat după 25 de ani, cu tot cu jocul Snake: ”E «fun phone»-ul anului 2024”. Cât costă FOTO

Emblematicul telefon Nokia 3210 este relansat după 25 de ani, cu tot cu jocul Snake, iar în România va putea fi cumpărat cu 349 de lei.  

De ce a fost nevoită femeia cu cele mai mari buze din lume să-și injecteze și nasul
De ce a fost nevoită femeia cu cele mai mari buze din lume să-și injecteze și nasul

Andrea Ivanova, care traiește în Sofia, Bulgaria, este supranumită „femeia cu cele mai mari buze din lume” și are peste 20.000 de urmăritori datorită aspectului ei extrem.  

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.