Chifteluțe belgiene adaptate pentru spațiu: delicatesa care va ajunge pe Stația Spațială Internațională

O specialitate de chifteluțe ar putea ajunge, în curând, din farfuriile unui restaurant belgian... direct pe orbită.
Un astronaut european i-a cerut unui chef renumit să adapteze celebra rețetă pentru condițiile dure ale unei misiuni pe Stația Spațială Internațională. Bucătarul a trecut la treabă și a reușit să creeze o delicatesă, care să poată fi savurată fără riscuri în spațiu.
El este Frédéric Lambert, bucătarul-șef al unui restaurant celebru din regiunea belgiană Valonia. Printre rețetele lui speciale se numără chiftelele de Liège – făcute din carne tocată de porc și vită. Sunt atât de faimoase, încât un astronaut l-a contactat ca să adapteze rețeta pentru spațiu.
Frédéric Lambert, proprietar „L'Amirauté”: „La început, am crezut că e o glumă. Când am primit un e-mail de la Agenția Spațială Europeană prin care ni se cerea să facem chifteluțe pentru o misiune spațială, recunosc că ne-am întrebat ce... și cum? Apoi, am primit un telefon, iar Raphaël ne-a contactat ca să ne spună că e ceva serios.”
Cel care a făcut oferta e Raphaël Liégeois, un astronaut european care se pregătește, la NASA, să plece pe Stația Spațială Internațională. Bucătarul a acceptat provocarea și a regândit complet rețeta, pentru a respecta principala cerință NASA: conservare pe termen lung, fără refrigerare. Dar adevărata provocare a fost sosul.
Frédéric Lambert, proprietar „L'Amirauté”: „Odată ce (astronauții) deschid cutia, te întrebi dacă, fiind în imponderabilitate, sosul nu li se varsă în cap, în același timp cu chifteluța. Nu ar funcționa.”
În cele din urmă, a gelificat sosul și l-a încorporat direct în interiorul chifteluței, în timpul preparării.
Frédéric Lambert, proprietar „L'Amirauté”: „Și când tai chifteluța, sosul se vede în interior. Avem aici această inserție care s-a transformat în sos și care dă toată finețea chifteluței.”
Testul l-a convins pe astronaut, dar preparatul trebuie să treacă încă o ultimă etapă. Mai exact, să fie aprobat de autoritățile spațiale americane. Dacă totul merge bine, chifteluțele vor părăsi Pământul în 2026.
Între timp, clienții restaurantului deja cer celebra „chifteluță spațială”, pe care bucătarul-șef promite să o introducă ocazional în meniu.