Celebrele mere de Voinești sunt acum pe cale de dispariție. Pomicultorii trag un semnal de alarmă
Din cauza costurilor crescute ale producției, celebrele mere de Voinești sunt acum pe cale de dispariție.
Pomicultorii trag un semnal de alarmă şi spun că dacă preţurile continuă să crească, nu vor avea altă soluţie decât să lase pomii neîngrijiţi, sau să vândă terenurile.
Pe lângă îngrăşăminte, agricultorii trebuie să plătească mai mult şi zilierii
Totul în condiţiile în care vânzările le-au scăzut dramatic şi stau cu beciurile pline cu fructe.
Beciul doamnei Elena este plin cu merele rămase nevândute. Femeia spune că n-a mai trăit aşa vremuri grele, şi că este nevoită să renunţe la livezi din pricina costurilor uriaşe pentru producţia fructelor.
Elena Huiu, producător mere Voineşti: „Total! Anul ăsta nu cred că mai facem ceva. Din pensie, să iau şi îngrăşăminte şi substanţe.”
Reporter: Cum rămân livezile anul ăsta?
Elena Huiu: „Cred că rămân netunse.”
Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei spun că sunt nevoiţi ca anul acesta să achite cu până la 300 la sută pentru îngrăşăminte. Cu peste 30 de procente s-au scumpit şi pesticidele, dar şi mâna de lucru. Din cauza acestor motive, din ce în ce mai multe livezi vor rămâne în paragină.
Aurel Savu, producător mere Voineşti: „S-au dublat toate lucrările, toate pesticidele, îngrăşăminte, mâna de lucru şi nu se vinde nimic. Foarte multe persoane renunţă şi o să mai renunţăm şi noi.”
Cei de la primăria din Voineşti au încercat să îi susţină pe pomicultori, şi i-au rugat deseori să se asocieze pentru a-şi vinde mai uşor produsele. Puţini au înţeles însă, iar rezultatul se vede cu ochiul libe.r în livezile rămase neîngrijite. Multe dintre terenuri au fost puse în vânzare.
Claudiu Popa, viceprimarul comunei Voineşti: „Anul trecut, un sac de îngrăşământ complex costa undeva la 100 de lei, astăzi îl putem cumpăra cu 200 – 230.”
Pomicultorii vând kilogramul de mere cu preţuri cuprinse între 70 de bani şi un leu kilogramul. Unii au început mici afaceri cu sucuri de fructe, dulceţuri sau gemuri, dar spun că nici aşa nu reuşesc să îşi scoată banii investiţi în producţie.