Ce se va întâmpla cu ursul care a alergat după schiori la Predeal. Decizia Ministerului Mediului
Ursul care aleargă după schiori la Predeal va fi mutat în curând într-o altă pădure, departe de oameni. Decizia a fost luată de Ministerul Mediului, care a anunțat și că va monitoriza sălbăticiunea.
Animalul va purta o zgardă care permite atât urmărirea prin satelit, cât și transmiterea de imagini. În acest fel, autoritățile vor ști dacă ursul provoacă distrugeri pe undeva.
O echipă de specialiști va captura ursul, fără să îl tranchilizeze, așa cum s-a întâmplat şi în ianuarie, când alt ursuleţ a fost mutat în Bihor.
Marius Mateescu, viceprimar Predeal: „Se vor stabili traseele pe care circulă, se va monta acea cuşcă în care este prins şi i se pune momeală, el intră, cuşca se închide şi de aici urmează relocarea, este foarte simplu.”
Reprezentanţii Ministerului Mediului nu au vrut să spună unde va fi dus ursul. Asta după ce un primar din Bihor a susţinut că animalul mutat în ianuarie provoacă daune la el în comună. Localizarea prin satelit arată însă că sălbăticiunea nu s-a apropiat de niciun sat.
Robert Szep, secretar de stat pe biodiversitate: „Este un exemplar tânăr şi am considerat că trebuie să îi mai dăm o şansă. Găsim greu fonduri de vânătoare care să accepte aceste exemplare, iar presiunea publică de cele mai multe ori sau populaţia nu e fericită dacă aducem nişte urşi în zonă. "
Administratorul domeniului schiabil din Predeal răsuflă uşurat, deşi ştie că habitatul animalelor sălbatice a fost mult restrâns de om.
Mihai Predeleanu,Domeniul Schiabil Predeal: "În momentul de faţă, o întâlnire cu turiştii nu poate fi una oportună. Ei se află pe teritoriul şi pe domeniul animalelor sălbatice şi nu invers. Este o realitate asta."
Bărbat: „Da, l-am văzut. Nu cred că un copil de 5 ani, 6 ani, indiferent de cât de bine schiază, poate face față într-o competiţie cu ursul.”
Specialiştii susţin însă că mutarea urșilor dintr-un loc în altul este doar o soluţie temporară.
Mihai Pop, ecologist ACDB: „Problema Predealului, Sinaiei şi a întregii Văi a Prahovei e că acolo măsurile au fost întârziate peste 20-30 de ani. Nu e ursuleţul ăsta, o să fie altul, ca dovadă anul trecut a fost un alt urs pe pârtie, a fost relocat, acum este un alt urs pe pârtie şi asta va fi relocat şi o să o ţinem aşa la infinit."
Printre soluțiile enumerate de specialiști se numără depozitarea deșeurilor în containere etanșe, garduri electrice şi crearea unor zone tampon, unde urșii s-ar putea hrăni natural, fără să se apropie de zonele locuite. Şi, înainte de toate, conservarea pădurilor, pe care oamenii le-au invadat şi au ridicat numeroase construcţii.