Ursul s-a întors pe pârtia din Predeal. Cum vor să creeze autoritățile ”zone de frică”

Dată publicare: 17-03-2021 07:47
Dată actualizare: 17-03-2021 09:12


Miercuri ar urma să fie luată o decizie în cazul ursului care și-a făcut din nou apariția la Predeal.

 

După ce săptămâna trecută a gonit pe pârtie alături de un schior, de această dată, sălbăticiunea a fost filmată la câțiva metri de un adult și un copil.

Cel care a înregistrat secvențele a alertat autoritățile. Imaginile au fost surprinse de un schior pe pârtia Subteleferic din Predeal. În momentul în care a văzut ursul, el a început să strige, în încercarea de a-l goni.

Animalul venea în viteză către doi schiori aflați pe pârtie: un adult și un copil. Cei doi nu mai știau încotro să o ia, ca să scape de pericol. Cel care a surprins imaginile a sunat la 112.

Ion Zaharia, purtătorul de cuvânt IJJ Brașov: "Apelantul a spus că mai sesizează prezența unui adult și a unui copil pe pârtia de schi, deși acea pârtie era, cel puțin teoretic, închisă. În momentul în care discuta cu dispecerul nostru a început să facă zgomot, să facă larmă, probabil, ca să îndepărteze acel urs".

Animalul se oprește și pare ușor descumpănit. Privește în jur, dar nu se îndepărtează. Apoi, în ciuda gălăgiei, se îndreaptă către telescaun, de unde veneau strigătele.

După ce traversează pârtia, ursul intră liniștit în pădure, fără să se uite la cel care încerca să-l sperie. Specialiștii spun că așa trebuie procedat de fiecare dată.

Csibi Magor, consultant pe probleme de mediu: "Nu vrem ca animalul sălbatic să ne devină prieten, așa că, de fiecare dată, zgomotul, incomodarea acelui animal, fără să facem gesturi agresive, este absolut vital".

Ursulețul filmat acum este același care, în urmă cu o săptămână, a gonit pe pârtie după un schior care astfel a reușit să îl atragă și să îl îndepărteze de oamenii care se aflau în zonă. Gestionarul fondului de vânătoare a cerut la Ministerul Mediului mutarea animalului.

 

Expert mediu: ”Mă șochează cât de încet se mișcă autoritățile”

 

Robert Szep, secretar de stat pe biodiversitate: Mâine se va emite ordinul de ministru.
Reporter: S-a stabilit unde va fi relocat sau ce se va întâmpla mai exact cu ursul?
Robert Szep: Decizia va fi luată de către specialiștii din cadrul Ministerului Mediului până mâine dimineață. Există și posibilitatea relocării și posibilitatea extragerii. De fapt nu este relocarea o soluție ideală, cred că 80% dintre exemplarele relocate creează probleme în altă parte. Cred că trebuie să elaborăm un ordin de prevenție, așa-numite ”zone de frică” prin care să putem ține urșii la distanță, respectiv un management mult mai eficient în ceea ce privește specia".

La Predeal, de la începutul anului, jandarmii au primit 23 de apeluri care semnalau prezenta urșilor în zonele populate ale stațiunii.

Csibi Magor, consultant pe probleme de mediu: "Pe mine ce mă șochează în acest moment este cât de încet se mișcă autoritățile. Avem aceste probleme de zeci de ani. Ar trebui să existe proceduri foarte rapide și foarte scurte și avem tot know-how-ul ca în astfel de situații o echipă mixtă să intervină foarte rapid".

Reprezentanții fondului cinegetic spun că în jurul stațiunii Predeal sunt 5 urși care obișnuiesc să apară în zonele populate. Animalele sunt atrase în primul rând de resturile de mâncare de la tomberoanele de gunoi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO