Ursul care fugărea schiori în Predeal intră acum în stupinile din Bihor, unde a fost relocat. ”Noi nu am avut niciodată urși”
Ursul care fugărea schiori în Predeal intră acum în stupinile oamenilor din Bihor, unde a fost relocat, localnicii cerând autorităților să nu mai mute animale aici, pentru că ei nu au avut niciodată urși până acum.
Primarul comunei Finiş, Ioan Florian Man, solicită ministrului Mediului, Tanczos Barna, să nu mai fie relocaţi urşii dintr-o parte în alta a ţării, mutând de fapt problema, ci să fie găsite alte soluţii, cum ar fi un parc special destinat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a afirmat că un urs, despre care localnicii spun că ar fi cel care a alergat schiori pe o pârtie din staţiunea Predeal, a fost adus în zonă şi a intrat în stupinele localnicilor, unde ar fi distrus mai mulţi stupi.
"Domnul ministru să nu mai reloce urşi dintr-o parte în alta a ţării fără să întrebe primarul localităţii. Mută problema dintr-un loc în altul. Dacă acest urs a făcut probleme la Braşov, a fugit după turişti, după schiori, trebuie să fii nebun să muţi problema în alt judeţ. Să găsească o soluţie potrivită, să le facă un parc sau altceva", a declarat marţi primarul Ioan Florian Man.
”Tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat”
Primarul spune că în zona comunei Finiş, aşezată în valea Finişului pe 30 de kilometri, nu erau urşi până acum, oamenii nu erau obişnuiţi cu ei, mergeau la cules de bureţi prin păduri fără să le fie teamă că vor întâlni vreunul.
"Noi nu am avut aici urşi niciodată. Acum avem probleme cu urşii, că ne-au făcut pagube, au spart stupii la două familii. Nu ştiu câţi sunt. Unii spun că au văzut mai mulţi, alţii că au văzut doar unul. Tot felul de zvonuri. Nu sunt pui. Unul, sigur, este. Cam la două săptămâni după ce l-au relocat, a coborât în sat, din munţi. La noi e intravilan toată Valea Finişului. Nu ştiu de ce l-au adus aici, că nu e habitatul lui. Ursului îi place pădurea, dar tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat. Am auzit că paznicul de vânătoare îi duce peşte acolo sus, în pădure. Dar ursul nu stă la peştele lui şi vine în sat", a declarat primarul Ioan Man.
Edilul reproşează autorităţilor de Mediu că nu au fost informaţi despre relocarea ursului sau a urşilor, deoarece nu se cunoaşte exact numărul lor.
"Nu ne-a anunţat nimeni nimic, numai că ne-am trezit cu ei. Oficial nu avem nimic. Nu ştiu în ce ţară trăim. Noi nu ştim câţi sunt, îl vedem tot pe ăla sau pe altul, nu ştim. De două-trei ori pe săptămână, auzim că unul l-a văzut acolo, altul l-a văzut dincolo", a precizat Ioan Man.
”Nu e corect să-i aducă aici fără să ne informeze”
Primarul afirmă că a anunţat autorităţile şi ca urmare s-a constituit în data de 10 martie a.c. o comisie de evaluare pentru despăgubirea localnicilor păgubiţi, alcătuită din reprezentanţi de la Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda Forestieră, Direcţia Agricolă şi proprietari.
S-a constatat distrugerea a trei stupi de albine la un localnic şi a altor şapte stupi la o altă familie de gospodari. După întocmirea notei de constatare va urma o altă întrunire a comisiei pentru a se încheia un proces verbal, care să cuprindă şi valoarea pagubei.
"Nu ştiu dacă o să-i despăgubească. Dar nu era corect să-i aducă aici fără o aprobare, fără să ne informeze, ca să ştim să ne ferim de ei", a conchis primarul comunei Finiş.